‘Azınlıklar devlette görev alabilsin’

‘Azınlıklar devlette görev alabilsin’
Yayınlama: 16.02.2012
Düzenleme: 15.03.2012 21:58
A+
A-

‘Azınlıklar devlette görev alabilsin’

Ekümenik Patrik Bartholomeos’un da dile getirmesi beklenen ortak öneri paketinde, ruhban okulunun açılmasının yanı sıra, azınlıkların kamuda görev alamamasına vurgu yapılırken, hâkimlik, savcılık gibi üst düzey bürokrasi yolunun açılması isteniyor.

 TBMM Anayasa Komisyonu, son dakikada bir değişiklik olmazsa 20 Şubat’ta Ekümenik Ortodoks Patriği Bartholomeos’u dinleyecek. Yeni anayasa konusunda azınlıkların sorunlarını dile getirecek olan Bartholomeos’un, azınlık okullarına destek verilmesi ve Ruhban Okulu’nun açılması talebinde bulunacağı öğrenildi. Ders kitaplarından Ermeni ve Rumlar için, “arkadan vurdular” gibi nefret suçlarına yol açan ifadelerin ayıklanmasını isteyecek olan Bartholomeos’un, azınlık cemaatlerine Diyanet bütçesinden pay aktarılması görüşünü seslendirmesi bekleniyor.

Bartholomeos dile getirecek

TBMM Anayasa Komisyonu bünyesinde oluşturulan Sivil Toplum Kuruluşları, Dernekler, Vakıflar ve Azınlık Cemaatleri Alt Komisyonu, 20 Şubat’da Bartholomeos’la bir araya gelecek.  Milliyet’teki habere göre Patrik Bartholomeos, 15 Şubat’a kadar yoğun bir programı olduğunu ve yeni anayasaya ilişkin görüşlerini bizzat aktarmak istediğini belirterek, TBMM’ye Şubat sonu için randevu planlanmasının yapılmasını iletmişti. Yapılan görüşmeler sonucunda 20 Şubat tarihi üzerinde prensipte anlaşılırken, son dakikada bir değişiklik olmaması halinde Ekümenik Bartholomeos önümüzdeki hafta pazartesi günü TBMM’de olacak. Patrikhane’nin ardından Türkiye’deki diğer azınlık cemaatlerinin temsilcilerine de yeni anayasa davetinde bulunacak olan Komisyon, Musevi, Süryani azınlıkların da görüşlerini dinleyecek.

Edinilen bilgilere göre Rum, Ermeni, Musevi ve Süryani cemaatleri yeni anayasa çalışmalarını tamamladı. Bartholomeos’un da dile getirmesi beklenen ortak öneri paketinde, azınlıkların eğitim problemleri öne çıkıyor. Lozan Anlaşması’na göre devletin eğitimde gayrimüslim vakıflara eşit yardım yapmasının söz konusu olduğunu, 1974 yılına kadar bu desteğin kısmen verilmesine rağmen sonradan kaldırıldığı vurgulanan öneri paketinde, cemaatlerin din adamı yetiştirmesinde ciddi sorunlar yaşadığı ve bu sorunu ortadan kaldıracak okulların açılması isteniyor. Bu çerçevede ilk akla gelen eğitim kurumu ise Ruhban Okulu.

Kamuda üst düzey görev

Pakette, azınlıkların kamuda görev alamamasına vurgu yapılırken, hâkimlik, savcılık gibi üst düzey bürokrasi yolunun açılması isteniyor. Türkiye’de imamlar gibi papaz ve hahamların maaşının da devlet tarafından ödenmesi gerektiği kaydedilen pakette, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinden azınlıklar için de pay ayrılması talep ediliyor.

Pakette, “Cemaatlere tüzel kişilikleri verilsin. Böylece mal edinebilsin, vakıf senetlerini değiştirebilsin, AB fonlarından yardımlar kullanabilsin. Ders ya da tarih kitaplarından Ermeni, Rum ve Yahudilere yönelik ‘Katliam yaptılar, arkadan vurdular’ gibi ifadeler çıkarılsın. Televizyonlarda azınlıklar üzerine ahkam kesmek Hrant Dink’in öldürülmesi gibi nefret suçlarına yol açıyor. Önüne geçilsin” talepleri yer alıyor.

 

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version