Kırklareli, Hatay, Malatya değer artışı nerelerde bekleniyor! Satılık/kiralık konutta hangi iller başı çekiyor.

Kırklareli, Hatay, Malatya değer artışı nerelerde bekleniyor! Satılık/kiralık konutta hangi iller başı çekiyor.
Yayınlama: 22.06.2023
Düzenleme: 23.06.2023 08:03
A+
A-

Türkiye’de satılık konuta Kırklareli’ kiralıklarda ise Hatay ve Malatya başı çekiyor. Türkiye’de son 1 yılda satılık konutlarda en fazla değer artışı %172’lik artışla Kırklareli’de, kiralık konutlarda ise en fazla değer artışı %249’luk artışla Hatay ve Malatya’da gerçekleşti. Türkiye’de son bir yılda satılık konut değerlerinde en az yükselme görülen il ise %66’lık artışla Gaziantep oldu.


Türkiye’de son 1 yılda satılık konutlarda en fazla değer artışı %172 ’lik artışla Kırklareli’de yaşanırken, ortalama satılık konut fiyatı 1.849.440 TL oldu. Kırklareli’yi satılık konut değeri %160 artarak ortalama satılık konut fiyatı 2.126.400 TL olan Edirne ve satılık konut değeri %157’ lik artarak ortalama satılık konut fiyatı 2.051.362 TL olan Hatay takip etti. Son bir yılda satılık konutlarda en fazla değer artışı görülen il olan Kırklareli’de aylık ve yıllık bazda stok sayıları azalma gösterdi. Endeksa 2023 verileri göre, Türkiye’de son bir yılda kiralık konutlarda en fazla değer artışı ise %249’ luk artışla Hatay ve Malatya’da oldu. Hatay ve Malatya’yı %230’ luk artışla Kahramanmaraş takip ederken, son bir yılda satılık ve kiralık konutlarda en fazla değer artışı görülen illerin tamamında yıllık stok değişimleri azalma gösterdi.


Son bir yılda satılık konut değerlerinde en az yükselme görülen İl Gaziantep


Verileri değerlendiren Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt , Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin etkilerinin konut piyasasında da hissedildiğini vurgulayarak, “Mayıs 2023 verilerine göre, Türkiye’de son bir yılda kiralık konutlarda en fazla değer artışı görülen ilk üç il depremden etkilenen Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş oldu. Kiralık konut değerlerinde artış görülen depremden etkilenen illerde yıllık kiralık konut stokunda belirgin bir düşüş kaydedildi. Endeksa’nın Mayıs 2023 verilerine göre, Türkiye’de son bir yılda satılık konut değerlerinde en az yükselme görülen il %66 ’lık artışla Gaziantep oldu. Gaziantep’te ortalama satılık konut fiyatı 1.893.325 TL’ ye ulaştı. Bu ilimizde yaşadığımız deprem felaketinin olumsuz etkisinin devam ettiğini söylemek mümkün. Gaziantep’i %70 ’lik artışla yine depremden etkilenen bir bölge olan Kilis takip ediyor. Son olarak Aydın %76 ’lık artış ile en az değer artışı olan üçüncü kentimiz olarak görülüyor.” dedi.


Urla, Çeşme, Antalya ve Muğla’da daha yüksek oranda değer artışı bekleniyor


Türkiye’de son bir yılda kiralık konut değerlerinde en az yükselme görülen ilin %44 ’lük artışla Adana olduğunu da sözlerine ekleyen Öğüt , “Adana’da deprem bölgesine yakın ve çok göç alan bir ilimiz olmasına rağmen kritik bir artış gözlemlenmiyor. Adana’yı %55’ lik artışla Muğla ve %68 ’lik artışla Antalya takip ediyor. Sıralanan iller arasında kiralık konut fiyatı ortalaması en yüksek olan il 23 bin 189 TL ile Muğla olurken, Düzce 4 bin 476 TL ile en düşük ortalama ile son sırada yer alıyor. Yaz dönemine girilmesiyle birlikte Muğla ve Antalya gibi turistik illerde aylık ortalama kira değeri değişimi yükselişe geçerken kiralık stok değerleri azalma gösterdi. Önümüzdeki üç ay boyunca bu bölgelerdeki kira değer değişiminin daha yüksek seviyelerde gözlemlenebileceğini söylemek mümkün. Yıllık değer değişim oranının diğer ille göre bir nebze düşük kalmasının sebepleri arasında bu illerimizdeki kira fiyatlarının doygunluk seviyesine yakın olması ve dönemsel ilgi görmesi sebebi ile yıllık ortalamasına bakıldığında, kış aylarının yaz dönemi seviyesinde seyretmemesinin getirdiği denge olduğu söylenebilir. Dönemsel olarak Urla, Çeşme, Antalya ve Muğla gibi yazlık bölgelerimizde önümüzdeki üç ay içerisinde diğer illerimizdeki konutlara göre daha yüksek oranda satılık ve kiralık değer artışı bekliyoruz. Stokların da azaldığını göz önünde bulundurursak bu bölgelere olan talebi daha net olarak gözlemleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version