Mart Ayı Meclis Toplantısı’nda Meclis Üyeleri Salonu Terk Etti!!!

Mart Ayı Meclis Toplantısı’nda Meclis Üyeleri Salonu Terk Etti!!!
Yayınlama: 06.03.2012
Düzenleme: 25.12.2012 15:53
A+
A-

Mart ayı Belediye Meclis Toplantısı 05/03/2012 günü saat:14.00 da meclis salonunda yapıldı.Meclis üyelerininin tam kadro katıldığı toplantıya bazı meclis üyelerinin toplantıyı terk etmesi damgasını vurdu.

Toplantı saatinde başladı,Belediye Başkanı Dr.Mustafa Farsakoğlu meclis açılış konuşmasında Dursun Özdemir’e bir plaket verdi,toplantıya geçildi;Söz alan Bülent Mısırlıoğlu,Akıllı yaşam derneği adı altında bir derneğin faaliyet gösterdiğini,böyle sosyal oluşumların desteklenmesi gerektiğini ancak Belediyenin içinde bulunduğu sıkıntılar nedeniyle bir kent konseyi üyesi olarak böyle çifte standartların yapılmaması gerektiğini,ayrıca Muhtarlarımızın ecrimisin ödemeleri yüzünden çok sıkıntı içinde olduğunu bunun yer probleminden kaynaklandığını böyle problemler varken muhtarlara yardım edilmesi gereken bir ortamda bu uygulamanın yapılmasını çifte standart olarak görüyorum,tekrar söylemekte fayda var böyle sosyal girişimlerin desteklenmesi gerekiyor ancak çifte standart yapmadan…

Söz alan Raffi Araks,bahsedilen yerle kendisinin ilgilendiğini,ucube bir yere çok emek verip tertemiz bir yer yaptıklarını Belediyenin kasasından hiç para harcanmadığını,burasının sadece kültür sanat değil iç hizmetler binası olarak kurulduğunu ve bütün meclis üyelerinin bunu kabul ettiğini,gelecekte annelerimizin,babalarımızın,dedelerimizin faydalanacağı bir yere hiç kimsenin itiraz edeceğini sanmadığını,bu zamana kadar böyle bir projenin yapılmadığını ilk olarak Adalar Belediyesinin bunu başardığını,buradaki amacın Amerika şartlarında 52 yaş üstü,Avrupa şartlarında 60-65 yaş üstü kadın ve erkek lerin alzheimer veya buna benzer hastalıklarla ideal bir şekilde nasıl yaşamaları gerektiğini,nasıl beslenmeleri gerektiğini günlük bir trafik sağlamaları için bu derneği kurduk,ancak bazı kişiler buna Bülent Mısırlıoğlu da dahil  bizi mahkemeye vermesi ve bizi halka karşı eleştirmesi sebebi ile Bülent Mısırlıoğlu’nun  özür dilemesi gerektiğini söyledi…

Raffi Araks bu sözleri üzerine söz alan Bülent Mısırlıoğlunun kürsü konuşmasını  video bölümünden izleyebilirsiniz…

Daha sonra söz alan Oktay Altın’ın konuşmasında meclis karıştı,Oktay Altın ve Ercan Akpolat’ın meclis önergelerini siyasi bir şov olarak gören ve burasının bir belediye meclisi olduğunu hatırlatan başkan böyle bir önergenin kabul edilmeyeceğini ancak oya sunmak için yinede kabul ettiğini belirtti,oylamada çok ilginç olaylar yaşandı,bununla ilgili video görüntülerini  video bölümünden izleyebilirsiniz…

Yapılan oylamada ilk önce önergeyi kabul eden başkan daha sonra anlaşılamayan bir sebeple önergeyi reddetti,ikazlar üzerine teker teker meclis üyelerine oylarını soran başkan  çekimser kalan  meclis üyesi, Aykut Mutlu ya dönerek çekimser kalamayacağını ya evet yada hayır diyeceğini söylemesi mecliste gülüşmelere sebep oldu,bunu üzerine öyleyse red edeyim diyen Aykut Mutlu ya öyleyse red edeyim olmaz dediği sırada BÜLEN MISIRLIOĞLU,OKTAY ALTIN ve ERCAN AKPOLAT halkın iradesine engelleme var gerekçesiyle salonu terk ettiler…

Gündemin diğer maddelerinin görülşülmesi ve Lefter Küçükandonyadis’in adının Heybeliada Çam limanı futbol sahasına verilmesi önerisi görüşüldükten sonra toplantı sona erdi…

Belediye Başkanının gündeme almamak için çok uğraştığı ve Aykut Mutlu yu oy kullanmak için zorlamasına neden olan ve zorla gündeme aldırmadığı OKTAY ALTIN ve ERCAN AKPOLAT’ın soru önergesi’ni aşağıda yayınlıyoruz…

Gündeme alınmayan soru önergesi;

Şubat 2012 ayı belediye meclisi olağan toplantısının 1. Oturumunda Belediye Başkanını gündeme ilave etmek üzere oylamaya sunduğu ilave gündem maddeleri oybirliği ile gündeme ilave edilmiştir.

Gündeme ilave edilen maddeler incelendiğinde görülmektedir ki, ilan edilen gündem maddesi göstermelik, ilan edilmeyen ve Başkanlık Teklifi olarak gündeme ilave edilenler ise Borçlanma Kararı olarak Bütçeyi ve taşınmaz tahsisleri istenmesi de İmar konularını içeren önemli konulardır.

Yine de Belediye Kanununun 21. Ve 24. Maddesi ve Meclis Çalışma Yönetmeliğinin 21. Maddesi gereğince benim de üyesi olduğum İhtisas Komisyonlarında görüşülmesi ve raporlanması gereken bahse konu gündem maddelerindeki borçlanma ve taşınmaz tahsisleri işlemleri Komisyonlarda görüşülüp tartışılacak olması nedeniyle gündeme ilave edilmesinde bir sakınca görmeyip olumlu oy kullanmış idim.

Ancak hukuka aykırılığı konusunda hiçbir şüphem olmayan bir durum yaratılarak Meclis Başkanı tarafından teklifler komisyonlara havale edilmek yerine, teklif karar şeklinde oylamaya sunulmuş ve oy çokluğu ile karar alınmıştır.

Burada alınan kararların niteliğinden çok beni yaralayan, üzen hukuka aykırılığın bu kadar aleni ve gereksiz şekilde uygulanması olmuştur.

Pazartesi günü Komisyonlara havale edilen tekliflerin Cuma gününe kadar meclis üyeleri tarafından değerlendirilmesi ve ihtisas komisyonu raporunun oylanması ile karara bağlanması mümkün iken, bundan imtina edilerek, uyarılara rağmen teklifler üzerinde tartışmadan, değerlendirme yapılmadan teklif karar alınmasını iyi niyetli olarak değerlendirmem mümkün değildir.

Yukarıda belirttiğim nedenler ile Belediye Başkanı tarafından gündeme ilave edilmesi istenen tekliflerin detaylarının tek tek okunması, meclis üyeleri tarafından istenebilecek açıklamaların yanıtlanması ve ardından tekliflerin oylamaya teker teker sunulması halinde irademi ortaya koyacağımı,

Bu usul uygulanmaz ise, başkanın gündeme madde ilavesi tekliflerinin Şubat 2012 ayı 1. oturumunda yaşandığı gibi art niyetli olması ihtimali ile olumlu oy kullanmayacağımı, teklifimin tutanaklara geçirilmesini ve uygulanmak üzere başkanlık makamına havalesini arz ederim.

 

5393 Sayılı Belediye Kanunu

 

Madde 21- Her ayın ilk günündeki belediye meclis gündemi belediye başkanı tarafından belirlenerek en az üç gün önceden üyelere bildirilir ve çeşitli yöntemlerle halka duyurulur.

Her ayın ilk toplantısında belediye başkanı ve meclis üyeleri belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilir. Öneri, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kabul edildiği takdirde gündeme alınır.

İmar konuları ile yıllık bütçe dışında kalan gündemdeki diğer konular ile üyelerin teklifleri; toplantıya katılanların salt çoğunluğunun kabulü hâlinde komisyonlara havale edilmeksizin belediye meclisince görüşülerek karara bağlanabilir.

 

Madde 24- Belediye meclisi, üyeleri arasından en az üç en fazla beş kişiden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. Komisyonların bir yılı geçmemek üzere ne kadar süre için kurulacağı aynı meclis kararında belirtilir.

İhtisas komisyonları, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur. İl ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 10.000’in üzerindeki belediyelerde plân ve bütçe ile imar komisyonlarının kurulması zorunludur.

Meclis toplantısını müteakip imar komisyonu en fazla on iş günü, diğer komisyonlar ise beş iş günü içinde kendilerine havale edilen işleri sonuçlandırır. Komisyonlar kendilerine havale edilen işlerle ilgili raporlarını bu sürenin sonunda meclise sunmadıkları takdirde, konu meclis başkanı tarafından doğrudan gündeme alınır.

İhtisas komisyonlarının görev alanına giren işler bu komisyonlarda görüşüldükten sonra belediye meclisinde karara bağlanır.

Mahalle muhtarları ve ildeki kamu kuruluşlarının amirleri ile ildeki kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversiteler, sendikalar ve gündemdeki konularla ilgili sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, oy hakkı olmaksızın kendi görev ve faaliyet alanlarına giren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonu toplantılarına katılabilir ve görüş bildirebilir.

Komisyon çalışmalarında uzman kişilerden yararlanılabilir.

Komisyon raporları alenîdir, çeşitli yollarla halka duyurulur ve isteyenlere meclis tarafından maliyetlerini aşmamak üzere belirlenecek bedel karşılığında verilir.

 

Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği        

 

İhtisas komisyonlarının oluşumu

 

Madde 21 — Meclis, görev süresi bir yılı geçmemek üzere, nisbî çoğunlukla en az üç, en çok beş üyeden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. Büyükşehir belediyelerinde bu komisyonlar en az beş en çok dokuz üyeden oluşturulur. Meclis, komisyonlara üye seçiminden önce kurulacak komisyonu ve üye sayısını belirler. İl ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 10.000 in üzerinde olan belediyelerde plan ve bütçe komisyonu ile imar komisyonunun kurulması zorunludur.

Komisyonlar, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur. İhtisas komisyonlarına siyasi parti grupları aday gösterebileceği gibi, üyeler de o partiden aday olabilir. Birden fazla komisyonda görev almak mümkündür.

Komisyonların toplam üye sayısının meclis üye tam sayısından fazla olduğu durumlarda komisyona üye veremeyen siyasi partilerin üyeleri ile bağımsız üyeler meclis kararıyla komisyonlarda görev alabilirler.

Komisyon üyeliklerinde eksilme olduğu takdirde süreyi tamamlamak üzere yeni üye seçilir. Komisyon toplantılarına üst üste üç defa mazeretsiz olarak katılmayan üyenin üyeliği meclis kararı ile düşürülebilir.

İmar ve bütçeye ilişkin konular hakkında meclis tarafından karar alınmadan önce ilgili komisyonlarda görüşülmesi zorunludur.

İhtisas komisyonları toplantılarını, meclisin toplantı süresinde veya müteakip günlerde yapar. İmar ve bayındırlık komisyonu en fazla on iş günü, diğer komisyonlar ise beş iş günü toplanarak kendisine havale edilen işleri sonuçlandırır ve raporunu meclise sunar. Rapor Kanunda öngörülen sürenin sonunda meclise sunulmadığı takdirde, konu meclis başkanı tarafından doğrudan gündeme alınır.

İhtisas komisyonları toplantılarına Kanunda belirtilen kişi, kurum ve kuruluşların katılımına ilişkin usul ve esaslar hakkında meclis önceden genel bir karar alabileceği gibi herhangi bir komisyon toplantısı için ayrıca bir karar da alabilir. Meclisin bir karar almadığı durumlarda komisyon uygun gördüğü takdirde katılım için gerekli tedbirleri alır.

Komisyonlar üyeleri arasından bir başkan ve bir başkan vekili seçer. İhtisas komisyonları üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Komisyonlar çalışmalarında uzman kişilerden de yararlanabilir.

Komisyon raporları alenîdir, çeşitli yollarla halka duyurulur ve isteyenlere belediye meclisi tarafından belirlenecek bedel karşılığında verilir.

Gerektiğinde bir konu meclis başkanınca birden fazla komisyona havale edilebilir.

Rafi Araks’ın suçlamalarına Bülent Mısırlıoğlu’nun verdiği cevap ve Belediye Başkanı Dr.Mustafa Farsakoğlu’nun çok ilginç oylaması’nı videolardan izleyebilirsiniz…(şükrü ABANOZ)

 

,
Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 27 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version