Büyükada saat kulesi ne zaman orijinal olacak?

Büyükada saat kulesi ne zaman orijinal olacak?
Yayınlama: 29.04.2016
Düzenleme: 13.12.2022 15:41
A+
A-

Büyükada saat kulesi ne zaman orijinal olacak? Büyükada saat kulesi eski günlerini arıyor? Milli Eğitim Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 13 Mayıs 1972 tarihli 6346 sayılı kararı ile “Aynen Korunması Gerekli Eski Eserler” listesinin F Maddesinde tescil edilen saat kulesi, orijinal hale geleceği günleri bekliyor!

Büyükada saat kulesi ne zaman orijinal olacak?Büyükada saat kulesi ne zaman orijinal olacak?

Büyükada denince, saat kulesi

Cumhuriyet’in kurulduğu 1923′te, İskele Meydanı’na yerleştirilen Saat Kulesi, Büyükada’nın simgelerinden birisi…
Paris için Eyfel, Roma için Kolezyum neyse, Büyükada için de Saat Kulesi’nin önemi o olmuştur tarih boyunca.

Öyle ki; Adada çekilen hemen her fotoğrafın arka planı olan Saat Kulesi için bir rivayet şöyle der: “Saatin altında iskeleye sırtını verip çektirdiğin resim, Büyükada’ya geldiğinin resmidir.
İskeleye yüzünü dönüp çektirdiğin resim ise Büyükada’dan gideceğinin resmidir. Gözlerinden sevinç okunur ilkinde, ikincisindeyse hüzün”

Tarih kitapları ve eski fotoğraflar, ilk İskele Meydanı ve Saat Kulesi’nin bugünkünden çok farklı olduğunu gösterse de, rengarenk çiçek desenleriyle süslü Saat Kulesi ve İskele Meydanı, gerçek bir Ada efsanesi...

Büyükada saat kulesi tarihi

 Büyükada saat kulesi ne zaman orijinal olacak?

Büyükada’da bulunan saat kulesi için  100 Saat Kulesi ve 100 Mimari Şaheser başlıklı kitapları yazarı Meltem Cansever kulenin 1923 yılında dikildiğini belirtirken, Anadolu saat kuleleri hakkında çalışmaları bulunan Gazi Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hakkı Acun 1912 yılında Bostancı İskelesi ile birlikte dikildiği tahmininde bulunmaktadır.

İstanbul’da 9 saat kulesi var!
Nusretiye Saat Kulesi’nin “İstanbul’un ayakta kalan ilk saat kulesi” olma özelliği taşıdığını vurgulayan Acun, kulenin deniz kenarına yapıldığını, denizin doldurulmasıyla içeride kaldığını kaydediyor.

Bir yapı içinde kalanlar sayılmazsa İstanbul’da ayakta kalan 9 saat kulesi bulunduğunu belirten Acun, bunları, Nusretiye, Yıldız Sarayı, Dolmabahçe, Deniz Hastanesi, Haydarpaşa Lisesi, Sirkeci Garı, Boğaziçi Üniversitesi, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Büyükada saat kuleleri olarak sıralıyor.

 

Eski Saat kulesi

Yeni Saat Kulesi

 
Randevular saat kuleleri altında verilir, burada beklenir. Yön, adres tarifleri saat kulesine göre yapılır, hatıra fotoğrafları onun önünde çekilir. Saat kuleleri. Çoğu günümüze gelebilmiş, bazısı da yangın, deprem gibi çeşitli nedenlerle kartpostallarda, sararmış fotoğraflarda kalmış. Zamanın dilimlerini hiç aksatmadan insanlara bildiren bu kuleler, değişik mimari özellikleriyle kentlerin simgesi olmuş.  Hepsinin ortak özelliği ise ayrı bir öyküsünün bulunması.  Zamanın ölçü birimi saatler; ilginç saat makineleri, süslü kule yapılarıyla günümüzde de hem zamanı okumaya, hem de zamana karşı direnmeye devam ediyorlar.

 

ADAGAZETESİ olarak saygıdeğer adalıların israrlı isteğini yerine getirerek kurul kararına göre tescil edilen Büyükada saat kulesinin, reklam tabelalarından arındırılarak orijinal haline gelmesini Adalar Belediyesi’nin; Vizyon, misyon ve temel değerlerinde yer alan “Adaların sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel mirasını koruyarak” ifadesi kapsamında ivedilikle bekliyoruz.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version