Adalar Belediyesi, Yassıada’da kaçak duruma düşen yapıları yıkabilecek mi?

Adalar Belediyesi, Yassıada’da kaçak duruma düşen yapıları yıkabilecek mi?
Yayınlama: 31.05.2023
Düzenleme: 02.06.2023 17:10
A+
A-

Anayasa Mahkemesi, Danıştay Altıncı Dairesi’nin itirazı üzerine Yassıada’da “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” projesinindeki kanuna 2013 yılında eklenen maddeyi iptal etmişti. Kısaca anlatmak gerekirse, Yassıada’nın Kıyı Kanunu maddelerinden çıkartılarak hazırlanan imar planları kapsamında üzerine yapılan bütün yapılar karar itibarıyla kaçak duruma düştü. Dolayısıyla üzerinde bulunan işletmelerin vs. ruhsatları da geçersiz duruma düştü. Adalar Belediyesinin adaya gidip tespit yaptıktan sonra binaları mühürlemesi, ruhsatlar nereden alındı ise o kurum tarafından iptal etmesi, encümenden ceza kesmesi, imar bölümünden sahiplere eski haline getirmek için 30 gün süre vermesi, getirmedikleri zamanda İBB, KUDEB ve Adalar Belediyesi olarak yıkması gerekiyor.

Hal böyleyken ise ne olacağını merak eden vatandaşlar Yassıada üzerindeki yapıların yıkılıp yıkılmayacağını sorgulamaya başladı. Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın Adalar Belediyesi tarafından uygulanıp uygulanmayacağı Adalılar tarafından merak ediliyor.

Yassıada, Burgazadası’nın bir mahallesi dolayısıyla belediye hizmetleri Adalar Belediyesi tarafından yürütülüyor. Anayasa Mahkemesinin kararı gereği Adalar Belediyesinin Burgazadası’nın bir mahallesi olan Yassıada üzerindeki bütün yapıları yıkması gerekiyor. Adalılar merak ediyor… Yassıada üzerindeki kaçak duruma düşen yapılar ne zaman yıkılacak, yıkılacak mı?

Ne Olmuştu:

3 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6456 sayılı kanun, Yassıada ve hemen yanındaki Sivriada ile ilgili çok önemli değişiklikleri de beraberinde getirmişti. Kanunun 7. maddesine göre Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yassıada ve Sivriada’da da kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına veya üst kuruluşlarına doğrudan sözleşme yapma suretiyle kültürel ve turizm amaçlı yatırım ve hizmetler yapabilme imkanı getirilmişti.

Yassıada ve Sivriada’da yapılan planlamalarla, imar ve inşaat uygulamaları ile diğer düzenlemeler, 3621 sayılı Kıyı Kanunu hükümlerine ve diğer mevzuatta yer alan kısıtlama ve prosedürlere tabi olmayacak şeklinde düzenlenip, Kıyı Kanunu hükümlerinden “muaf” tutulmuştu

İLGİLİ HABER


Sitemizi  Google Haberler’de takip edin

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version