Büyükada’da büyük hizmet. Mutlaka yaptırın

Büyükada’da büyük hizmet. Mutlaka yaptırın
Yayınlama: 04.08.2017
Düzenleme: 13.12.2022 15:35
A+
A-

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk sağlığı müdürlüğü işbirliği ile Adalar’da ilk defa pembe prenses kanser tarama aracı ve mavi sağlık tarama aracı hizmet sunuyor.

Büyükada'da büyük hizmet. Mutlaka yaptırın

 

 

 

Etkinlik 1-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında Büyükada iskelesi Atatürk Meydanında hafta içi saat 09:00-17:00, hafta sonu 10:00-17:00 saatleri arasında devam edecek. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından koordine edilen Sağlık Tarama Tırında 6-10 yaş çocuklara işitme Tarama Testleri, Agız Diş Sağlığı muayenesi, göz muayene ve taramaları yapılmakta.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından toplum tabanlı meme kanseri tarama programı yürütülmektedir. Sağlık Bakanlığı Kanser Tarama Tırları ile tüm vatandaşlarımıza konusunda uzman doktor, ebe ve hemşireler tarafından ücretsiz kanser taramaları ve bilgilendirilmeleri yapılmaktadır.

Adalar ilçesinde 40-69 yaş aralığındaki kadınlara mamografı çekilerek meme kanseri taramaları, 30-65 Yaş aralığındaki kadınlara rahimrahim ağzı kanser taraması hpv-pap smear testi ve 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere kolon kanser taraması testi (GGK gaitada gizli kan ) yapılacak…

Kansere bağlı ölümlerde ise akciğer kanserinden sonra 2’inci sırada gelmektedir. Meme kanseri yaşla birlikte artış gösterdiğinden, 40 yaşından sonra her kadının yılda bir kez düzenli olarak meme muayenesi ve mamografı yaptırması gerekir. Meme kanseri erken tanı ile tamamen tedavi edilebilir. Bu nedenle her ay kendi kendine meme kontrolü erken teşhis açısından hayati önem taşımaktadır
Her 8 kadından birinde meme kanseri görünüyor..

“Meme kanserlerinin yaklaşık %75’i sporadik dediğimiz, herhangi bir risk faktörü taşımayan, ailesinde ve genlerinde olmayan kadınlarda ortaya çıkar. %15’i ailesinde özellikle birinci derece akrabasında (anne, kız kardeş, kız vs.) meme kanseri olanlarda, kabaca %10’u da kanser genlerini (BRCA 1,2) taşıyanlarda görülmektedir. Meme kanserinde vücudun, yumurtaların ürettiği östrojenle karşılaşma süresi arttıkça risk artar. Erken adet görmeye başlamak, geç menopoza girmek, östrojen ağırlıklı doğum kontrol haplarını uzun süre kullanmak ve menopoz sonrası hormon tedavisi görmek, meme kanseri riskini artıran temel faktörlerdir. Bunun yanında doğum yapmayan ya da 35 yaş sonrası doğum yapan kadınlar, şişmanlık yani vücut kitle indeksinin 25’in üzerinde olması meme kanseri riskini artırır. Ailede özellikle anne ve kız kardeşler gibi birinci derece akrabalarda meme kanseri olması, BRCA genleri gibi meme kanserine yatkınlık oluşturan genlere sahip olmak meme kanseri açısından yüksek risk teşkil eden durumlardır.”

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version