Rehabilitasyon Merkezi hizmete giriyor

Rehabilitasyon Merkezi hizmete giriyor
Yayınlama: 23.10.2014
Düzenleme: 02.11.2014 10:56
A+
A-

Rehabilitasyon Merkezi himete giriyor

Rehabilitasyon Merkezi hizmete giriyor

 

Adalar Belediyesi Kınalıada’da Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi hizmete sokuyor

 

Adalar Belediyesi, ilçedeki sokak hayvanlarının rehabilitasyonunu sağlamak ve ada halkının refah seviyesini daha da artırmak amacıyla sokak hayvanlarının kısırlaştırma ve tedavi işlemlerini gerçekleştirmek için Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’ni Kınalıada’da hizmete açıyor…
Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon  merkezinin başta sahipsiz sokak hayvanları olmak üzere, ilçedeki tüm hayvanseverlere hizmet etmekte. Özellikle sokakta yaşayan sahipsiz kedi ve köpeklerin kısırlaştırma operasyonu ve aşılarını burada yapılacak…
Adalar’daki tüm hayvanlar, yaşadıkları sokakta, sağlıklı, aşılı ve insan sağlığını tehdit etmeden yaşamaya devam edecek.

 

Rehabilitasyon Merkezi ne yapıyor?

 

Hayvanların sahiplendirilmesi,insancıl yöntemlerle sokak hayvanlarının sayısının azaltılması,sokak hayvanlarından kaynaklanan zoonoz hastalıklarının önlenmesi,hayvanlardan kaynaklanan şikayetlerin önlenmesi ve ısırık vakalarının takibi.

 

Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi, vatandaş şikâyetlerini değerlendiriyor veya rutin yakalama çalışmaları sonucu hayvanları yakalıyor. Daha sonra hayvanlar iyileştirme merkezine getiriliyor ve burada gözlem altına alınıyor. Rehabilitasyon merkezinde; kısırlaştırma operasyonu, mikro çip, numaralı kulak küpesi takılması, sahiplendirme, kuduz aşısı uygulanması ve hayvanların geri bırakılması uygulamaları” yapılmaktadır.
Sokak hayvanları ile ilgili şikâyetlerin değerlendirilmesi; rehabilitasyondan sonra bölgeye yenilerinin girmesine engel olabilmek amacıyla geri bırakılan hayvanlar, aşırı havlama ve saldırganlık nedeniyle rahatsızlık yaratırsa yerleri hayvanseverlerle değerlendirilerek değiştirilebilmektedir. Sahipli hayvanlardan kaynaklanan şikâyetler Adalar  Belediyesi tarafından yazılı olarak alınarak, Zabıta Müdürlüğüne intikal ettirilmekte, ikaz ve para cezası uygulanmaktadır.

 

 

Dişi bir köpek kısırlaştırılmazsa 6 yılda, 67.000 köpeğin doğumuna sebep olur.

 

 

İstenmeden doğan yavruların başına gelebilecek korkunç durumları göz önünde tutarsak, kısırlaştırma, nüfus kontrolü için en insani çözümdür.

 

Kısırlaştırma artık rutin bir ameliyat olmuştur. Genel anestezi altında uygulanır ve 2-3 hafta içinde köpeğiniz tamamen iyileşir. Onun kısırlaştırmadan önce bir kere doğum yapması için hiçbir sebep yoktur.
Eğer köpeğiniz kısırlaştırılırsa, hem kızgınlık dönemi ve hamilelik sıkıntısı yaşamayacak hem de ileriki yıllarda bazı ölümcül kanser risklerinden uzak olacaktır.
Kilo almak kısırlaştırma ile ilgili değildir. Yemeklerin ölçülü yenmesi ve yeterince egzersiz yapmak, kiloların sabit kalmasını sağlar.

 

Kısırlaştırmanın Avantajları: Doç.Dr.İsmail KIRŞAN

 

 

Östrüse bağlı problemleri önler: Hayvan sahipleri tarafından hoş karşılanmayan siklus kanaması, sık idrar yapma nedeniyle köpeğin evi kirletmesi, masturbasyon yapması, bu dönemde iştahsız ve daha sinirli olmaları, evden kaçma çabaları, kızgınlıktaki dişi köpeği yürütürken erkek köpeklerin arzu edilmeyen aşırı ilgisini ortadan kaldırır, aynı zamanda bu esnada oluşabilecek trafik kazalarını azaltır.
Planlanmamış gebelikleri önler:Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yapılan  kısırlaştırma sayesinde başıboş köpek populasyonundaki artış, doğacak yavruların bakım, beslenme, onlara yer bulma ve bu işler için yapılan harcamaları ortadan kaldırır. Ayrıca gebelik ve doğum esnasında ortaya çıkabilecek komplikasyonları önler.
Pyometra ve diğer bazı jinekolojik hastalıkları önler: Kısırlaştırılmayan dişi köpekler hayatlarında bazı sağlık riskleri taşırlar. Örneğin ovaryum kist ve tümörleri, prolapsus vagina ve uteri, veneral tümör, kronik endometritis keza pyometra v.s gibi jinekolojik sorunlardır. Köpekler ilerleyen yaşlarında pyometraya daha çok duyarlı hale gelirler. Bu durum öncelikle hormonal bozukluklar daha sonra enfeksiyöz etkenlerle ilişkili olduğundan antibiyotik ve benzeri ilaçlar problemi çözmeye yetmemektedir. Genellikle hayat kurtarıcı yegane müdahale operasyondur. Ancak sağlıklı bir dişiyi operasyona almak, toksemili yaşlı, hasta bir köpeği operasyona almaktan çok daha güvenceli olacağından yavru alınması düşünülmeyen köpekleri erken yaşta kısırlaştırmak suretiyle bu problemlerin oluşmasını önlemek mümkündür.
Hayali gebeliği önler: Gebe olmayan köpeklerde fizyolojik olarak her östrüsten sonra prolaktin hormonuna bağlı olarak gelişen bir sorundur. Hayali gebelik köpekte bir stres yaratarak sahibinede önemli ölçüde rahatsızlık verir. Hayali gebelik geçiren bir köpekte iştah ve kilo artışı, karnın büyümesi, huzursuzluk, sinirlilik, karanlık yerlere saklanma, analık davranışları, yuva hazırlama, memelerin gelişmesi ve süt sekresyonu şeklinde belirtiler görülür. Tekrarlanan hayali gebelikler meme enfeksiyonları ve meme tümörlerine rastlama sıklığında artışa da neden olmaktadır. Hayali gebelik gösteren köpeklerin sağaltımında kullanılan hormon preparatları pyometra şekillenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle böyle köpeklerin kısırlaştırılma- sı ile sorun ortadan kalkar.
Meme tümörlerinin oluşumunu azaltır: Meme tümörleri bütün yaşlı dişilerde oldukça yaygındır. Her çiftleşme sezonunda hayali gebelik geçiren ve memelerinde süt üreten dişilerde giderek meme tümörü riski daha da artar. İlk östrüsten önce (pubertas öncesi) kısırlaştırılan dişi köpeklerde meme tümörlerine daha az rastlandığı bildirilmiştir.
Hormonal nedenlere bağlı davranış bozukluklarını giderir: Köpeğin saldırganlığının, kesin olarak sahibinin veya eğiticisinin denetimi altında bulunması gerekir. Ancak bazı köpekler ne denli iyi eğitilmiş olursa olsun sahiplerine karşı sinirli ve saldırgan davranışlar gösterebilir. Bu durumun giderilmesine yardımcı olmak amacıyla köpeklerin kısırlaştırılması önerilmekte ve kısırlaştırılan köpekler daha iyi huylu ve eğitim almaya istekli olmaktadırlar.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version