Mekteb-i Bahriye 250 yılı geride bıraktı

Deniz Harp Okulu’nun temelini teşkil eden ve Tersane Hendesehanesi adını taşıyan okul; 1773 yılında Kasımpaşa’daki bir kalyonda kurs niteliğinde açıldı. Zaman içinde deniz subayı yetiştiren modern bir okul haline gelen Deniz Harp Okulu, bugün kuruluşunun 250. yıl dönümünü Heybeliada’da düzenlenecek törenle kutlayacak. 

Mekteb-i Bahriye 250 yılı geride bıraktı
Yayınlama: 19.11.2023
A+
A-

AYDIN HASAN Ankara – 18 Kasım 1773 tarihinde Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adı ile Kasımpaşa’da kurulan okul, Osmanlı döneminde Mekteb-i Bahriye, Mekteb-i Bahriye-i Şahane, Mekteb-i Fünun-i Bahriye, Mekteb-i Fünun-i Bahriye-i Şahane adları ile eğitim verdi. Deniz Harp Okulu, bugün Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlı olarak Tuzla ile Heybeliada yerleşkelerinde eğitim veriyor. Okulun, 250. yaşı, bugün Heybeliada’da düzenlenecek bir dizi törenle kutlanacak. Okulun mezunları ile eşleri, Kabataş iskelesinden hareket eden Barış Manço Vapuru ile adaya götürülecek. Bütün gün sürecek törenlerde, dikkat çeken hususlar şöyle: 

Yat yarışı yapılacak 

Konukları taşıyan özel vapur, Heybeliada’ya yaklaştığında TCG Anadolu tarafından çimariva ile selamlanacak. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Donanma Komutanı ile birlikte törene iştirak edecek eski kuvvet komutanlarını karşılayacak. 

Oramiral Tatlıoğlu, 1773 Heybeliada 250’nci yıl yat yarışı startını verecek. İki helikopter yelkenli tekneler üzerinde uçacak, yarış startı ile birlikte 1 helikopter tarafından teknelerin ilerisinde batıda Flare atışı icra edecek. 

Geçişe, İSTANBUL, TCG BARBAROS, TCG GÖKÇEADA, TCG HEYBELİADA, TCG RÜZGAR, TCG TUZLA, TCG ALANYA, TCG BAYRAKTAR, Ç-156, PİRİREİS ve TCSG GÜVEN (+TCG ANADOLU) ile SG+Süratli Botlar ve LCVP’ler olmak üzere toplam 21 gemi + TCG ANADOLU iştirak edecek. Geçiş Heybeliada-Büyükada arasından Kuzey-Güney hattında icra edilecek. 

TCG Anadolu’nun da yer aldığı alargadaki gemilere gezi düzenlenecek. 

Saat 17.00’de adadan ayrılacak konuklar, öğrenciler tarafından çimariva ile selamlanacak. 

Edebiyatın iki devini yetiştirdi

Barbaros yuvası ile Bahriye olarak da adlandırılan Deniz Harp Okulu, çok sayıda tanınmış siyaset, devlet ve edebiyatın ünlü isimlerini de yetiştirdi. Deniz subayı olarak yetişen bu isimler farklı alanlarda ün kazandı. Osmanlı’nın son döneminde Bahriye’nin öğretmenleri arasında Yahya Kemal, Hamdullah Suphi ile Ali Sami Yen de vardı. Okul; eski Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, eski başbakanlar Bülent Ulusu ile Rauf Orbay gibi devlet adamlarının yanı sıra Nazım Hikmet Ran ve Necip Fazıl Kısakürek gibi Türk şiiri ve edebiyatının iki devini de yetiştirdi.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version