Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açmaktadır. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir.
Tütün kontrolünde temel amaç, tütün ürünleri tüketimini azaltarak başta kanser olmak üzere onlarca hastalığın yarattığı sağlık,sosyal ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamaktır.
Günümüzde %80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,3 milyar kişi ülkemizde ise 15 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Her yıl dünyada 600 binin üzerinde kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir. Toplumu “Pasif sigara dumanının” zararlarından korumanın yegâne yolu sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda yasaklanmasıdır.
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı Ulusal Tütün Kontrol Programı 2015-2018 Eylem Planındaki amaçlardan biride sigarayı bırakmanın yaygınlaştırılması,tütün bağımlılığı tedavisinde ve tekrar başlamayı önlemede başarı yüzdesinin yükseltilmesidir.
“9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla İstanbul Valiliği İl Tütün Kontrol Kurulunun üyeleri olan İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü , İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği işbirliği ile sigara bağımlılığı ile mücadele noktasında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu etkinliklerle tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.
“Sigara içen bireylerin 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ”olarak kabul etmeleri,insanların tütün ürünlerinin zararlarından koruması için önemli bir adım olacaktır.
9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla İstanbul Valiliği İl Tütün Kontrol Kurul Üyesi olan İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneğince ortaklaşa çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. Etkinlik programı aşağıdaki gibidir.
1- Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Merkezinin bulunduğu Sepetçiler Kasrında 10.00 -12.00 saatleri arasında toplantı.
10.00– 10.30 Kahvaltı
10.30– 11.15 Protokol Konuşmaları
11.15– 12.00 İl Tütün Kontrol Kurul Toplantısı
2- Tünel- Galatasaray arasında yürüyüş (13.30):
Yürüyüş İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası eşliğinde katılımcı kurum personelleri ve vatandaşlarımızla birlikte Tünel’den başlayıp Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması ile son bulacaktır.
Galatasaray Lisesi önünde İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ve diğer katılımcı kurumlar tarafından standlar açılacak olup burada görevli personeller tarafından halka bilgilendirici afiş, broşür, el ilanları dağıtılacak olup, konu ile ilgili farkındalık yaratılmaya çalışılacaktır.
İstanbul Şehir Hatlarında; Eminönü – Kadıköy ve Beşiktaş – Kadıköy vapurlarında İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ve diğer katılımcı kurumlar tarafından standlar açılacak olup vapurda seyahat eden yolculara tütün mamullerinin zararları hakkında bilgiler verilecek olup, sigarayı bırakma konusunda vatandaşlarımız motive edilmeye çalışılacaktır.
Şehrin çeşitli noktalarında bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait billboardlardan 50 tanesine 04.02.2015 tarihinde “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” ile ilgili hazırlanmış tasarımlar asılarak farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır.
07.02.2015 tarihinde TFF Süper Lig karşılaşmalarından Fenerbahçe Spor Kulübü – Trabzonspor Spor Kulübü arasında oynanacak olan müsabaka öncesi ev sahibi takım futbolcularının sahaya İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan vinil afiş ile çıkmalarının sağlanması için gerekli görüşmeler yapılarak futbol seyircisinde farkındalık yaratmak amaçlanmaktadır.