70 Pencere Adalar’da sürüyor… “Eğitim, ulaşılabilen her yere götürülmeli”
Nazlı DOENYAS
‘Bet Amikdaş Yıkıldı, ama Her Şey Bitmedi’ konulu konferans; 70 Pencere ve Burgaz Ohel Yaakov Sinagogu Rav Akaali Hahambaşı Rav İsak Haleva, Neve Şalom Vakfı Başkanı Daryo Katalan, Neve Şalom Vakfı Dini İşler Başkanı Efraim Özşardaş, Burgazada Sinagogu Gabayı Meir Gaon işbirliği ile gerçekleşti.
Konferansa, aralarında Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın da bulunduğu 75 kişi katıldı.
Konferans öncesi söz alan 70 Pencere Yöneticisi Hayati Yanni, nisan ayında yapılan büyük 70 Pencere organizasyonda katılımın geniş bir kitleye ulaşması sonucu, cemaatin Yahudi eğitimine olan ilgilerinin yüksek olduğunun görüldüğünü söyledi. Yanni, bundan aldıkları cesaretle yazın da faaliyetlere devam ettiklerini açıkladı.
Rav Mendy, Yahudilerin en acı günü olan Tişa BeAv ve Bet Amikdaş’ın yıkılışı ile ilgili konuşmasında, Yahudiliğin bugüne kadar gelmesinin, eğitim sayesinde olduğunu, eğitimin Yahudiliğin temel taşı olduğunu, eğitimin sürekli olması gerektiğini vurguladı. 70 Pencere ekibi, kültür faaliyetlerini farklı yerlere ulaştırmaya devam edeceklerini açıkladı.
“Artık değişim zamanı” diyen gençler, modern hayatın içinde Yahudiliği tartıştı
70 Pencere ve Büyükada Sinagogu Rav Akaali R. Moşe Benveniste, Sinagog Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rafael Habip ve Yönetim Kurulu işbirliği ile 14 Temmuz Pazar akşamı, gençler, modern hayatın içinde Yahudiliği, Yahudilikleri’ni tartıştı. Büyükada Hesed LeAvraam Sinagogu’nda gerçekleşen panele, 200’e yakın kişi katıldı. Katılımcıların yarısının 35 yaş altı gençler ve genç ebeveynlerden oluşması dikkat çekiciydi.
Panel katılımcılarından 21 yaşındaki Gabi Behiri, Avusturya Lisesi mezunu, İTÜ Kimya Müh. 2.sınıfı bitirdi. Betsy Penso, 21 yaşında, Üsküdar Amerikan Lisesi Mezunu, şu an Koç Üniversitesi Hukuk Bölümü’nde okuyor. İlyas Yeruham, 36 yaşında, Boğaziçi Lisesi mezunu, İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliğini bitirdi, şu an mermer işinde çalışıyor, evli ve 3 yaşında bir kızı var.
Panelin Yahudilik Eğitiminde Hayat Boyu Başarı Ödüllü katılımcısı R.Dr.Joel Wolowelsky, Nobel ve Emmy Ödüllü mezunlar veren Flatbush Yeşivası’nın dekanı olarak görev yapıyor.
Panelin moderatörü ise; perakende ve gayrimenkul sektörüne katkılarından dolayı (Uluslararası Alışveriş Merkezi Konseyi) ICSC Yönetimi Dünya Üstün Hizmet Ödülüne layık görülen Avi Alkaş idi.
Konuşma saatinden önce bir araya gelip tanışan konuşmacılar, panel sırasında da çok rahattılar. Her biri, açık ve net olarak, fikirlerini,beklentilerini, endişelerini ifade ettiler.
18 yaş altından 65 yaş üstüne kadar farklı yaş gruplarından dinleyicilerin söz alarak dile getirdikleri görüşler, nesiller arası farkları, benzerlikleri, paylaşılan korkuları, artık değişmesi gereken noktaları, açık olarak ortaya koydu.
Panelde sözü edilen ortak noktalardan biri, en çok üstünde durulması gereken konunun ‘eğitim’ olmasıydı. Eğitimin yaşı olmadığı, eğitimin yüzeysel değil, daha derin ve en önemlisi de mutlaka sürekli olması gerektiği konuşuldu. Ayrıca kişiye köklerinin bilinç ve farkındalığını vermenin önemi, sadece çocukların değil, ebeveynlerin de eğitilmesi gerektiği, çünkü eğitimin ailede başladığının üstünde duruldu.
Ayrıca ön yargıları kırmaya kendimizden başlamamız, değişime hazır olmamız, teknoloji çağında sosyal medyayı daha yoğun olarak kullanmamız ve iletişimdeki aksaklıkları fark edip bunlara çare bulup daha çok kişiye ulaşmamız gerektiği belirtildi.
Gecenin gülümseten noktalarından biri, söz alan katılımcılardan birinin AVM müdürü ile bir Rabi’yi karşılaştırıp, ikisinin de amacının aynı olduğunu, ikisinin de insanları aynı çatı altında toplamak için çalışıp çabaladığını söylemesiydi.
Son vapur saatinin gelmesi ile R. Dr.Joel Wolowelsky panelin son konuşmasını yaptı. Gece boyunca Murat Bildirici’nin kendisine özel olarak yaptığı tercümelerle konuşmaları takip eden Dr. Wolowelsky, öğrenmenin yaşı olmadığını, eğitimde bir eksiklik olduğuna inanılıyorsa, gerekli mercilere gitmek ve bu talebi iletmek gerektiğini belirtti. Dr. Wolowelsky, cemaat okulu ile ilgili de bazı yorumlarda bulundu: “Liderlik seviyesinde daha fazla okul mezunu olması, okulun yalnızca okul öğrencileri için değil tüm cemaat ve ebeveynler için bir çekim ve eğitim merkezi haline gelmesi” gibi. Dr. Wolowelsky sinagogların da gençleri çekmek istiyorsa, tek tip değil, farklı ihtiyaçlara cevap verecek şekilde hizmet vermesi gerektiğini belirtti. Buna örnek olarak da Amerika’daki ‘Genç Minyan’ örneğini verdi. Sinagogun farklı bir bölümünde yapılan Genç Minyan, lise ve üniversite gençlerine yönelik olduğu için daha geç saatte başlıyor ve sabah duaları daha kısa ve kompakt bir şekilde yapılıyor.
Dr. Joel Wolowelsky ayrıca, yapılabilecek en büyük hatanın, “Panele geldim, nelerin yanlış olduğunu anlattım, görevimi yaptım” mantığı ile hareket etmek olduğunu söyledi. Yapacak çok şey olduğunu ve bunların ‘başkaları’ tarafından değil, şu an burada olanlar, bu konuşmaları yapanlar, dinleyenler, bu soruları soranlar tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.Şalom
Panelin kapanış konuşmasını yapan Avi Alkaş, gecede konuşulanların toplum ile ilgili faydalı bir bilgilenme sağladığını, bunun sürdürülmesi, devam etmesi gereken bir çaba olduğunun üstünde durdu. Artık değişim zamanının geldiğini, gençleri duymak gerektiğini, gençlerin de seslerini duyurana kadar taleplerini tekrar etmelerini söyledi.
Alkaş, farklılıklarımıza rağmen bir araya gelip birlikteliğin gücünün tadına varmamız ve köklerinin bilincinde olan bir nesil yetiştirmek için birbirimize yardımcı olmamız gerektiğini vurguladı.Şalom