AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINA YETERLİ ÖNEM VERİLMİYOR
Yapılan araştırmalara göre, ağız ve diş sağlığı için günde en az iki kere, yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması gerekirken, Interpress’in “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” dolayısı ile medyada yapmış olduğu incelemeye göre, Türkiye’de her 2 evden birinde diş fırçası olmadığı, her 10 kişiden 9’unun ise ağız ve diş problemi yaşadığı ortaya çıktı. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili medyaya yılbaşından bu yana 32 binden fazla haber yansırken, ülkemizde insanların yüzde 86’sının dişlerini düzenli olarak fırçalamadığı tespit edildi.
Çürük diş hastalıklara davetiye çıkarıyor …
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, diş çürükleri gerek dünyada gerekse ülkemizde en sık rastlanan kronik hastalıklar arasında yer alırken, dünya genelinde diş çürüklerine rastlanma oranının okul çağındaki çocuklarda yüzde 60 ila 90’ları, erişkinlerde ise yüzde 100’ü bulduğu belirlendi. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkilediği için mide hastalıklarına, böbrek ve karaciğer hastalıklarına, kalp-damar hastalıklarına, hatta kansere bile neden olabileceği belirlendi.
Diş hekimine yılda bir kere bile gitmiyoruz …
Avrupa’da bir kişinin yılda 5 kez diş hekimine gittiği belirlenirken, Türkiye’de ise diş hekimine gitme sıklığının 0.9 olduğu tespit edildi. Bir başka deyişle yılda bir kez bile diş hekimine gitmediğimiz ortaya çıktı. Normalde 6 ayda bir düzenli yapılması gereken diş hekimi kontrollerinin ülkemizde 2 yılda bir kez yapılmakta olduğu anlaşılırken, diş hekimine başvuranların büyük bir çoğunluğunu eksik diş nedeniyle yapılan başvuruların oluşturduğu tespit edildi. Buna göre dişimizi kaybetmeden diş hekimine gitmediğimiz tespit edildi.