Onbinler Hrant Dink için Yürüdü

Onbinler Hrant Dink için Yürüdü
Yayınlama: 19.01.2012
Düzenleme: 25.12.2012 15:10
A+
A-

İSTANBUL -Türkiye’nin tartıştığı mahkemenin Dink kararına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. Mahkemenin kararını Başsavcılık adına davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma savcısı Hikmet Usta temyiz etti.

SAVCI: ÖRGÜT DE VAR, DELİL DE VAR

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma savcısı Hikmet Usta yazdığı iki sayfalık itiraz dilekçesinde “20 yıla yaklaşan meslek hayatımda şimdiye kadar mahkemelerce verilen pek çok kararı temyiz ettim. Hakimler elbette verdiklerin kararlarında bağımsızdırlar. Etki altında kalmadan karar vermeleri gerekir. Ancak basına yansıyan mahkemeden yapılan ‘Örgüt var, delil yok’ açıklamasına karşı biz ‘Örgüt de var, delil de var’ hem de fazlasıyla var olduğunu belirtmek istiyoruz” dedi. Savcı Usta, dilekçesine şöyle devam etti:

“DELİLLER MAHKEMECE GÖZARDI EDİLDİ”

“Türkiye’nin en önemli suikastlarından biri olan Hrant Dink suikastıyla ilgili duruşmalarda beyan ettiğimiz esas hakkındaki mütalaalarımızda, müdahiller tarafından verilen mütalaalarda, sanıklardan Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu’nun son savunmalarında ve dosya kapsamındaki pek çok delillere göre örgüt yapısı ispat edildiği, anlatıldığı ve kabul edildiği halde ve hatta sanık Erhan Tuncel’in son savunmalarında örgüt iddiasını inkar bile edememesine ve yine bu konuda dosya kapsamında pek çok delilin ortaya konulmasına rağmen, mahkemece bunların hepsi göz ardı edilerek, dosyadaki delilleri iyi incelemek suretiyle örgüt yapısının olmadığı gerekçesiyle beraat kararı vermek suretiyle yasaya aykırı davranıldığı anlaşılmaktadır.ö

“SANIĞIN UNUTULMASI DOSYANIN İYİ İNCELENMEDİĞİNİ GÖSTERİR”

Sanıklardan Coşkun İğci hakkında hüküm kurulmamasına da değinen Savcı Usta, “Sanık Coşkun İğci hakkında beraat ya da mahkumiyet hükmü verilmesi dahi unutulmuş olduğu görülmektedir. Bu da dosyanın iyi incelenmemesinin en önemli delilidir. Halbuki Coşkun İğci’nin davanın her aşamasında ayrıntılı ifadeler verdiği, davanın taraflarınca duruşmalarda ifadelerine sürekli atıfta bulunulduğu bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

“ERHAN TUNCEL GÖREVİNİ SUİSTİMAL ETTİ, HAYAL’İ SİYASİ OLARAK YÖNLENDİRDİ”

Usta, dilekçesine şöyle devam etti: “Ayrıca sanık Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanı olarak aldığı görevi suistimal ederek cinayeti gizlediği ve güvenlik birimlerini yanıltarak cinayetin haber alınmasını engellediği, hem örgüt faaliyeti içinde yer aldığı, hem de cinayetin gerçekleşmesine aktif olarak katıldığı ve Yasin Hayal’i bu cinayeti gerçekleştirmesi konusunda siyasi bakımdan yönlendirdiği, maddi ve manevi her türlü desteği vermesine ve azmettirmesine rağmen suçunun sabit olmadığına karar verilmiş ve maalesef tahliyesine karar verilmiştir.”

“OLAYIN CİDDİYETİ GÖZARDI EDİLDİ”

Sanık Tuncel’e Mc Donalds’ın bombalanması olayı ile ilgili ceza verilmesine de atıf yapan Savcı Usta, “Sanıklar hakkında örgüt kurmak ve örgüt üyesi olmak suçundan beraat kararı verilmesine rağmen, örgüt eylemi olarak iddianamede yer alan Trabzon’daki Mc Donalds eylemi ile ilgili olarak, sanık Erhan Tuncel hakkındaki iddia bölünerek bombalama gibi bir eylemin vahameti ve ciddiyeti de göz ardı edilerek sanık hakkında sadece tehlikeli madde imal etme ve basit yaralama suçundan ceza verilmiştir” dedi.

GENİŞ GEREKÇE MAHKEMENİN GEREKÇELİ KARARININ ARDINDAN

Mahkemenin gerekçeli kararını yazmasının ardından, savcı Hikmet Usta’nın da uzun gerekçeli kararını yazacağı öğrenildi.

Hrant Dink Davası Hakimi: Bu Cinayeti Basite İndirgeyemeyiz

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz, verdikl…

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz, verdikleri karar hakkında konuştu. Başkan Eryılmaz, “Elbette bu cinayeti basite indirgeyemeyiz. Durduk yerde Trabzon’dan birilerinin kalkıp İstanbul’daki bir gazeteciyi vurması hayatın olağan akışına aykırıdır.” şeklinde konuştu.

Mahkeme Başkanı Eryılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, dosyadaki delillere göre bir karar verdiklerini belirtti. Kararla ilgili herkesin beklentisinin farklı olduğunu vurgulayan Eryılmaz, “Beklentiyi karşılamadığından özellikle örgüt kararımız ile ilgili tepkiler oluştu.” dedi.

Eryılmaz, “Örgüt yöneticisi veya üyeliği suçuyla ilgili bir kişiye ceza verebilmek için bir eylem yapan örgütün olması ve örgüte ait delil ve dokümanların bulunması gerektiğini.” dile getirdi.

Davanın sanıkları ile ilgili örgüt yöneticiliği veya üyeliği ilgili yeterli delil bulunamadığı için beraat kararı verdiklerini anlatan Eryılmaz, “Verdiğimiz karar, örgüt yoktur anlamına gelmez. Bugün bir gazeteye yaptığım açıklama yanlış yorumlanıyor. Verdiğimiz karardan rahatsız değiliz. Sadece tatmin edici olmadığını belirttim. Elbette bu cinayeti basite indirgeyemeyiz. Durduk yerde Trabzon’dan birilerinin kalkıp İstanbul’daki bir gazeteciyi vurması hayatın olağan akışına aykırıdır.” diye konuştu.

Herkesin olayın arka planında kimler olduğunu merak ettiğine dikkat çeken Eryılmaz, şöyle konuştu: “Biz de bunu istiyoruz ama dosyadaki deliller ile karar verebiliriz. Ayrıca, bu cinayetin ‘Ergenekon’ terör örgütünün işi olduğunu iddia edenler var. Ancak hukuki çerçevede değerlendirme yapmak gerekir. Bir örgütün hukuki varlığının ispatı için bu konuda açılan davanın karar bağlanması, Yargıtay’ın onaylaması gerekir. Böylece hukuki olarak örgütün varlığı tespit edilmiş olur.”

 

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version