Plaj İhalesi Kanlı Bitti

Plaj İhalesi Kanlı Bitti
Yayınlama: 26.04.2012
Düzenleme: 15.08.2014 08:42
A+
A-

Büyükada: Ayanikola mevkii,Heybeliada:Çam limanı mevkii,İskiönü Halk plajı Mevkii,Burgazada:6 numara ve Çamakya Mevkii,Kınalıada:Teos,jarden,ayazma,kumluk,iskele yanı ve karakol önü mevkiindeki plajların halka açık plaj olarak düzenlenmesi ile kıyılarda ve plajlarda bulunan Belediyeye ait karavan büfe,yeme içme amaçlı demonte(geçici)yapılar ve diğer hizmet üniteleri ile temizlik,güvenlik,sağlık ve cankurtaran hizmetleri işi ile Büyükada’da Atatürk meydanı ile Lunapark’ta,Heybeliada,Burgazadası ve kınalıada’da meydanlardaki fayton-karavan tipi turizm ofisi ve hediyelik eşya satış ünitelerinin işletilmesi işinin ihalesi kanlı bitti.

İhaleye girmek isteyen istekliler arasındaki tartışma kavgaya dönüştü ve bir kişi ayağından bıçaklandı.17/04/2012 salı günü  yapılması beklenen ve çıkan olaylar nediniyle ertelenen ihale üç gün sonra 20/04/2012 cuma günü tekrar yapıldı,tek katılımın olduğu ihale,katılımcının evraklarındaki eksiklik nedeniyle tekrar iptal edildi…

2011 Mali Yılı  Denetim Komisyonu Raporu 02 Nisan 2012 tarihinde meclis toplantısında Komisyon Başkanı Oktay Altın tarafından sunulduğunda bunu video olarak okurlarımızla paylaşmıştık, ancak son ihale konusunda yaşanan sıkıntılı durumu izleyince denetim komisyonu raporunda vurgulanan içeriğin önemi ortaya çıkmıştır. Komisyon  güvenilirlik,açıklık ve rekabet konularında tespitlerde bulunmuş ve gerekli uyarıyı yapmıştı…

Bu meyanda önemli olduğunu düşündüğümüz raporun sonuç bölümünü okurlarımızla paylaşmak istedik.

Denetim Komisyonunun göreve başlaması ile birlikte Komisyonumuz yazı ile ilgili birimlerden mali işlere ait belgelerin gönderilmesi hakkında bildirimde bulunmuştur. Mali işlere ilişkin dosyaların bir kısmının komisyonumuza intikal etmesinin birkaç gün ardından bilinen süreç kapsamında tüm evraklar savcılık soruşturmasına tabi tutulmak üzere alınmıştır. Böylece Komisyonun inceleme için sadece 3 gün fırsatı olmuştur. Bu tespitin yapılmasının ardından, dosyaların onaylı bir ikinci nüshasının (literatürde bunlara yansıtma dosya veya ayna dosya olarak da adlandırılabilmektedir.)incelemelere esas olmak üzere komisyonumuzca talep edilmesi üzerine, bu kapsamda dosya bulunmadığı ifade edilmiştir.

Bu hususun açıkça ifadesinin raporda yer almasının ve öneride bulunulmasının önemli olduğu komisyonumuzca değerlendirilmiştir.

Aşağıdaki Şekilde beyan edilmektedir ki;

Mali işlere, ihalelere, hak edişlere, ödemelere ait dosyalarının asıl ya da aslı gibidir onaylı belgeleri içeren bir ikinci nüshasını yazılı veya dijital ortamda tarayarak tutmak gereksinimi hissedilmemiştir.

Fiziki olarak belge ve bilgilerde kayıplara neden olabilecek emniyetsiz bir durumun ortaya çıkabileceği gibi, doğal afet, yangın vs. gibi durumlarda da belge kayıplarının yaşanabileceği ortadadır.

Bu hususta gerekli önlemlerin belirlenerek ihtiyacın analiz edilerek iş yapma süreçleri ve görev envanterlerine ithal edilmesi Belediye Başkanlığının takdirlerine önemle sunulmaktadır.

Bir diğer husus olarak Komisyonumuz her ne kadar dosyasının inceleme imkânı bulunmasa da 2011 yılında plaj hizmetleri ile ilgili gerçekleştirilen ihale ile ilgili bir konuda öneride bulunmayı kamu yararı açısında uygun görmektedir

Plaj hizmetlerinin kiralanması ile ilgili önümüzdeki dönemde yapılacak bir kiralama veya hizmet alımı ihalesinde, ihale konusunun birden fazla plaj olması durumunda, tekliflerin işin tamamına verilebileceği gibi her bir plaj alanına ayrı ayrı teklif verilebilmesine uygun bir maddenin şartnameye ve ilana ithal edilmesi yönünde bir düzenleme yapılmasının dikkate alınmasını,  bu sayede küçük sermaye sahibi yatırımcıların da ihaleye katılmasının rekabet unsuruna katkıda bulunacağı değerlendirilmektedir.

İşletme Müdürlüğüne ait belgelerin düzeni, ihale ve hak ediş dosyalarının fiziki yapısı ve kolaylıkla incelenebilir durumu komisyonumuzca takdir edilmiştir.

  1. Mali işlere ait dosyaların kontrolü sırasında çok sayıda imza eksiklikleri olduğu, işlemlerin eksik imzalarla yürütüldüğü görülmüş bu nedenle evraklar üzerinde yapılan inceleme kesilerek, ekte yer verilen yazı ile imza eksiklerinin şekil itibarıyla tamamlanması gerektiği Komisyonumuz tarafından Başkanlık makamına yazı ile bildirilmek durumunda kalınmıştır.

Bu problemli sahanın nedeni olarak mali işlere ait iş yapma süreçlerinde kontrol anlamında bir geliştirme ihtiyacı olduğu anlaşılmış ve bu çözümün öneri olarak rapora ithali uygun görülmüş, ihmal durumunun başkanlık incelemelerine tabi olacağı değerlendirilmiştir.(şükrü ABANOZ)

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 5 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version