Büyükada’da ATM krizi!

Büyükada’da ATM krizi!
Yayınlama: 06.10.2024
A+
A-

Para çekmek için ATM’leri kullamaya çalışan Büyükadalılar, işleminizi gerçekleştiremiyoruz, vb. gibi mesajları ekranda görünce çileden çıkıyorlar. Bir bankanın daha ATM’sini kaldırması, hizmet yetersizliği ve sürekli arıza yaşayan ATM’lerin uzun bir süre kullanım dışı olması durumunda Adalılar çareyi anakaraya gitmekte buluyor.


PARANIZI 2 GÜN ÇEKEMEZSENİZ ADALAR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN


Adalar’daki ATM şikâyetleri her geçen gün artıyor. Uzmanlar yaşanan sürecin bilinçli olduğunu iddia ederek, bankaların bu durumu lehine çevirdiklerini belirtiyor. Tüketici dernekleri ‘Aynı ATM iki gün para vermezse suç’ diyor.

ATM, İngilizce (Automated teller machine) kelimelerinin kısaltması olarak bilinir ve otomatik para çekme vb. hizmetler de verir. Ancak son dönemde sadece Büyükada’da değil Adaların bütün ATM’leri ilk işlevi olan ‘para çekme’ görevini yerine getirmiyor.

“Hızlı ve kolay bankacılık” gibi palavra reklam sloganlarıyla kamuoyuna hizmetlerini duyuran bankalar, iş pratiğe gelince sınıfta kalıyor. Özellikle ATM’lerde yaşanan problemlerin sonu gelmiyor. En sık yaşanılan mağduriyet ise Adalıların para çekememesi…

Öte yandan istisnasız tüm bankaların ATM’leri haftada birkaç gün para çekimine kapalı olması durumuna karşı para yatırma ve diğer işlemleri yapıyor. Adalar’da bilhassa yaz aylarında nüfusun kalabalıklaşması nedeniyle bu sıkıntılar daha da artıyor.

Bu da kafalarda soru işareti oluşturuyor. Tüketicilerin sosyal medyadaki ‘para yatırırken alıyor, çekerken vermiyor’ gibi paylaşımları dikkat çekiyor. Tüketici dernekleri gelen şikâyetlerin her geçen gün arttığını ve bu konuda bankalara yaptırım uygulanması gerektiğini belirtiyor. Bilişim uzmanları ise, bankaların bilinçli olarak nakit para vermediğini iddia ediyor.

BİLİNÇLİ Mİ YAPIYORLAR?


Adalıların nakit ihtiyaçlarını karşılayan ATM’lerin bu problemleri bilerek/bilmeyerek yaşatması, milyarlarca lira kâr açıklayan bankaların konu ATM’lere gelince ellerini sıkı tutması, Adalılara paralarını vermemesi kafalarda soru işaretleri bırakıyor.

Adalar’daki ATM’lere dikkat ederseniz anakaradaki ATM’lerden daha eski ve bozuk. Kullanım ömürleri tamamlanmış durumda. Ancak hâlâ hizmet veriyorlar. Bu durumun çok iyi niyetli olmadığı aşikar . 1 kişinin 2 gün parasını çekememesi demek, o paranın bankada çalışması anlamına geliyor

Bir diğer iddia ise Adalar’daki bankaların nakit yerine kredi kartı harcamasına yönlendirmesi konusu… Kart alışverişlerinde hem tüketiciden hem de esnaftan komisyon alan bankaların ATM’den bilinçli olarak para vermediği ve tüketicileri karta yönlendirdiği savunuluyor.

Yoksa Adalıların cebinde nakit para bulunmaması mı isteniyor? Teknolojiyi elinde bulunduran insanlığı kontrol ediyor teziyle, para da burada en önemli araç. Nakitsiz toplum sayesinde güç belli kesimlerin eline mi geçmesi amaçlanıyor.

Tüketici dernekleri bankaların bu tutumuna karşı bir yaptırım getirilmesi gerektiğini belirterek “Şahsi para kullanımı kişinin en büyük özgürlüğüdür. Bu noktada ATM’lerde yaşanan sorunlar, paraya ulaşamama bir suç teşkil eder. Yazılım problemleri sebebiyle saatlik arızalar olabilir. Ancak kişinin aynı ATM üzerinden 2 veya daha fazla gün para çekememesi kabul edilebilir bir durum değil. Bu konuyla ilgili sıkça şikâyet alıyoruz” açıklamasında bulundu.

Soruna başka bir gözle bakarsak; bilhassa para yatırırken 200’lük bankonatları almıyor ATM’ler. 100’lük alıyor. Tedavüldeki banknotların içinde 100’lüklerin adet sayısı gerilediğini görüyoruz. Bankaların aldığı karar doğrultusunda ATM’lerden artık 10 ve 20’lik çıkmayacak. Neden? Çünkü 500’lük ve 1000’lik banknot basımına izin çıkmadı . 200’lükler de ATM haznelerinden taşar oldu. 200’lük, 100’lük ve 50’likler, gün içinde çabucak çekilince ATM’de para tükeniyor.

Peki bu bizi ilgilendiriyor mu? Tabii ki hayır. Bana ne arkadaş, benim paramı ver, beni mağdur etme, beni vapura, motora binip anakaya geçmeye mecbur etme. Benim paramı haksız bir şekilde kullanma…

Büyükada'da ATM krizi!
Büyükada'da ATM krizi!
Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Sabriye akçil dedi ki:

    Kınalı ada da denizbank atm.sinden para cekememenin dışında kartımı aldı.ve geri vermedi.insanlari mağdur duruma düşürüyorlar.bu olay c.tesi oldu ve bankalar kapalı olduğundan ve kartım olmadığı için hiç parasız kaldım.

Exit mobile version