Heybeliadalılar sanatoryum yerine sağlık tesisi istiyorlar

Heybeliadalılar sanatoryum yerine sağlık tesisi istiyorlar
Yayınlama: 06.09.2013
A+
A-

Adalar Toplum Sağlık Merkezi Ek Hizmet Birimleri

Heybeliadalılar sanatoryum yerine sağlık tesisi istiyorlar

HEYBELİADA Sanatoryumu arazisinin özelleştirme kapsamına alınacağı iddiaları Heybeliadalıları harekete geçirdi. Sanatoryumun yeniden sağlık tesisi olarak hayata geçirilmesini isteyen Heybeliada’daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi olmak üzere TOKİ, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi ve Sağlık Bakanlığı yetkililerine çağrı yaparak iddialar ile ilgili olarak Heybeliadalıların bilgilendirilmesini talep etti. Sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan çağrıya Özelleştirme İdaresi ve Adalar Belediyesi’nin olumlu cevap vermesi üzerine konuyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenlendi.

Heybeliada Merit Halki Palace Hotel’de yapılan toplantıya başta Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Proje Grup Başkanı Adnan Gürdal, CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, olmak üzere Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, Adalar Turizm Geliştirme Merkezi Başkanı Teoman Gürel, Heybeliada Gönüllüleri Derneği Başkanı Ömer Faruk Berksan, Adalar Belediyesi Plan ve Bütçe Müdürü Sumru Süslü ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda ilk sözü alan Heybeliada Gönüllüler Derneği Başkanı Ömer Faruk Berksan, sanatoryumun özelleştirme kapsamına alınması iddialarıyla ilgili olarak Adalar halkının tedirgin olduğunu bu nedenle konunun taraflarına çağrı yaptıklarını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne,TOKİ’ye, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi’ne Sağlık Bakanlığı’na ve Adalar Belediyesini’ne yazı yazarak toplantıya davet ettiklerini kaydeden Berksan, “Yasalarda ufak tefek değişiklikler yapılması ve buraya daha önce Yassıada için olmaz denen şeylerin olması ve TOKİ’de bazı kişilerin buraya gelerek ziyaret etmeleri Adalar halkını tedirgin etti. Bizde kafalarımızdaki şüpheleri dağıtmak için ilgilileri çağırıp kafalarında ne yapmak istediklerine dair olan biteni öğrenmek istedik. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, TOKİ’ye Başbakanlık Özelleştirme İdaresi’ne ve Adalar Belediyesini’ne yazı yazarak hepsini bu toplantıya davet ettik. Özelleştirme İdaresi yetkilileri ve Adalar Belediye Başkanı gelerek bugünkü yasalar çerçevesinde hastane ve sağlıktesisi dışında hiçbirşey olamayacağını söylediler. Bizim talebimiz buranın büyük bir sağlık tesisi olaraka harekete geçmesi Adalar için çok faydalı birşeydir. Bunun dışında bir yapılaşmaya ve şirketleşmeye hep beraber karşıyız” diye konuştu.

GÜRDAL: “ARKADAŞLARIMIZ DURUM TESPİTİ YAPTILAR”

Toplantıda bir konuşma yapan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Proje Grup Başkanı Adnan Gürdal, Sanatoryumun bulunuduğu yerde yürürlükteki mevzuata göre yeni bir yapılaşmaya açmanın hukuken imkansız olduğunu söyledi. Heybeliadalılara hassasiyetleri için teşekkür eden Gürdal, “Biz Sağlık Bakanlığı’nın zamanında fonksiyonel anlamda bazı hastaneleri tahliye ederek faaliyetlerini sürdüremediği hastanelerin kazandırılması ve bunların kente katılması toplumun hizmetine sunulması için bizden bir çalışma istendi. Bizim yaptığımız çalışma tapu ve imar konularıyla ilgili veri toplamaktı. Biz bu konuda durum tespiti yaparak rapor hazırladık. Sanatoryumun olduğu yer 3. derece SİT alanı, diğer yerlerde 1. ve 2. derece SİT alanları ve mülkiyet anlamında orman olan yerler var. Yürürlükteki mevzuata göre yeni bir yapılaşmaya açmak imkansızdır. Mevcut planda sağlık alanında hizmet edebilecek ünitelerin yapılabileceğini söylüyor. Arkadaşlarımız buraya gelerek fotoğraflarını çekerek durum tespiti yaptılar hukuki sorunları var mı yok mu, gibi konuları araştırdık” diye konuştu.

FARSAKOĞLU: “TOKİ VE ÖZELLEŞTİRME İDARESİ YETKİLİLERİ İNCELEME YAPTIKLARINI ÖĞRENDİK”

Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ise Heybeliada Sanatoryumu’nun 2005 yılından bu yana terk edilmiş bir durumda olduğunu, kısa bir süre önce TOKİ ve Özelleştirme İdaresi’nden yetkililerin gelerek burada inceleme yaptıklarını öğrendiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Bizden, Özelleştirme İdaresi tarafından tapu kayıtları planlarla ilgili bir takım veriler isteniyordu. Bugün buradaki toplantıda gördük ki Özelleştirme İdaresi yetkilileri bizden talep ettiği bilgileri ve verileri toplamış ve kendi üst yöneticilerine iletmiş. Şimdi burada Heybeliadalılar ve Adalıların tamamının bir takım kaygıları var. Kısa süre önce Yassıada ve Sivriada hem doğal SİT hem arkeolojik SİT olmasına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talebi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1/5000’lik planda değişiklik yapılarak, 1/1000’i koruma amaçlı imar planı yapılması suretiyle imara açılan bir süreç yaşanmıştır.Bu gelişmeler Adalılarda derin kaygılar uyandırdı ve oralarda yapılan yapılaşmanın buralarda da yapılacağı hissi oluştu. Burada bürokratların yapmış olduğu bir çalışma olduğunu öğrendik kararı hükümet, veya bakanlık karar verecek. Ancak bir proje hazırlanacaksa buradaki halka danışmadan, sivil toplum örgütleriyle görüşmeden, yerel yönetimle konuşmadan bir takım çalışmalar yapılmasını hem demokratik hem de hukuka uygun olarak nitelendirmiyoruz.”

CHP MİLLETVEKİLİ EYİDOĞAN: “SANATORYUM SAĞLIK TESİSİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİDİR”

Heybeliadalı CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da Heybeliada Sanatoryumu ve çevresindeki araziyle ilgili özelleştirme çalışması yapılacağına dair bir çalışma başlatıldığını öğrendiklerini söyledi. Bölgenin 1. 2. 3. derecede SİT alanı özelliklerini ihtiva ettiğini ifade eden Eyidoğan, 224 dönümlük alanda nasıl bir proje yapılacaklarını bilmediklerini belirterek, “224 dönümlük alanda Başbakanlık Özelleştirme İdaresi bir çalışma yapacağını ifade etti. Bu arada Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirdiği ekipler de alanda çalışıyorlar. Ayrıca TOKİ’ninde arazide görevlendirmeler yaparak bazı çalışmalar yaptığını biliyoruz. Biz buraya 5 yıldızlı otellermiş, hasılat paylaşımlı konutlarmış istemiyoruz. Burası daha önceki işlevine benzer bir sağlık tesisi olarak değerlendirilmelidir” dedi.

Öte yandan toplantıda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Proje Grup Başkanı Adnan Gürdal, katılımcı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin sorularını da yanıtladı.

2005 YILINDAN SAĞLIK BAKANLIĞININ ONAYIYLA KAPATILDI

Atatürk’ün emriyle 1924 yılında kurulan Heybeliada Sanatoryumu 1 Ağustos 2005 tarihinde Sağlık Bakanlığı’nın verdiği onayla Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kadro ve tıbbi donanımı ile nakledildi. Heybeliada’nın güney tarafındaki Çam Limanı’nına bakan bir tepede İsviçre’deki bir sanatoryum model alınarak inşa edilen bu hastane, başlangıçta 16 yatak kapasitesiyle hizmet verirken, 1940’lı yılların ortalarında bir bina daha ilave edilerek idare binaları ve hemşire lojmanlarının da ilavesiyle imkanları daha da genişletilmişti.DHA

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version