1956 BURGAZADA ALMANAĞI

1956 BURGAZADA ALMANAĞI
Yayınlama: 06.12.2025
A+
A-

“Bir Film Şeridinde Saklı Kalanlar” Elimize ulaşan bir video kaydı, bizi sadece 69 yıl öncesine götürmekle kalmadı; aynı zamanda kaybettiğimiz değerleri, komşuluğu ve İstanbul’un o naif yüzünü hatırlattı. Bu almanak, 1956 yılında Burgazada kıyılarında ağ çeken Apostol’dan, çarşıda çekiç sallayan Mehmet’e; Paskalya çöreğini paylaşan Madam İro’dan, bayramlaşan Rıza Efendi’ye kadar, “biz” olmanın en güzel halini belgelemek için hazırlandı. Sayfaları çevirirken burnunuza iyot, kulağınıza vapur düdüğü kokusu çalınacak.

Zaman Tünelinde Bir Yolculuk: 1956 Yılında Burgazada’nın Unutulmaz Yüzleri ve Balıkçı Hikayeleri

📖 BÖLÜM 1: HABER VE GÖZLEM

Zaman Tünelinde Burgazada: 1956’nın Tanıkları

Burgazada’nın 1956 yılına ait görüntüleri, adanın bir sayfiye yeri olmanın ötesinde, yaşayan ve üreten bir organizma olduğunu kanıtlıyor.

  • Denizle Dans: Görüntülerde balıkçıların imece usulü ağ çekişi, Marmara’nın o dönemki cömertliğini (lüfer ve uskumru bolluğunu) belgeliyor.
  • Adanın Yüzleri: Video, adanın isimsiz kahramanlarını değil, bizzat isimleriyle (Elektrikçi Hakkı, Eşekçi Mahmut, Kifidis Ailesi) yaşayan simalarını kayıt altına alarak tarihi bir belge niteliği taşıyor.
  • Mimari Doku: Henüz betonun istila etmediği, ahşap köşklerin ve bakir koyların huzuru her karede hissediliyor.

📜 BÖLÜM 2: ADA HİKAYESİ

Apostol’un Ağı, Mehmet’in Çekici

(Bu bölümde, daha önce kurguladığımız hikaye yer alacak)

Sabahın ilk ışıklarıyla uyanan bir ada… Balıkçı Apostol ve kadim dostu Rıza’nın sandallarında başlayan dostluk, çarşı içinde Kunduracı Mehmet’in dükkanına, oradan da Kifidis ailesinin neşeli plaj sohbetlerine uzanıyor. Politikanın giremediği, sadece insanlığın ve komşuluğun hüküm sürdüğü bir “Ada Masalı”.

“Rıza kardeşim, bu deniz bizim soframız. Allah bereketini eksik etmesin…”


⏳ BÖLÜM 3: BİR GÜNÜN AKIŞI

Şafaktan Mehtaba Burgazada Ritmi

1956’da zaman, kol saatlerine göre değil, vapur düdüklerine göre akardı.

  • 05:30: “Vira Bismillah” sesleri ve balıkçıların denize açılması.
  • 08:00: İlk vapurun iskeleye yanaşması ve sabah kahveleri.
  • 13:00: Öğle sıcağında esnafın siestası ve çocukların denize atlama yarışları.
  • 17:00: “Piyasa” vakti; en şık kıyafetlerle yapılan sahil yürüyüşleri.
  • 20:00: Balık sofralarının kurulması ve mehtap seyri.

🍽️ BÖLÜM 4: LEZZET HARİTASI

Dostluğun Sofrası: 1956 Menüsü

Adabıyla içilen, lezzetle yenen, muhabbetle sindirilen o meşhur sofralar.

  • Başlangıç: Torik Lakerdası (Kırmızı soğanlı), Ermeni usulü Topik, Uskumru Çirozu.
  • Ara Sıcak: Tarator soslu Kalamar Tava, Karides Güveç.
  • Ana Yemek: Kömür ateşinde, suyu kaçmamış Lüfer Izgara.
  • Tatlı: Sıcak Tahin Helvası.
  • Sofra Kuralı: Hesap “Alman usulü” değil, gönül usulüdür.

🎵 BÖLÜM 5: GRAMOFONUN SESİ

O Yılların Film Müziği

Burgazada sokaklarında yankılanan 5 unutulmaz eser:

  1. Ada Sahillerinde Bekliyorum – (Müzeyyen Senar)
  2. Manolyam – (Zeki Müren)
  3. Papatya Gibisin Beyaz ve İnce – (Tango)
  4. Bir İhtimal Daha Var – (Safiye Ayla)
  5. Deniz Kızı – (İstanbul Türküsü)

🔚 KAPANIŞ VE VEDA

“1965’te Buluşmak Üzere…” Videonun sonundaki o not, aslında bir temenniden fazlasıydı. O insanlar belki 1965’te, belki de başka bir zamanda yine buluştular. Ama biz bugün, bu almanak sayesinde onlarla 2025’te yeniden buluştuk. Aleko’nun şapkası, İro’nun gülüşü ve Apostol’un emekçi elleri artık hafızamızın bir parçası.

Eski İstanbul’a ve güzel insanlarına selam olsun.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version