Mide botoksu 3’ten fazla yapılamaz

Zayıflama yöntemlerinden biri olan mide botoksunu en fazla 3 kez yaptırabiliyorsunuz. Bu işlem sonrası yaşam tarzında yapacağınız değişikliklerle kilonuzun yüzde 10’undan kurtulabilirsiniz.

Mide botoksu 3’ten fazla yapılamaz
Yayınlama: 08.11.2023
A+
A-

Didem Seymen – Obezite ameliyatlarının yanı sıra hastalar ameliyatsız çözümlerle de fazla kilolarından kurtulmaya çalışıyor. Mide botoksu bu yöntemler arasında en popüler olanlardan. Ancak bazı kişiler, mide botoksu yaptırınca sihirli bir değnekle fazla kilolarından kurtulacaklarını düşünüyorlar. Oysaki yeme içme düzenine dikkat etmez, hayatınıza hareketi dahil etmezseniz kilo almanız kaçınılmaz olabiliyor. Mide botoksunun kilo vermede etkisi ve bu yöntem uygulandıktan sonra nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Özer Çakır’a sorularımızı yönelttik.

Tokluk hissi uyandırıyor

??Mide botoksu nedir?

Mide botoksu, botulinum toksinini hastaya enjekte etme işlemdir. Bu toksin kaslarda güç kaybı yapıp, özellikle mide boşalmasını geciktirir. Tokluk merkezine de enjeksiyon yapılır. Tokluk merkezine yapılan bu botoks enjeksiyonu sonrası hastada tokluk hissi uyandırır.

??Bu yöntemle kaç kilo verilmesi beklenir?

Bu yöntemin etkinliği ameliyat yöntemlerine göre daha düşüktür. Bu yüzden mide botoksu ile kilo vermek isteyen hastalarda öncelikle vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplanır. VKİ 20’nin üzerinde olan kişiler botoks yapılmasına adaydır. Fakat bu kişiler üst sınırdadır. Normalde botoks işlemine aday olan kişilerde VKİ 20-35 arasında olması tercih edilir. Bazı durumlarda bu VKİ 40’a kadar çıkarılabilmekte. Bu kişilerin yaşam tarzı, alışkanlıkları, motivasyonu buna uygun olursa botoks yapılabilir. Botoks uygulaması yapıldıktan sonra 35 kilo kadar veren hastalar da var. Botoks enjeksiyonuna ‘Sadece 3-5 kilo verdirmeye yarıyor’ diye bakmamak gerekir. Kişinin bazal kilosunun yüzde 10’u kadarı botoks enjeksiyonu ile verdirilebilir. Fakat tek başına botoks yetmez. Botoks mide boşalmasını geciktirir ve tokluk hissi yaratır.

Egzersiz ve diyet…

Yaşam tarzı değişiklikleri olarak egzersiz ve diyet eklenir. Fazla kilolu olan kişilerin, botoks uygulaması yaptırmadan önce kilolu olmasına yol açan bir metabolik hastalığı olup olmadığı araştırmalıdır. Çünkü botoks işlemi ve diyetler geçici de olsa kilo verdirmeye yarayabilir. Ama altta bir metabolik hastalık varsa devamlılık sağlanamaz. İkinci olarak alerjik hastalıklar değerlendirilir. Altta bir çölyak hastalığı olabilir, inflamatuar denilen bağırsak hastalıkları olabilir. Bunlar tedavi edildiği zaman kişi hem daha hızlı kilo verir hem de verdiği kiloda sabit kalabilir. Tekrar kilo almaz. Hastaların hem hastalıklarını hem enjeksiyon dozunu hem de diyet ve egzersiz programını kişiye göre değerlendirilip ayarlanması gerekir. Her tedavide olduğu gibi botoks enjeksiyonu da kişiye özel bir tedavidir.

3-6 ay etkili

??Etkisi nasıl korunabilir?

Botoks enjeksiyonu kilo verdirmeye yardımcı bir yöntemdir. Asıl kilo verme, kişinin metabolizmasının çok iyi değerlendirilmesi sonucu, ilaçları, tedavileri, yaşam tarzında olan değişikliklerle birlikte bütünleşerek olacaktır. Botoks enjeksiyonu geçicidir. Botoksun etkinliği 3-6 ay kadar sürer. Sonrasında kişi yaşam tarzı değişikliğine dikkat eder, egzersizlerini devam ettirir ise tekrar kilo alma ihtimali daha düşük olur. Botoks etkinliğinin süresi geçtikten sonra hastanın açlık hissi bir miktar daha geri gelebilir. Çünkü mide boşalması hızlanacaktır. Hastanın tekrar kilo almaması için yapması gereken en önemli şey ise botoks zamanı nasıl besleniyorsa o şekilde beslenmeye devam etmesidir.

Tekrar uygulanabilir mi?

Mideye yapılan botoks enjeksiyonu maksimum 3 kere yapılmalıdır. 6-9 ay aralıklarla 3 kez mideye botoks enjeksiyonu kilo vermeye yardımcı olarak uygulanabilir. Mideye 3 kez botoks enjeksiyonu yapıldıktan sonra kasların parazi olma oranı ilk yapılan enjeksiyona göre azalır. Bu yüzden 3 kez enjeksiyondan sonrası önerilmez.

Kimlere uygulanmaz?

■ Botoksa alerjisi olanlara uygulanmaz.

??Gebe ve emziren kişilere uygulanmaz.

■ Gastroskopik ile mideye bakıldığında eğer midede gastrit, ülser var ise mideye botoks enjeksiyonu uygulanmaz. Önce bu hastalıklar tedavi edilir.

■ Kişinin kronik bir hastalığı, bir mide kanseri öyküsü, bir kas-sinir hastalığı var ise botoks enjeksiyonu işlemi uygulanmaz.

■ Botoks enjeksiyonu 18 yaş üstüne uygulanabilir. Üst sınır olarak 65-70 yaş olarak değerIendirilir. Ama bu yine kişinin performans statüsüne göre değişebilir.

Kiloya göre değişiyor

Hastanın vereceği kilo, kişinin botoks enjeksiyonunun ilk uygulandığı kilosuna göre değişmekte. Üçüncü ayda verilen kilolar kişinin bazal kilosuna göre yüzde 10-20 arası olur. Üçüncü aydan sonra altıncı ayda kilo vermek tamamen kişinin bireysel diyet ve egzersizle olan uyumuna göre değişir.

İlk sıvı diyeti öneriliyor

İşlem sonrasında özel bir beslenme planı uygulanıp uygulanmadığı en merak edilen konular arasında bulunuyor. Doç. Dr. Özlem Özer’in bu konudaki yorumları şöyle:

“Kiloya neden olan en büyük etkenlerden biri karbonhidrat. Karbonhidratları az tüketmeli. Bu oran sıfır da olamamalı. Çünkü vücuda karbonhidrat da gerekli. Karbonhidrat hamur işi, tatlı gibi unlu ürünler yerine bir pirinç bir patates şeklinde alınmalı. Böylece karbonhidrattan alacakları enerjinin daha az yağa dönüşmesini sağlayacaklardır. Mide botoksu yapılırken bir diyetisyenle beraber çalışılmalı, Botoks enjeksiyonu sonrası ilk bir hafta özellikle sıvı diyeti önerilir. Bazen bu 2 haftaya çıkarılabilir. Botoks sonrası diyet açısından ilk 4 hafta önemlidir. İlk 1-2 hafta sıvı diyeti önerildikten sonrasında diyete yarı katı, yarı sıvı olacak şekilde devam edilmeli. Bunların yanında da egzersiz programı, yüzme programı önerilir.

Uyku düzeni de önemli. Uyku düzeni iyi olmadığı zaman sirkadiyen ritimde salgılanan stres hormonu vb. hormonlar vücudun ritmini, metabolizmasını düzenlediği için metabolizma yavaşlayabilir. O yüzden verilen kilolar daha yavaş verilebilir.

10 haftada, 10 kilo verebilirsiniz

Kilo verme yöntemleri arasında uygulanan bir diğer yöntem de akupunktur. Bu konuda toplumda pek çok yanlış bilgilendirme mevcut. Dr. Murat Topoğlu, akupunkturun uygulanış yöntemini, hastaların ne kadar kilo verebildiğini, yöntem sonrası dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

■ Akupunktur, yan etkisi olmayan iştah ve acıkmayı azaltabilen dünyadaki tek tedavi sistemi. Biz doğru noktaları iğneyle uyardığımız zaman beyindeki salgı mekanizmalarını devreye sokuyoruz. İştahı ve acıkmayı azaltıyor. İkincisi de midede ekşime, yanma azalıyor. Dolayısıyla diyet yaparken reflü şikâyetleri olmuyor. Halsiz ve bitkin düşmüyorsunuz. Yani baş dönmeleri ve kan şekeri düşüklükleri olmuyor. Metabolizmayı düzenliyor.

■ Kişinin kendisine uygun bir beslenme şekli de veriyoruz. 8-10 hafta içinde ortalama 8-10 kilo veriliyor. Bu kiloyu verdikten sonra kilo almamak için de ayda bir kez 6 ay küçük manyetik bilyalar takıyoruz kulaklara. Kişi bu arada normal yemeklerini yiyor ve o kiloyu 6 ay içinde sabitliyoruz.

■ Yan etkisi olmayan dünyada gerçek tedavi sistemi. Genelde seanslar eğer zayıflama içinse haftada bir kez yapıyoruz. Kulaklara iğneler takılıyor. Bazen kişi zorlandığı zaman buna vücut akupunktur noktaları da ekliyoruz ve vücut noktalarını eklediğin zaman 20-30 dakika kalıyor. Hastalara bunun haricinde sadece haftada bir kez kulaktan yaptığımız bilyaları takıyoruz.

■ Akupunktur zayıflamak için 7 yaşından itibaren herkese yapılabilir. Alerji hastalığından migrene kadar bunun bir yaşı yok. Bebeklere bile yapılabiliyor. Tabii bebeklere iğneden ziyade lazer akupunkturu uygulanıyor. Ve dolayısıyla hiçbir ağrı hissedilmiyor. Çok güvenli.

YARIN: Zayıflama iğnelerinin taklitlerine dikkat!

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version