Adalar’ın sevilen fotoğrafçısı yoğun bakımda

Adalar’ın sevilen fotoğrafçısı yoğun bakımda
Yayınlama: 16.01.2014
Düzenleme: 01.02.2014 21:20
A+
A-

Adalar'ın sevilen fotoğrafçısı yoğun bakımda

Adalar’ın sevilen fotoğrafçısı yoğun bakımda

 

Adalar’ın ve Türkiye’nin sevilen fotoğrafçı Ara Güler rahatsızlanarak hastanede kaldırıldığı ve yoğun bakıma alındığı öğrenildi.Ara Güler böbrek yetmezliği nedeniyle Memorial Hastanesi yoğun bakım servisine kaldırıldı. Ara Güler’in diyaliz tedavisi aldığı ancak kan değerleri çok düştüğü için yoğun bakım servisinde diyalize gireceği öğrenildi.

 17-01-2014…

Yoğun Bakım Ünitesi’nde diyaliz desteği uygulanan duayen foto muhabiri Ara Güler’in genel sağlık durumunun iyi ve şuurunun açık olduğu bildirildi.

İSTANBUL

Memorial Şişli Hastanesi Genel Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Serdar Çelebi, kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hastanede tedavi altına alınan Güler’in sağlık durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Güler’e uygulanan diyaliz desteğine Yoğun Bakım Ünitesi’nde devam edildiğini belirten Çelebi, Güler’in genel
sağlık durumunun iyi ve şuurunun açık olduğunu bildirdi.

Serdar Çelebi, “Nefroloji doktoru tarafından serviste takip edilirken tansiyonunun düşük olduğu görülüp, diyalizin daha kontrollü bir şekilde yapılması gerektiğine karar verildi. Hastamız dün ilk defa yoğun bakımımızda diyaliz desteği aldı. Bugün de diyaliz tedavisini yoğun bakım ünitesinde görmesi planlanıyor.

Hastamız şu anda genel bir check- up’tan geçiriliyor. Tüm değerleri olumlu olduğu takdirde yeniden servis takibine alınıp, diyaliz tedavisine devam edilecektir” bilgisini verdi.

 

 Ara Güler Kimdir:

 

1928’de Beyoğlu, İstanbul’da doğdu. Çocukken sinemadan çok etkilendi. 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi’nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalıştı. Muhsin Ertuğrul’un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. Amacı rejisör veya oyun yazarı olmaktı. 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Bu yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne devam ediyordu. Ancak fotoğrafçı ve gazeteci olmaya karar verdi.

1961 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961’de İngiltere’de yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye’den tek üyesi oldu. Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı, kendisinden bahsedildi. ABD’de,Almanya’da, Paris’te çeşitli sergiler açtı. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.

1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. 1980’de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitap haline getirildi. 1986’daHürriyet Vakfı’nca basılan, Prof. Abdullah Kuran’ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı. Bu kitap 1987de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı.

1989’da Hil Yayınları Ara Güler’in Sinemacıları kitabını yayınladı. Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 1992’de Fransa’da Edition Arthaud, ABD ve İngiltere’de Thomas and Hudson, Singapur’da Archipelago Press tarafından Turkish Style başlığıyla, Fransa’da ise Albin Michel yayınevi tarafından Demeures Ottomanes de Turquieadıyla yayınlandı. Dünya Şirketler Grubu 1994’te Eski İstanbul Anıları, 1995’te Yitirilmiş Renkler kitabını yayınladı. Ana Yayıncılık ise 1994’te Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun ve 1995’te Yüzlerinde Yeryüzü adlı kitapları yayınladı.

Ara Güler’in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya’da çeşitli müzelerde sergilenmekledir. Fotoğraflarında Leica makinasını kullanmıştır. Fotoğrafın sanat dalı olmadığını düşünmektedir.

Gazeteci Nezih Tavlaş’ın, fotoğrafın efsane ismi Ara Güler’in hayatını anlattığı Foto Muhabiri adlı 343 sayfalık kitapta Ara Güler’in doğduğu günden bugüne kadar tanık olduğu olaylar kronolojik bir sırayla anlatılırken bir yandan da Türkiye’nin 80 yıllık tarihi yer alıyor.Kitabın sonunda Ara Güler ile yapılan bir nehir söyleşi ve aile albümünden fotoğraflar yer alıyor

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version