İBB’nin çıkarma gemisi kime hizmet ediyor?

İBB’nin çıkarma gemisi kime hizmet ediyor?
Yayınlama: 02.12.2021
Düzenleme: 13.12.2022 15:15
A+
A-

Büyükada’da bulunan Taş Mektep yenileniyor. 1870’lerde İskenderiye Patriği Sofronios’un yazlık evi olarak inşa edilen, 1922-1967 yılları arasında Büyükada İlkokulu olarak hizmet veren yapı, İBB Kültür Daire Varlıkları tarafından yenileniyor. Yenileme işi bir firmaya ihale edilmiş.

İBB'nin çıkarma gemisi kime hizmet ediyor?

Yüklenici firma, Taş Mektep’ten çıkan hafriyatı “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine” uygun olarak nakletmesi gerekiyor. Çünkü bu tip sözleşmelerde moloz ve hafriyat toprağını kendi araçlarıyla çıkarma gemilerine ücretini ödeyerek anakakaya götürüp döküm yerine dökmesi gerekiyor. İBB’den bu iş için para alıyor. Ama aldığımız bilgiler dahilinde bunu yapmadığı öne sürülüyor. İnşaatlarından çıkan moloz ve hafriyat topraklarını ücretsiz bir şekilde İBB’nin çıkarma gemisine taşıtıp kazancını katladığı, kazandığı paralarla kamu zararına sebep olduğu gelen bilgiler arasında.

İBB’nin bu iddiaları çürütmek için acilen çıkarma gemisinin jurnal defterine bu hafriyatı taşıyan araç/araçlar nasıl kaydedildiğini açıklaması gerekiyor. Bu araç müteahhittin aracı mı yoksa Adalar Belediyesinin aracı olarak mı geçiyor? İBB çöp kamyonlarını çıkarma gemileriyle anakaraya götürürken bu araçların yanına müteahhittin aracını da sıkıştırılıp sanki Adalar Belediyesinin moloz taşıyan aracı gibi yüklenmiş olabilir!!! Adalar Belediye İşletme Müdürlüğü’nde bu tip dalavereler sıkça yapılıyor. Devlete gidecek olan paralar birilerinin cebine giriyor.

Adalar Belediyesinin iki çıkartma gemisi de bozuk bir şekilde yan yana Büyükada kapak atma yerinde duruyor. Parça eksikmiş. Bunun önlemini almayan bir Adalar Belediyesi var karşımızda. İki ay daha bu gemiler hizmet dışı. Doğal olarak esnaf mağdur, adalılar mağdur, ada esnafı mağdur, Adalara atanan öğretmenlerimiz bile adaya eşyalarını getiremez bir durumda. Çıkarma gemisi, Adalar’daki bakkallar, marketler, zincir marketler gibi ticari teşekküllerin günlük ihtiyaçlarını sağlayan, kamyonlarla Adalar’da yaşayan yerli, yazlıkçı ev eşyalarının taşınmasından tutun, kamu araçları dahil (İSKİ, AYEDAŞ, vs) kamyon, kamyonet, iş makineleri gibi araçlarda, çıkartma gemisi vasıtasıyla Adalar’a götürmeleri sağlanmaktadır. Bu hizmetlerin devam ettirilmesi, Adalar da yaşayanlar için mutlak zorunluluktur. Belediye içinde önemli bir gelir kapısı.

İBB’nin çıkarma gemileri bu süreçte Adalıların bu mağduriyetleriyle ilgilenmiyor ama Taş Mektep’in restorasyon işlerinden çıkan müteahhittin molozlarını ve hafriyat topraklarını ücret almadan kamu zararına sebep verme pahasına taşıdığı öne sürülüyor. Buda doğal olarak Adalıların tepkilerine neden oluyor. İBB’nin ek hizmet binasında oturmaktan başka bir iş yapmayan daha Büyükada’daki mezarlık sorunundan bihaber İBB Koordinatörü Eyüp Karataş ise Adaların en güzel yerlerine İBBKONDU (zabıta Karakolu) koymakla meşgul. Bunu yaparken de “bir yere birşey koyarken Adalılara mı soracağız” diyecek kadar pişkin!

Konu bu durumdayken akıllara doğal olarak şu sorular geliyor. Taş Mektep restorasyon işini üstlenen firma kimdir? Restorasyon işinden çıkan moloz ve hafriyatı taşıyan araç kime aittir? Restorasyon işini üstlenen firma İBB’nin çıkarma gemisine bir ücret ödüyor mu? Yoksa İBB ücretsiz olarak yüklenici firmanın moloz ve hafriyatını mı taşıyor? Yapılan sözleşmede bu kime ait? Sözleşmede bu firmaya taşıma için kaç para ödenecek? Kim taşıyacak? Neden inşaatta açıklayıcı bir tabela yok? Araç Adalar Belediyesinin bir aracı olarak mı görünüyor) gibi sorular uzayıp gider, cevap veren olur mu bekleyip göreceğiz? Bir cevap verilirse buradan okurlarımızla paylaşacağız.

Şükrü ABANOZ

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version