Türk Kızılay’ın gelenekselleşen Gençlik Kampları, bu yıl da Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce öğrenciyi İstanbul Heybeliada ve Ankara Çamkoru’da ağırlıyor. Sanattan teknolojiye, gastronomiden iklim değişikliğine kadar birçok farklı temada düzenlenen kamplar, gençlerin kişisel ve sosyal gelişimlerine katkı sunmayı amaçlıyor.
Türk Kızılay, 1936’dan bu yana sürdürdüğü köklü geleneği bu yıl da devam ettirerek, İstanbul Heybeliada ve Ankara Çamkoru’daki Gençlik Kampları’nın kapılarını açtı. Yaz boyunca devam edecek kamplara bu yıl 53 farklı ilden bini aşkın lise öğrencisi katılıyor. Katılımcılar, bir hafta süren kamplarda dayanışma, yardımlaşma ve gönüllülük bilinci kazanırken, bireysel yeteneklerini de geliştirme fırsatı buluyor.
Heybeliada kampının en dikkat çeken etkinliklerinden biri, “İyilik Şefleri” temasıyla düzenlenen gastronomi kampı oldu. Sosyal gastronomi alanındaki uluslararası başarılarıyla tanınan ünlü şef ve Cumhurbaşkanlığı Sosyal ve Gençlik Politikaları Kurulu üyesi Ebru Baybara Demir, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul ve Zonguldak’tan gelen aşçılık bölümü öğrencileriyle buluştu.
Mardin’de başlayan ilham verici kariyer hikayesini gençlerle paylaşan Demir, “Hepinizin aklında bir gün İstanbul’a gidip kendi restoranımı açacağım fikri var. Ben de size diyorum ki, eğer bu işi yapmak istiyorsanız yerinizde kalın. Orada daha kıymetli olursunuz. Benim yaptığım işin adı sosyal gastronomi; yani yaptığınız yemeğe ülkenizin değerlerini katarken bunu insanlara faydalı hale getirmek,” diyerek gençlere kendi bölgelerinde fark yaratmaları yönünde ilham verdi. Etkinlik sonrası Kızılay’a teşekkür eden Demir, “Bugün Kızılay’ın başka bir yüzünü, bu ülkenin geleceğine verdiği değeri gördüm,” ifadelerini kullandı.
Kampın bir diğer önemli teması ise “İklim Dostu Gönüllülük” oldu. Bilecik, Osmaniye, Şanlıurfa ve Kütahya’dan gelen yaklaşık 80 öğrenci, iklim değişikliğinin etkileri ve çevre dostu üretim konularında atölye çalışmalarına katıldı. Gençler, Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş ile bir araya gelerek atık yönetimi ve döngüsel ekonomi hakkında değerli bilgiler edindi.
Heybeliada’daki etkinlikler devam ederken, Türk Kızılay’ın Ankara’daki Çamkoru Gençlik Kampı da ağustos ayı itibarıyla misafirlerini ağırlamaya başladı. Doğayla iç içe bir kamp deneyimi sunan Çamkoru, bu yıl 21 ilden 400 öğrenciye ev sahipliği yapacak.