İstanbul Şehir Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Baysan’ın “Kanserlerde Agresifleşmeye Sebep Olan Faktörlerin Biyoinformatik Metotlarla Tespiti” projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu.
Mehmet Baysan, proje kapsamında ilk aşamada uluslararası kanser veri setlerini kullanarak genetik yapı temelli sınıflandırmalar tanımlamayı hedeflediklerini ardından da kanserde agresifleşmeye sebep olan genetik faktörleri belirlemeye odaklanacaklarını söyledi.
İstanbul Şehir Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Baysan’ın “Kanserlerde Agresifleşmeye Sebep Olan Faktörlerin Biyoinformatik Metotlarla Tespiti” projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye değer bulundu. Proje, nihai hedef olarak farklı evrelerdeki örnekleri karşılaştırıp, kanserde agresifleşmeye sebep olan genetik faktörleri belirlemeyi amaçlıyor.
Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Mehmet Baysan, tıpta kanser teşhisinin patologların kanser hücrelerinin morfolojisini, yani dış görünüşlerini incelemesi temelinde yapıldığını belirterek, “Bu durum, dış görüntünün mikroskop altında kolayca tespit edilmesinden kaynaklanır. Kanser hücrelerinin genetik yapısı, yani hangi DNA mutasyonlarının olduğu veya hangi genden ne kadar RNA üretildiği hücre faaliyetlerini belirleyen temel unsurlardır. Son 20 yıldaki teknolojik gelişmeler sayesinde biz bugün kanser örneklerinin genetik yapılarını oldukça detaylı bir şekilde ölçebiliyoruz. Bu gelişmeler bize morfoloji temelli sınıflamaları destekleyecek, genetik yapı temelli, kullanışlı ve bilgilendirici sınıflamalar tanımlama imkanı sunuyor” dedi.
Kanserde agresifleşmeye sebep olan genetik faktörler araştırılacak
Kanser evreleri yükseldikçe hastada oluşan zararın da arttığına dikkat çeken Dr. Mehmet Baysan, “Dolayısıyla düşük evreli kanserlerin yüksek evreli kanserlere dönüşmesine sebep olan genetik faktörlerin belirlenmesi başarılı teşhis ve tedaviler geliştirilmesi için oldukça önemli. ‘Kanserlerde Agresifleşmeye Sebep Olan Faktörlerin Biyoinformatik Metotlarla Tespiti’ projesinde amacımız öncelikle uluslararası kanser veri setlerini kullanıp, genetik yapı temelli sınıflandırmalar tanımlamak. Daha sonra bu kanser sınıflarındaki farklı evrelerdeki örnekleri karşılaştırıp kanserde agresifleşmeye sebep olan genetik faktörleri belirlemek” diye konuştu.