İstanbul’un Prens Adaları’ndan Burgazada’nın en güzel noktalarından biri olarak bilinen ve “Cennet Koyu” olarak adlandırılan bölge, 94.500.000 TL bedelle satışa çıkarıldı. Bir emlak sitesinde yayımlanan “………. ‘DEN İSTANBUL ADALARDA DENİZE SIFIR KOY” başlıklı ilan, hem fiyatıyla hem de içeriğiyle dikkat çekerken, özellikle kıyı şeridinin satışa dahil edilmiş gibi gösterilmesi kamuya ait alanların satışı konusunda ciddi soru işaretleri doğurdu.
İlan Detayları Yatırımcıları Hedefliyor
Bir Gayrimenkul şirketi tarafından verilen ilanda, 141986-34 ilan numarasıyla yer alan 5.300 metrekarelik arsanın “Turistik Arsa” niteliğinde olduğu belirtiliyor. “Müstakil Parsel” tapu durumuna sahip arazinin ada/parsel numarası ise 107/10 olarak kayıtlı. İlan açıklamasında arsa, “Türkiye’nin en eşsiz ve nadide koylarından bir tanesi”, “denize sıfır” ve “essiz manzaralı” gibi ifadelerle tanıtılıyor. Yatırımcılara ve özel projeler geliştirmek isteyenlere “yüksek değer artışı” ve “prestijli bir yatırım” vaat ediliyor. Projeli (ruhsatlı), elektrik, su ve telefon gibi altyapı özelliklerinin mevcut olduğu da vurgulanıyor.
Asıl Tartışma: Kıyı Halkın Değil mi?
İlanın en çok tepki çeken ve hukuki bir tartışma başlatan yönü ise kıyı şerdinin satışın bir parçası gibi gösterilmesi. “Türkiye’nin en eşsiz ve nadide koylarından bir tanesi”, “denize sıfır” ve “essiz manzaralı” gibi ifadelerle sanki kıyı şeridinin de bu satışın içinde olduğu gibi kelimeler kullanılmas veya ima edilmesi Burgazadalıların tepkisini çekti.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 43. Maddesi ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu’na göre kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyı kenar çizgisinden itibaren ilk 50 metrelik sahil şeridi, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olup bu alanlarda özel mülkiyet söz konusu olamaz. Dolayısıyla bir arsa satış ilanında, halkın kullanımına açık olması gereken kumsal ve kıyı şeridinin bu satışın içinde gösterilmesi, hukuka aykırılık teşkil ediyor.
Satışın gerçekleşmesi durumunda, yeni sahibinin kıyı şeridini kamuya kapatma ihtimali, hem Adalılar hem de adayı ziyaret eden vatandaşlar için büyük bir endişe kaynağı oluşturuyor. Yetkililerin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının, Cennet Koyu’nun geleceği ve kamuya ait alanların korunması adına ilanı ve tapu kayıtlarını incelemeye alması bekleniyor.

