Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül için kritik günler! Ne olacak?

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül için kritik günler! Ne olacak?
Yayınlama: 02.06.2023
Düzenleme: 02.06.2023 17:07
A+
A-

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül hakkında yargılandığı MİT TIR’ları davasında verilen beraat kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Dün ise basına düşen haberlerde, Adana ve Hatay’da MİT tırlarının durdurulmasını organize ettikleri gerekçesiyle yargılanan 27 sanıktan 22’sine ilk derece mahkeme tarafından verilen hapis cezaları Yargıtay tarafından onandı, 5 sanık hakkındaki karar ise bozuldu. Peki şimdi ne olacak. Adalılar, Erdem Gül’ün görevden alınacak mı? Görevine devam edecek mi? sorularını sormaya başladı. Adalılar merak içinde. Detaylar haberimizde…

Hatırlanacağı üzere kamuoyunda MİT TIR’ları davası olarak bilinen davada, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar’a “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama” suçundan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül’e ise aynı suçtan 5 yıl hapis cezası vermişti.

İtiraz üzerine, Erdem Gül’ün üzerine atılı “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek” suçunu işlediğinin sabit olmadığı kanaatine vararak, Gül’ün beraatine hükmetmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise, MİT tırları davasında haklarında hapis cezası verilmeye gerek görülmeyen Enis Berberoğlu ve Erdem Gül hakkındaki kararı bozarak , Berberoğlu ve Gül’e “FETÖ’ye yardım” iddiasıyla ceza verilmesi gerektiğini belirtti

Peki şimdi ne olacak?


15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ gerçekleştirilen darbe girişimi sonrası 1 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 674 sayılı KHK ile Olağanüstü Hal döneminde belediyeler ile ilgili önemli düzenlemeler yapıldı. Bu dönemde özelllikle PKK-KCK-YPG-YPJ-PYD-FETÖ gibi terör örgütü ile iltisakı ve irtibatı bulunan belediyelere kayyum atanması uygulaması getirildi.


674 sayılı KHK kapsamında, Belediye Kanunun 45. ve 57. maddelerine ek yapılmış ve ilgili kanuna geçici bir madde (9. madde) eklendi. Buna göre vesayet makamına , görevden alınan belediye başkanları ve meclis üyeleri yerine atama yapabilme yetkisi verildi.


Bu kapsamda Belediye Kanunun 45., 57. ve geçici 9. maddesi ile değişiklikler yapıldı. Bunlardan bazılarını incelersek:

  • “Belediye başkanı, başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması, tutuklanması, kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından belediye başkanı, başkan vekili ya da meclis üyesi görevlendirilebilir. Görevlendirilecek kişide seçilme ehliyetine sahip olma dışında herhangi bir kriter aranmaz (Belediye Kanunu, madde 45).”
  • “Görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma veya kovuşturma açılan belediye organları veya bu organların üyeleri, kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir (Belediye Kanunu, madde 47).”
  • “Terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları kapsamında haklarında yürütülen soruşturma veya kovuşturma nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkan vekili ve meclis üyeleri için geriye dönükte uygulanabilir. 15 gün içerisinde soruşturma veya kovuşturma nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı yerine görevlendirme yapılabilir (Belediye Kanunu, geçici madde 9).”
  • Terör veya terör örgütlerine yardım etmek ve destekte bulunmak.
  • Terör örgütü propagandası yapmak. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek. Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek.

Bu bilgiler kapsamında Erdem Gül’ün yargılama bitene kadar görevden alınıp alınmayacağı merak konusu oldu…

Sitemizi  Google Haberler’de takip edin

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version