Boğaz’ın mavi sularında keyifli bir yolculuk için tercih edilen Şehir Hatları vapurları, yıllardır süren seyyar satıcı istilasıyla adeta bir pazar yerine dönüşmüş durumda. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Şehir Hatları tarafından sıkı sıkıya yasaklanmış olmasına rağmen, izinsiz satıcılar vapur iskelelerinde ve güvertelerde cirit atıyor. Yolcular, açıkta satılan gıdaların hijyen sorunları nedeniyle sağlık riski taşıdığını belirterek yetkililerden acil önlem talep ediyor.
Son dönemde sosyal medyada ve yolcu şikayet platformlarında paylaşılan görüntüler, sorunun ne kadar derinleştiğini gözler önüne seriyor. Bir yolcu tarafından çekilen fotoğraflarda, Adalar hattı vapurunda bir seyyar satıcının resmi büfe tezgahını işgal ederek simit sattığı görülüyor. Mavi tişörtlü satıcı, yığılmış simit tepelerini tezgaha dizmiş, etrafında oturan yolcular ise bu duruma şaşkınlıkla tanıklık ediyor. Başka bir görüntüde ise, yeşil plastik kasalar içinde açıkta sergilenen çilek, portakal ve muz gibi meyveler, mavi naylon örtü altında korunmaya çalışılıyor – ancak tozlu iskele zemininde ve kalabalık arasında hijyen standartlarından uzak bir manzara hakim.
Sorun, sadece gıda satışıyla sınırlı değil. İskele amirleri ve güvenlik görevlilerinin yetersiz denetimi, seyyar satıcıların pervasızca dolaşmasına zemin hazırlıyor. Şikayetvar platformunda yüzlerce şikayet birikmiş durumda; yolcular, “Yasak var ama uygulama yok, sağlık bakanlığı devreye girmeli” diyor.
Uzmanlar, açıkta satılan gıdaların bakteri ve kontaminasyon riski taşıdığını belirterek, özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmelerini tetikleyebileceğini söylüyor.İBB ve Şehir Hatları yetkilileri, geçmişte “denetimleri artıracağız” açıklamaları yapmış olsa da, sahadaki tablo umut vermiyor. Vatandaşlar, “Kaç senedir aynı sorun, ne zaman bitecek?” diye soruyor. Yolcu dernekleri, acil olarak mobil denetim ekipleri kurulmasını ve cezaların caydırıcı hale getirilmesini talep ediyor.Bu kaos, İstanbul’un simge ulaşım aracını gölgeliyor. Yetkililerden somut adımlar beklerken, yolcuları uyarıyoruz: Açıkta satılan ürünlere temkinli yaklaşın, sağlığınızı riske atmayın.
bu haberler çok ırkçı