Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk dönemi içki şişeleri İçlerinde biri çok özel 1930 lu yıllara kadar üretilen meşhur Büyük Ada Rakısı
Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk dönemi içki şişeleri İçlerinde biri çok özel 1930 lu yıllara kadar üretilen meşhur Büyük Ada Rakısı
Reşad Ekrem Koçu Eski İstanbul’da Meyhaneler ve Meyhane Köçekleri Mey İçki Koleksiyonu Cengiz Kahraman Koleksiyonu 1920’lerde Büyükada’nın Deniz Gazinosu’nda demlenen beyefendiler Büyükada İstanbul’un Adalar İlçesi’nin en büyük adası. Eski adı Prinkipo olan Büyükada, 18. yüzyıl sonuna kadar çoğunlukla balıkçılıkla uğraşan Rumların mesken edindiği bir yerdi. 1846’da vapur seferlerinin başlamasından sonra, İstanbul’da yaşayan yabancılar, zengin Levantenler ve Osmanlı bürokrasisinin sayfiye yeri haline geldi.
Büyükada Rakısı
Cumhuriyet döneminde siyasi çevreler ve varlıklı sınıflar için bir çekim merkezi olmaya devam ederek sayfiye kimliğini korudu. Bu dönemde İngiliz Yat Kulübü, Büyükada’nın simgelerinden biri olan Anadolu Kulübü‘ne dönüştürüldü. Bütün bu evrelerde adanın Rum nüfusu lokantacılık ve meyhanecilikte başı çekti. Bugün tarihi Büyükada İskelesi’nden solunda sıra sıra dizilen Kapri, Milto, Façyo, Yeni Lido, Prinkipo gibi balık lokantaları ve meyhaneler, bu mekânları adayı terk etmek zorunda kalan Rum nüfustan devraldı. Bir zamanlar adanın batısında yer alan Luna Park, Viranbağ ya da Âşıklar gibi kır gazinoları, özelliklerini bir nebze kaybetseler de hizmet vermeye devam ediyor. Adanın en yüksek tepesi Aya Yorgi’de yer alan Ayios Yeoryios Manastırı‘nın yanındaki kır gazinosu da enfes Marmara Denizi manzarasıyla halen açık durumda. ULUS ATAYURT Büyükada Rakısı Cumhuriyetin ilk yıllarında Büyükada Müskirat Fabrikası tarafından üretilen rakı markası. Bu fabrikanın merkezinin Galata‘da,
“Bayazıt Sokak numara 35- 37” adresinde olduğunu, önceleri Şair Rakısı ve Şirak Rakısı‘nı da üreten Şirak firması adıyla çalıştığını ve rakının yanı sıra konyak, votka ve rom ürettiğini 1930’larda çıkan bir ilandan öğreniyoruz. “Enzarı Âmmeye” başlığıyla çıkan ilanda aynı zamanda Büyükada Rakısı‘nın şu vasıfları belirtilir: “Muhterem ahalimizin sıhhatini nazarı itibara alarak fevkalâde dikkat ve itina ile işlemeye başladığımız ve sıhhatini seven ve koruyan münevver halkımızın mazharı rağbetini çok az bir zamanda kazandığını ispat eden fevkalâde rakı…”
Efsane “Rakı Ansiklopedisi”nin Meyhane Baskısı 100 Lira yerine 25 Lira!
500 yılı aşkın tarihsel kesitin izini süren, alanının en çok satan kitabı olan, binlerce maddeden oluşan ödüllü “Rakı Ansiklopedisi”ne dair getirilen en büyük eleştiri pahalı oluşuydu. Meyhane Baskısı ile bu sorunu çözülüyor nihayet.
Eskiden gazeteler akşam baskısı yapar, buna halk arasında meyhane baskısı denirdi. Çünkü ertesi günün Haberleri ilk olarak meyhane masalarında okunurdu. Meyhaneler gündemin sıcağı sıcağına konuşulduğu yerlerdi. Bilişim toplumunda kulağa masal gibi gelen bu gelenek belki geçmişte kaldı, ama meyhane baskısı sözüne yeni bir içerik kazandırmak mümkün. Rakı Ansiklopedisi’nin bu yeni edisyonu her yerde, özellikle de meyhanede rahatça okunabilsin istedik, çilingir sofrasının yanı başında dursun dedik.
Bugüne kadar hazırlanan ilk Rakı Ansiklopedisi, yaşayan rakı kültürünün bütün yönleriyle kavranmasına hizmet edecek bilgileri derleyen sistematik başvuru kaynağı olarak kütüphane raflarındaki yerini aldı, alanının en çok satan kitabı oldu, ödüller aldı, çok övgü topladı.
Her sayfası anason kokan bir keyif ansiklopedisi…
ADAGAZETESİ – BÜYÜKADA nostalji