Okulların tatil olduğu yaz aylarında çocuklarını sünnet ettirmek isteyen aileler bu araştırma sürecinde bazı endişeler taşıyor.
Çocuğun hangi yaşta sünnet olmasının uygun olacağından işlemi kimin yapması gerektiğine kadar bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Erkek çocukların erişkinliğe ilk adımı olarak nitelendirilen sünnet işleminin mutlaka alanında uzman doktorlar tarafından uygun koşullarda yapılması gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Lütfi Sağlık, sünnet konusunda önemli bilgiler verdi.
Sünnet olmayan çocuklarda enfeksiyon riski 10 kat fazla
Sünnet, erkek çocuklarının yaşamında, hem sağlık hem de sosyal boyutu ile önemli bir yere sahiptir. Bebeklerde doğumdan 24 saat sonra ve her yaşta sünnet işlemi yapılabilmektedir. Sünnet, idrar yolları enfeksiyonları ve bazı bulaşıcı hastalıkların engellenmesi için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Sünnet olmamış çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, sünnet olanlara göre 10 kat daha fazla görülmektedir. Çocuğun sünnet işlemi için uygun olup olmadığına doktor karar verecektir. Yenidoğan döneminde yapılan sünnette yara iyileşmesi daha hızlı olduğu için cerrahi komplikasyon oranı da düşüktür.
Sünnet uzman ellerde yapılmalı
Sünnet işleminin tecrübeli cerrahlar tarafından, ameliyathane ortamı ya da donanımı bulunan merkezlerde yapılması gerekir. İşlemi gerçekleştirecek olan doktorun ise bu alanda tecrübe sahibi olması, çocuğun gelecek yaşamı için büyük önem taşımaktadır. Sünnet işleminde, günümüzde kullanılan farklı cerrahi teknikler sayesinde, çocuk geçmişe oranla daha kısa sürede iyileşerek normal yaşamına dönmekte ve bu süreci daha ağrısız geçirmektedir. Özellikle düşük doz enerji ile çalışan pilli koterlerlerin tercih edilmesi hastaya konfor sağlamaktadır.
Sünnet sonrası çocuğun durumu dikkatle takip edilmeli
Sünnet cerrahi bir işlem olduğundan, operasyon sonrası işlem yapılan bölgede şişlik, sızıntı şeklinde kanama ve ağrı normal kabul edilir. Bu durum, çocuğun yaş ve kilosuna uygun ağrı kesiciler ile tolere edilebilir. Sünnete bağlı bölgesel renk değişikliği ise 7-10 gün içinde kendiliğinden kaybolur. Sünnet sonrasında yüksek ateş beklenen bir durum değildir. Bilinenin aksine sünnet sonrasında pansumana gerek yoktur. Koruyucu antibiyotik kullanımı ise önerilmemektedir. Bu nedenle ailelerin işlem sonrası çocuklarının durumunu dikkatli bir şekilde gözlemlemesi ve gerekli önlemleri alması önemlidir.
Sünnet hangi durumlarda yapılabilir?
Halk arasında doğuştan sünnetli (hipospadias) olarak bilinen durum söz konusu ise kesinlikle herhangi bir işlem yapılmaz. İdrar deliği, olması gereken bölgede bulunmayan çocuklarda öncelikli olarak bu durumun ameliyatla düzeltilmesi gerekir. Düzeltme ameliyatıyla birlikte sünnet yapılabilir. Ayrıca kan ya da kanama hastalığı olan çocukların sünnet öncesinde doktor kontrolünden geçirilmesi önemlidir. Genetik hastalığı olan çocuklar ile hastalık öyküsü olanlar için sünnet öncesinde gerekli tedbirler alınmalıdır. Böylece sünnet sırasında oluşabilecek beklenmeyen durumların önüne geçilebilir