BURGAZADASI CEM EVİ’NDE HIZIR LOKMASI

BURGAZADASI CEM EVİ’NDE HIZIR LOKMASI
Yayınlama: 20.02.2012
Düzenleme: 02.05.2012 15:52
A+
A-

BURGAZADASI CEM EVİ’NDE HIZIR LOKMASI

16 Şbt, 2012

Alevi vatandaşlarımızın inanışına göre her yıl Hızır Ayı içerisinde üç gün oruç tutulmaktadır. İnanışa göre Nuh peygamberin gemisi fırtınaya tutulmuş, halk feryat edip “Yetiş ya Hızır; bizi kurtar!” diyerek dua etmiş. Duaları Allah tarafından kabul olunarak, fırtına dinmiş. O zamandan sonra her yıl Hızır ayında ‘üç gün oruç’ adamışlar. Bu oruç o günden bu güne aynı inançla tutulmaktadır. Anadolu Alevileri bu üç günlük oruç boyunca hiç su içmezler. Susuz kalınan üçüncü gün rüyalarında kendilerine su veren kişinin, hayat arkadaşları olduğuna inanmaktadırlar.

Geçmişte ulaşım şartlarının elverişsizliği nedeniyle Alevi dedeleri köylere değişik tarihlerde gittiği için ülkemizde Hızır Orucu her törede farklı günlerde tutulmaktadır. Üç günlük orucun ardından verilen Hızır Lokması ve yapılan Cem töreni ise Perşembe akşamlarına denk gelmektedir. Bu yüzden tarihleri farklı olsa da Hızır Orucu her yerde Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri tutulmaktadır.

16 Şubat Perşembe günü Adalar’da yaşayan Alevi hemşerilerimiz Hızır oruçlarını bir arada açtılar. Burgazada’sı Cem Evi’nde ”Hızır Duası” ile orucunu açan hemşerilerimiz, Hızır Lokmasını tüm inançlardan Adalılar ‘la paylaştılar. Oruç tutanların evlerinde yaptıkları lokmaları getirerek, ortak sofra kurdukları Hızır Lokmasında, Cem Evi yönetimi tarafından bir yemek verildi. Yemeğin ardından Cem töreni düzenlenerek, hep birlikte ibadet edildi.

Yemeğe, Adalar Belediye Başkan Vekili Hıdır Uvaçin, Belediye Meclis Üyesi Ali Tokdemir, Adalar CHP İlçe Başkanı Dündar Tıraş ve CHP İlçe yöneticisi Kemal Tutu da katıldı. Hızır Lokmasının paylaşılması her inançtan insanlarımızın birlik beraberlik içerisinde kardeşçe yaşadığı Adalar’da kardeşliği bir kez daha pekiştirdi.

Adalar Belediyesi

,
Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version