Büyükada’daki yıkımla ilgili Adalar Belediyesi personellerine hapis talebi

Büyükada’daki yıkımla ilgili Adalar Belediyesi personellerine hapis talebi
Yayınlama: 15.04.2024
A+
A-

Mecit Fahir ALP ve Seniye ŞENER, Nizam Mah. Açelya Sk. No:11/1-1 Adalar adresinde bulunan taşınmazlarının usule aykırı şekilde yıkıldığını iddia ederek Adalar Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuşlardı. Savcılık tarafıdan hazırlanan iddianamede, şüpheliler için görevi kötüye kullanmaktan hapis cezası istendi.

Adalar Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesinde, belirtilen sevkmaddeleri uyarınca yıkımda adı geçen Adalar Belediyesi personeli hakkında hapis cezası ile cezalandırılmalarını, işlemiş oldukları kasti suçlar nedeniyle haklarında TCK’nun 53. Maddesi gereği belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmalarını talep etti.

NE OLMUŞTU

Mecit Fahir ALP ve Seniye ŞENER, Nizam Mah. Açelya Sk. No:11/1-1 Adalar adresinde bulunan taşınmazlarının usule aykırı şekilde yıkıldığını iddia ederek Adalar Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuşlardı.

Mecit Fahir Alp, savcılığa verdiği ifadesinde;
Yıkılan yerin Abdulhalim Tahir İz’in babası Abdulbasit Tahir İz’den kiraladığı bir evinin bulunduğunu, 1976 yılında beri bu evde annesi ve diğer aile üyeleri ile birlikte yaşadığını, elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinin kendi ve ailesinin adına kayıtlı olduğunu, Abdulhalim Tahir İz’in kendisini haksız işgalde bulunduğu iddiasıyla Adalar Belediyesine şikayet ettiğini, Adalar Belediyesinin kaldığı taşınmazın gecekondu olduğu, tahliye edileceği ve yıkılacağına dair bahçe kapısına tebligat haber kağıdı yapıştırıldığını, bu haber kağıdında muhattabın adı soyadının yazmadığını, Adalar Belediyesine giderek kaldığı evin yıktırılacağını sözlü olarak öğrendiğini, herhangi bir şekilde kendisine tebligat yapılmadığını, Adalar Belediyesi’ne yazmış olduğu dilekçeye yanıt olarak gelen cevabi yazıda, İstanbul İli, Adalar İlçesi, Büyükada, Nizam Mahallesi, Açelya Sokak’da bulunan taşınmaz ile ilgili, 03.11.2022 tarih ve saat 10:00′ a kadar nufüs ve eşyadan tahliye edilmesi ve akabinde yıkım işleminin yapılacağı 24.10.2022 tarihinde tebliğ edilmiştir. Bahse konu yerde yaşayan ve Belediyemize 26.10.2022 tarih ve 10307 sayı ile kayda verilen dilekçe ekinde bulunan. noter tastikli kira kontratosu (99 yıllığına kiralanmış) ve taşınmaz ile ilgili evraklara bağlı olarak konunun ilgili mahkemelere müracaat edilmesi ile çözülebileceği hususunu, bilgilerinize arz ederim.” hususunun belirtdiğini, ancak kendisine 24/10/2022 tarihinde herhangi bir tebligat gelmediğini, bu cevabi yazıda bahse konu yıkım işlemi için mahkeme kararı gerektiği yazdığı halde herhangi bir mahkeme kararı olmadan ve kendisine bir tebligat yapılmadan 03/11/2022 tarihinde kiraladığı evinin belediye görevlilerinde yıkıldığını, yıkılan yerin gece gecekondu niteliğinde olmadığını, kiraladığı yerin ana binaya bağlı bir eklenti ve müştemilat olduğunu, yıkım günü görevlilere Adalar Belediyesi tarafından verilen cevabi yazıda mahkeme kararı gerektiğine dair evrakı gösterdiği halde yıkımın gerçekleştiğini, mahkeme kararı olmadan yıkım işlemini gerçekleştiren belediye görevlilerinden şikayetçi oldu.

Seniye Şener ise Cumhriyet Başsavcılığına verdiği ifadesinde, söz konusu taşınmazda 1976 yılından beri oturduğunu, taşınmazın gecekondu olmadığını müştemilat olduğunu, evini yıkarak eşyalarını dışarı atan şahıslardan şikayetçi oldu.

Bilirkişi raporunda; ” Bunun üzerine ruhsatsız yapı için Adalar Belediyesi’nin, 3194 Sayılı İmar Kanununun 32. Maddesi kapsamında Yapı Tatil Tutanağı tutulmadan ve Encümen Kararı alınmadan 775 Sayılı Gecekondu Kanununun 18. Maddesine istinaden yıkım günü aldığı ve yıkım gününü ilgilisine ve kurumlara tebliğ ettiği…” tespit etti.

Diğer bilirkişi raporunda ; “soruşturma konusu yapıya, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. Maddesine göre Adalar Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teknik elemanlarınca yapı tatil tutanağı tanzim edilmesi, Adalar Belediye Encümeni’nden yıkım için karar alınması, encümen kararının ilgilisine tebliğ edilmesi, mevcut kiracının tahliye edilerek yıkım işlemi yapılması gerekirken, bu işlemler yapılmaksızın 775 sayılı Gecekondu Kanunu’nun 18. Maddesine göre işlem yapıldığı” tespit etti.

Adalar Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalar Belediyesi’nden yıkım kararını alan, uygulayan personellerin açık kimlik bilgileri istedi. Adalar Belediyesi konuyla ilgili olarak yıkımla ilgili olan personelin bilgilerini savcılığa bildirdi.

Dönemin Kaymakamı Mustafa Ayhan, Cumhuriyet Başsavclığının şüphelilerin kamu görevlileri olmaları sebebiyle soruşturma izni verilmesi isteğini reddeti. Bunu üzerine Adalar Cumhuriyet Başsavlcılığı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi dönemin kaymakamı Mustafa Ayhan’ın soruşturma izni verilmemesine dair kararını kaldırdı.

Şüpheliler savcılığa verdikleri ifadelerinde suçlamaları kabul etmediler.

Adalar Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesinde, şüpheliler tarafından gerçekleştirilen eylemin TCK’nın 257/1 maddesinde düzenlenen görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğunu belirtti. Şüphelilerin hapis cezası ile cezalandırılmalarını, işlemiş oldukları kasti suçlar nedeniyle haklarında TCK’nun 53. Maddesi gereği belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmalarını talep etti.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version