Heybeliada Çam Limanı

Heybeliada Çam Limanı
Yayınlama: 26.09.2024
A+
A-

Heybeliada Sanatoryumu, Çam Limanı’nın doğu burnunu oluşturan Yeşil Burun’da, deniz üzerinde bir uçuruma kurulmuştur.

1924’te Prof. Dr. Sever Kamil yönetiminde kurulan sanatoryum, İstanbul’un ilk sanatoryumudur.

Şimdi kapalı.


Çam Limanı, yüzmek ve deniz kenarında çam ağaçlarının altında piknik yapmak isteyen ziyaretçilerce iyi bilinen bir yazlık mekandır.

Eskiden, su kenarında kahveler vardı; fakat zor zamanlar geçiren koyun bugün taşlık bir plaji, hafif yemekler ve alkolsüz İçecekler satan birkaç büfesi ve bir de futbol sahası vardır.

İstanbullular bugün bile, Yesari Asım Arsoy’un (adına dikilmiş heykelden daha evvel bahsedilmişti) Çam Limanı’ndaki ay ışığı akşamlarının keyfini anlatan eski dönem Şarkısını bilirler.

Kulüpler, plajlar, oteller


Heybeliada Su Sporları Kulübü, adanın kuzeydoğu ucundaki Değirmen Burnu’ndadır. Burun, adını Osmanlı döneminde kadar giden zamanda adanın simgesi olagelmiş bir yel değirmeninden alır.


Merit Halki Palas Oteli, adanın kuzeybatı sahilindeki geniş koyun üzerindeki tepe yamacında yer alır.

Bu bölgedeki asıl otel 1852- 62 yılları arasında inşa edilmişti ve müşterilerinin çoğunu, Rum Ticaret Okulu’ndaki öğrencilerin anne babaları oluştururdu.

1991’de yangın sonucu yok olan otel, 1992’de, 19. yy. mimarisindeki sitiline uygun biçimde yeniden yapıldı; fakat bu kez, yüzme havuzu ve spor salonu gibi birtakım eklentiler yapılarak. Halki Palas’ın,(Kapandı) Heybeliada’da yürüyerek keşfe çıkmak isteyenler, özellikle de adanın güneybatı ucundaki çamlıklı yollarda dolaşmak isteyenler için gayet uygun bir konumu vardır.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version