Adalar Halkına Duyuru/Gelin taramalarınızı zaman geçmeden yaptırın

Adalar Halkına Duyuru/Gelin taramalarınızı zaman geçmeden yaptırın
Yayınlama: 07.04.2017
Düzenleme: 13.12.2022 15:37
A+
A-

Adalar Halkına Duyuru/Gelin taramalarınızı zaman geçmeden yaptırın. Serviks kanseri önlenebilir bir hastalıktır. HPV /Pap-smear testiyle tarama sayesinde erken tanı ve etkin bir tedavi mümkündür.

Adalar Halkına Duyuru/Gelin taramalarınızı zaman geçmeden yaptırın

ADALAR İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ / TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ/ SAKIN GEÇ KALMA BUĞÜN GEL

Rahim Ağzı Kanser taramaları ve Gaitada gizli kan (Kolon Kanser taramaları)hizmetleri Toplum Sağlığı Merkezimiz bünyesinde kanser şubesi tarafından ( Her çarşamba Heybeliada Aile Hekimliğinin oldugu binanın alt katında ek hizmet biriminde) ve tüm aile hekimliklerimizde yapılmaktadır.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan tüm Türkiye kapsamındaki Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından 30-65 yaş aralığında olan tüm kadınlara hpv pap smear testi hijyen kurallarına uygun tek kullanımlık malzemelerle ücretsiz olarak  verilmeye devam etmektedir

Kolon Kanser taramaları da 50-70 yaş grubundaki tüm kadın ve erkeklere Gaitada Gizli Kan tetkiki ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Meme Kanseri 40-69 Yaş Aralığındaki Kadınlar Kendi Kendilerine Meme Muayeneleri düzenli olarak yapıp Mamografilerinide 3 yılda bir mutlaka yaptırmaları gerekmektedir.

Dünya Çapında Bir Sorun Dünyanın her tarafında kadınlar serviks kanserinden rahatsızdır. Dünya ölçeğinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü, meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3. nedenidir. Dünya çapında HER 2 dakikada kadın serviks kanserinden ölmektedir. Tarama programları, serviks kanserinin azalmasında önemli bir etkiye sahip olmasına rağmen hala kadınlar serviks kanseri nedeniyle ölmektedir.

Serviks Kanserinden Korunma

Kendinize ayıracagınız 10 dakikalık süre ile serviks kanseri riskinizi azaltabilirsiniz.

Rahim ağzı kanser taraması Hpv- smear testinin Önemi

Hpv – Pap-smear testi neleri gerektirir? test serviksinizden bir sürüntü almayı gerektirir. Bu test, bir spatül veya özel bir fırça kullanarak serviksinizin yüzeyinden nazikçe birkaç hücre alacak bir sağlık personelini gerektirir.Aile Hekimliklerinde ve Toplum Sağlığı Merkezleri Kanser tarama birimlerinde konusunda uzmanlaşmış eğitim almış Doktor-Ebe ve Hemşireler tarafından taramalarınız yapılır.Sağlık Bakanlığı tarafından Kanser taramaları için her kişiye özel tek kullanımlık steril hijyenik malzemelerin temini ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Alınan bu örnekler daha sonra olası erken anormallikler açısından mikroskop altında incelenir. Anormallikler saptandığında sizle hemen temasa geçilecek, ileri testler ve olası tedavi için önerilerde bulunulacaktır.

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI

Kanser, tüm dünyada günümüzün en ölümcül, en çok sakatlığa yol açan pahalı tedavi yöntemleri ile sağlık politikalarının kapasitesini zorlayan ve üzerinde yeni politikalar geliştirilmesi gereken en önemli sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu ölümlerin ardından kanser nedeni ile ölümler dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Bu nedenledir ki her yılın Nisan ayının ilk haftasında insanlar üzerinde bir farkındalık oluşturmak, bu hastalığın önemini vurgulamak amacıyla çeşitli etkinlikler planlanarak kanser haftası olarak değerlendirilmekte ve önlenebilmektedir.

Kanser hakkında yapılan eğitimler ve taramalarla özellikle meme kanseri, rahim ağzı kanseri, cilt kanserleri, prostat kanseri ve barsak kanserleri çok kolay yöntemler ile erken teşhis edilebilmektedir.

Kanser hastalığının önüne geçmek için, obeziteye dikkat etmek, fiziksel aktiviteyi günlük hayatın bir parçası haline getirmek, daha çok mevsimsel ve işlenmemiş gıdalar tüketmek, besinleri doğru pişirme yöntemleri ile pişirmek, tüketilen tuz miktarını azaltmak, tuzlayarak saklama yöntemlerini kullanmamak, tarım ilaçlarından, diğer kimyasallardan ve radyasyondan uzak durmak, sigara ve alkol kullanmamak gerekir. Özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıya çıkılmaması, açık renk kıyafetler tercih edilmesi, koruyucu şapka, gözlük ve koruyucu kremler kullanılması, cilt kanserinden korunmada önemli faktörlerdir.

Kanser hastalığının erken teşhis edilebilmesi hayat kurtarır. Bu nedenledir ki her yılın Nisan ayının ilk haftasında insanlar üzerinde bir farkındalık oluşturmak, bu hastalığın önemini vurgulamak amacıyla çeşitli etkinlikler planlanarak kanser haftası olarak değerlendirilmektedir.

20 yaş sonrası kadınların kendi kendine yapacağı meme muayenesi, 40 yaş sonrası düzenli mamografi çektirilmesi, 30 yaş sonrası rahim ağzı kanserinin taranabilmesi amacıyla smear testi yaptırılması kadın kanserlerinin teşhisinde çok önemlidir. Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler, çok sık ishal ya da kabızlık problemleri, dışkıda kan görülmesi durumlarında barsak kanseri yönünden tarama gerekmektedir.

 

Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve KETEM’de 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere yönelik yapılan Gaitada Gizli Kan Testi ile bağırsak kanseri taranmaktadır. Özellikle açık ten rengine sahip kişiler, koyu renk benleri bulunan kişiler cilt kanseri yönünden risk altındadır. Vücudunda uzun süre iyileşmeyen yara bulunanlar ve benlerinde gerek büyüme gerekse renginde koyulaşma olanların mutlaka doktor kontrolü yaptırmaları gerekmektedir. Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’de meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kolon kanseri taramaları yapılmaktadır. Çok basit önlemler, düzenli doktor kontrolleri ve yaşam tarzımızda yapacağımız değişiklerle kanserin önüne geçebilir ve erken teşhis edilerek zamanında tedavi olabiliriz

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version