Heybeliada Ruhban Okulu nerededir? Nasıl gidilir? İçine girilebiliyor mu?

Heybeliada Ruhban Okulu nerededir? Nasıl gidilir? İçine girilebiliyor mu?
Yayınlama: 08.03.2020
Düzenleme: 13.12.2022 15:24
A+
A-

Heybeliada Ruhban Okulu nerededir? Nasıl gidilir? İçine girilebiliyor mu?

Heybeliada Ruhban Okulu nerededir? Nasıl gidilir? İçine girilebiliyor mu?

Son dönemlerin en merak edilen konularından biri de Heybeliada Ruhban Okulu… Sizler için derlediğimiz bu haberimizde “Heybeliada Ruhban Okulu nerededir? Nasıl girilir? Randevu alınabiliyor mu, içine girilebiliyor mu?” sorularına yanıt bulmaya çalıştık. Haberin devamında sizlerle… 1844 yılından 1971 yılına kadar bin öğrenci mezun etti. Tam 127 yıl çalıştı, bu süre zarfında pek çok olay yaşandı. Heybeliada Ruhban Okulu, Fener Patrikhanesi tarafından açıldı ve bu tarihten kapanışına kadar geçen süre zarfında papaz yetiştirdi. Okul, Orta Doğu, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda ve Etiyopya’ya kadar geniş bir coğrafyanın din adamı gereksinimini rahatça karşıladı.

İsmi gündeme geldikçe, nerede olduğu ve ne eğitimi verdiği merak edilen Heybeliada Ruhban Okulu, verdiği teoloji eğitiminin türü nedeniyle Rum Ortodoks Ruhban Okulu olarak bilinen, Türkiye’de kısaca Ruhban Okulu şeklinde de adlandırılan, Heybeliada‘da bulunan özel yüksekokuldur. Bu haberimizde Heybeliada Ruhban Okulu’nun nerede olduğu, içine nasıl girildiği ve tarihçesinin ne olduğu ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz… İşte merak edilen soruların cevapları… Okulu arayıp randevu aldığınız takdirde istediğiniz bir zaman diliminde ziyaret edebilir, okulu görebilirsiniz.

127 YIL AYAKTA KALDI

1844 yılından 1971 yılına kadar bin öğrenci mezun etti. Tam 127 yıl çalıştı, bu süre zarfında pek çok olay yaşandı. Heybeliada Ruhban Okulu, Fener Patrikhanesi tarafından açıldı ve bu tarihten kapanışına kadar geçen süre zarfında papaz yetiştirdi. Okul, Orta Doğu, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda ve Etiyopya’ya kadar geniş bir coğrafyanın din adamı gereksinimini rahatça karşıladı.

100 YIL ÖNCEYE GÖTÜRÜYOR
İki katlı olan bu okulun sınıflarına girdiğimizde uzun ve siyah sıralar, hemen pencereden baktığımızda gördüğümüz geniş bahçesi, insanı elinde olmadan duygulandırıyor. Uzun ve boş koridorları, her basıldığında gıcırdayan ahşap parkeler, bizi adeta 100 yıl önceye götürüyor; okulun ruhunu hissetmemizi sağlıyor.

Heybeliada Ruhban Okulu ne zaman ve nasıl kuruldu?

19. yüzyılda, Fener Rum Patrikhanesi, Ortodoks milletler arasında dini birliği korumak amacıyla bir teoloji okulunun açılmasını gündeme getirdi. 9. yüzyılda yaptırılan Heybeliada’daki Ayia Triada Manastırı, Patrik 4. Germanos tarafından 1 Ekim 1844’de Heybeliada Ruhban Okulu olarak açıldı.

Ortodokslar için önemi nedir?

Ruhban Okulu, Ortodoks âleminde, Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden sonra kurulan akademi düzeyindeki ilk okul olma özelliği taşıyordu. Tüm Ortodoksların okulu olduğu için ayrı bir anlamı vardı.

Hangi statüde eğitim veriyordu?

Heybeliada Ruhban Okulu açılışından 1923 yılına kadar Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu adını taşıdı. 1844-1915 yılları arasında yedi sınıflıydı. Bunların dördünde lise, üçünde teoloji eğitimi veriliyordu. 1915 -1918 yılları arasında Birinci Dünya Savaşı nedeniyle burada da eğitime ara verildi. 1918 -1923 yılları arasında orta öğretimsiz beş yıllık yüksek okul statüsüne yükseltildi. 1923 -1951 yılları arasında dört yıl ortaokul ve üç yıl teoloji eğitimi, 1951-1971 yıllarında dört yıl lise ve üç yıl teoloji eğitimi verildi.

Okula, yabancı öğretmen ve öğrenci kabul ediliyor muydu?

Okul, Demokrat Parti iktidarının izniyle, 1950- 1964 yıllarında başta Balkan ülkeleri olmak üzere, Mısır, Etyopya, Suriye ve Britanya’dan gelen yabancı öğrencileri kabul etti. Ancak 1964’te güvenlik gerekçesiyle, yabancı öğrenci yasaklandı.

Kaç mezun verdi?

127 yılda 1000’e yakın mezun verdi. Mezunlardan 12’si sonradan İstanbul Ortodoks Patriği oldu, ikisi İskenderiye Patriği, üçü Antakya Patriği, dördü Otosefal Atina Başpiskoposu, biri ise Otosefal Arnavutluk Başpiskoposu seçildi.

Sadece din adamı mı yetişiyordu?

Okulun amacı din adamı yetiştirmekti ancak mezunlarının sadece din adamı olacağı yönünde kesin bir sınır yoktu. Mezunları arasında öğretmen, akademisyen, diş hekimi gibi meslekleri tercih eden çok kişi vardı.

Ne zaman ve neden kapandı?

1971’de Anayasa Mahkemesi tarafından bütün özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanması kararlaştırıldı. Heybeliada Ruhban Okulu da ‘özel yüksekokul’ statüsünde değerlendirildi. Okulun varlığını sürdürebilmesinin ancak Türk üniversitelerinden birisine veya bir ilahiyat fakültesine bağlanarak mümkün olabileceği belirtildi. Patrikhane’nin, okulun Türk üniversitelerine bağlanmasını istememesi üzerine Heybeliada Ruhban Okulu kapatıldı.

Okul kapatılsa da kütüphane hala yaşıyor

Okulun kütüphanesinde 60 binin üzerinde kitap olduğu ve hala kitap gelmeye devam ettiği söyleniyor. Kütüphane, her dilde ve her türde pek çok kitap barındırmakta…

Ruhban Okulu Mimari Yapısı :

Temeli 22 Nisan 1895 yılında atılan bina, 6 Ekim 1896 yılında bitirilmiş, planı da yunan alfabesinin (-pi) harfi şekline uygun olarak yapılmıştır. Yapı bir bodrum ve iki kattan oluşmaktadır. Giriş kapısı görkemli mermer merdivenleri ve sütunları ile antik yunan tapınağının girişini hatırlatmakta olup pencere ve cephe süslemelerinde ise Bizans yapılarını andıran tuğlalar kullanılmıştır.

Binanın bodrum katında yemekhane, kütüphane giriş katında sınıflar, fizik-kimya laboratuvarı, revir, yatakhane ikinci katında ise büyük tören salonu, müdür ve öğretmen odaları, sekreterlik, yatılı kalan öğretmenlerin odaları ve teoloji bölümü talebeleri için yatak odaları bulunduğu söylenmektedir.

Heybeliada Ruhban Okulu Kilisesi Hakkında:

Kilisesi ise 1844 yılında Hristiyanlığın kutsal Üçlü’süne ( Aya Triada ) ithaf edilerek yapılmıştır. Kilise 3 bölümden oluşmakta ve bazilika şeklindedir. Fresk ve mozaik ikona bulunmayan kilisede tavanda bulunan pantokrator dikkati çekmektedir. Çan kulesi bulunamadığından çanlar bahçede özel yapılmış bir yerde durmaktadır. Kilisenin arkasındaki mezarlardan ikisi İstanbul Rum Patriklerinden V. Konstantin ile VII. Kirillos’a aittir. Diğerleri okul müdürlerinin ve tanınmış öğretmenlerinindir. Manastır duvarlarının dışında da İstanbul Rum Patriği VIII. Neofitos’un yattığı bir mezar daha bulunmaktadır.

Heybeliada Ruhban Okulu’nu nasıl ziyaret edebiliriz?

Ziyaret için önceden randevu almanız gerekiyor.

Tel: 0216 351 85 63- 351 84 17

Bugün ve yarın Türkiye’de resmi temaslarda bulunacak olan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın da, 48 yıldır kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret edeceği öğrenildi. Ziyaret gerçekleşirse Çipras okulu ziyaret eden ilk Yunanistan Başbakanı olacak. Ziyaret öncesi ise okulda hazırlıklar neredeyse tamamlandı. Ziyareti değerlendiren Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, Yunan Başbakanın ziyaretinin tarihi olduğunu belirtti.

“Tarihi bir ilk olduğu için tarihi bir düzenleme yapmak zorundaydık”

Yunan Başbakanın ziyareti öncesinde okulda hazırlıkların neredeyse bittiğini ve ziyaretin kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, “Hazırlıklar bitti sayılır, protokol hazır, öğle yemeği için her şey hazır, havada güzel inşallah hava yarın kötüleşmez. Biz saat 11.00’da bekliyoruz Çipras’ı. Ana kapıdan içeri girecek kiliseye doğru yönelecek. Kiliseye girmeden önce mum yakacak, bizde adet olduğu gibi sonra da Patriğin yanında yer alacak. Bir ayin yapılacak her zamanki ayin biliyorsunuz her 6 Şubat bizim bayram günümüz. Bahçede beraber bir ağaç dikecekler, resmi yemek verilecek ve program sona erecek. Tarihi bir ilk olduğu için tarihi bir düzenleme yapmak zorundaydık. İtiraf etmeliyim ki hemen okulun açılacağına inanamıyorum bu ziyaretin neticesinde” dedi.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version