enflasyon emeklilik ötv döviz otomobil sağlık

İstanbul’da Ramazan Bayramı’nda Toplu Taşıma ve Adalara Ulaşım Ücretsiz mi Olacak?

İstanbul’da Ramazan Bayramı’nda Toplu Taşıma ve Adalara Ulaşım Ücretsiz mi Olacak?
Yayınlama: 29.03.2025
Düzenleme: 29.03.2025 10:36
A+
A-

Müslüman âlemi, Ramazan Bayramı’nı kutlamaya hazırlanırken, İstanbul’da bayram tatili boyunca toplu taşıma hizmetlerinin ücretsiz olup olmayacağı ve Adalar’a ulaşımın durumu merak konusu oldu. İşte 2025 Ramazan Bayramı’na dair tüm detaylar…

Ramazan Bayramı Tarihleri ve Tatil Süresi
Ramazan Bayramı, 30 Mart 2025 Pazar günü başlayıp 1 Nisan 2025 Salı günü sona erecek. Arefe günü ise 29 Mart 2025 Cumartesi olarak belirlendi ve yarım gün tatil olacak. Bayram tatili, kamu çalışanları için idari izinlerle birlikte toplamda 10 güne uzatılabilirse de, toplu taşıma ve ulaşım ücretsizlik koşulları resmi olarak açıklandı.

Toplu Taşıma Bayramda Ücretsiz!
İstanbul’da Ramazan Bayramı süresince toplu taşıma hizmetleri, kişiselleştirilmiş İstanbulkart sahipleri için ücretsiz olacak. Ücretsizlik, 29 Mart Cumartesi gece yarısı (00:00) itibarıyla başlayacak ve 2 Nisan Çarşamba sabahı saat 07:00’a kadar devam edecek. Bu kapsamda İETT otobüsleri, metro hatları (M1, M2 vb.), metrobüs, tramvay ve vapur seferleri ücretsiz olarak hizmet verecek. Adalar’a ulaşımı sağlayan vapur ve motor seferleri de bu ücretsizlikten faydalanacak. Ancak önemli bir detay var: Ücretsizlik yalnızca kişiselleştirilmiş İstanbulkart sahipleri için geçerli. Anonim (kayıtsız) kartlar bu uygulamadan yararlanamayacak. Kişiselleştirilmiş İstanbulkart, kimlik bilgilerinin kayıtlı olduğu ve bakiye koruma avantajı sunan bir kart olarak tanımlanıyor. Bu uygulama, 2022 yılından beri dini ve milli bayramlarda standart haline geldi.

Adalara Ulaşım Ücretsiz mi?
Adalar sakinleri ve 2025 Ramazan Bayramı’nda ulaşımın ücretsiz olup olmayacağını merak ediyor. Gelen bilgilere göre, Adalar’a sefer yapan vapur ve motor hizmetleri de toplu taşıma ücretsizlik kapsamına dahil. Dolayısıyla, kişiselleştirilmiş İstanbulkart sahipleri, bayram süresince Adalar’a ücretsiz olarak seyahat edebilecek. Bu durum, bayramda Adalar’ı ziyaret etmek isteyenler için sevindirici bir haber oldu.

Köprü ve Otoyollar da Ücretsiz
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, 29 Mart Cumartesi saat 00:00’dan 2 Nisan Çarşamba saat 07:00’a kadar Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki otoyollar ile 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ücretsiz olacak. Ancak yap-işlet-devret modeli kapsamındaki projeler bu ücretsizlikten hariç tutuldu. Ayrıca, 30 Mart Pazar saat 00:00’dan 1 Nisan Salı saat 00:00’a kadar Başkentray, Marmaray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy Metro Hattı seferleri de ücretsiz olarak hizmet verecek.

Ramazan Bayramı 2025’te İstanbul’da toplu taşıma, kişiselleştirilmiş İstanbulkart sahipleri için ücretsiz olacak ve bu kapsam Adalar’a ulaşımı da kapsayacak. Köprü ve otoyollardaki ücretsizlik ise ek bir avantaj sunuyor. Bayram tatilinde şehir içinde veya Adalar’a seyahat planlayanların, kişiselleştirilmiş İstanbulkartlarını hazır bulundurmaları yeterli olacak.

İBB’den açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 28 Mart Cuma akşamı başlayacak 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin rahat ve güvenli geçmesi için hazırlıklarını tamamladı. 30-31 Mart ile 1 Nisan günleri kapsayan Ramazan Bayramı süresince, İBB’ye bağlı toplu taşıma araçları kişiselleştirilmiş İstanbulkart sahiplerine ücretsiz olacak. İETT bayram tatili süresi boyunca ihtiyaç halinde ek otobüs ve metrobüsleri düzenlemek için gerekli tüm hazırlıklarını yaptı. Aynı şekilde Şehir Hatları da ihtiyaç halinde ek sefer planlaması yapacak.

SEFERLER CUMARTESİ TARİFESİNE GÖRE YAPILACAK

Metro İstanbul’da bayram boyunca seferler cumartesi tarifesine göre yapılacak. Seferler, bayram boyunca 06.00 – 00.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Bayram boyunca hatlarda günlük 2.219’u aşkın işletme, güvenlik ve temizlik çalışanı, olası arızalara müdahale etmek üzere ise günlük 185 teknik personel görev yapacak.

İki kıtayı bir yolculukta birleştiren BUSFORUS ise bayram süresince sabah 10.00 ve akşam 17.00 arasında her saat başı seferlerini gerçekleştirmeye devam edecek.

İstanbullular, İstanbul Senin uygulaması üzerinden her noktada ulaşılabilen ücretsiz ve güvenli İBB Wi-Fi hizmetini Ramazan Bayramı ve sonrasında da sınırsız olarak kullanabilecek. Ayrıca hizmetlerin aksamaması için nöbetçi personeller ile teknik hizmetler sağlanacak.

Bir Yorum Yazın

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version