RUHSAL HASTALARA DESTEK OLALIM

RUHSAL HASTALARA DESTEK OLALIM
Yayınlama: 24.10.2011
Düzenleme: 18.03.2012 21:33
A+
A-

Ruhsal ve Bedensel Sağlık                                                                                                                                                                                             ÖN YARGILARIMIZI KALDIRALIM   RUHSAL HASTALIĞI OLANLARA DESTEK OLALIM                                                                                                     Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı “Bireyin bedensel ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali” olarak tanımlamaktadır. Sağlık hizmetlerinin de bu bütünlük içinde oluşturulması, toplum sağlığı açısından çok önemli görülmektedir. SAGLIKLI NESİLLERİN DEVAM EDEBİLMESİ İÇİN TOPLUM RUH SAGLIGININ DENGEDE OLMASI GEREKİR.BİREYLERİN BEDENSEL RUHSAL VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİNDE OLMASI BERABERİNDE TOPLUM SAĞLIĞINIDA OLUŞTURUR.

Tarihsel olarak bakıldığında 19.Yüzyıl tıbbında hakim paradigma “zihin-beden” ayrışmasıdır. Bunun sonucunda tıbbi hizmetler daha çok bedensel hastalıklara odaklanmıştır. Bu da kişilerde görülen ruhsal sorunların ya da hastalıkların ihmal edilmesine yol açmıştır.

Günümüzde yapılan epidemiyolojik araştırmalar, ruhsal sorunların toplumda sanılandan daha yaygın olduğunu ortaya koymaktadır. Bu araştırmalar genel olarak her dört kişiden birinin yaşam boyu değişik düzeyde bir ruhsal hastalık geçirebileceğini işaret etmektedir. Depresyon, Anksiyete Bozuklukları, Alkol-Madde kullanımı bunlar içinde en sık görülen rahatsızlıklardır. Böylesine yaygın görülen ruhsal hastalıklar yalnızca bireyin ruhsal hayatını olumsuz etkilemekle kalmayıp, iş gücü kaybına yol açması, sosyal ve aile yaşamını bozması nedeniyle toplumda ciddi bir maliyet ödediği gözlenmektedir.

Son yıllarda “zihin -beden” dualizmine dayanan temel paradigma yavaş yavaş terkedildiği sağlık hizmetlerinin, organizasyonu ve yürütülmesinde bütüncül bir yaklaşımın öne çıktığı izlenmektedir. Bunun sonucunda ruhsal hastalıklarla ilgili merkezlerin sayısının çoğalması, tedavi ortamların iyileştirilmesi, tıp eğitiminde ruhsal ve bedensel sağlığın bir bütün olarak ele alınmaya başlaması sağlanabilmiştir. Ancak ülkemizde dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde psikiyatrik hizmetlerin hala yeterli olmadığı, akıl hastalarını merkezi hastanelerde toplama eğiliminin devam ettiğini, psikiyatrik hizmet sunacak ekibin sayısal olarak nüfusa oranla yetersiz olduğu, psikiyatri dışında sağlık çalışanlarının da psikiyatrik hastalıklar konusunda eksik ve yetersiz bilgilere hatta ön yargılara sahip olduğu söylenebilir

İnsan sağlığını bir bütün olarak gören yaklaşım, ruhsal ve bedensel sağlığın bütün yönleride dikkate almak zorundadır. Bu yönüylr sağlıklı olmayı yalnızca hastalığı olmamak olarak görmeyip yukarıda tanımlandığı gibi “ruhsal ve bedensel olarak tam bir iyilik hali” olarak değerlendirmek gerekir. Bu yüzden doğumdan yaşlılığa kadar geçen zamanda beden ve ruhsal sağlığı korumak çok önemlidir. Sağlıklı bir yaşam sağlıklı bir başlangıçla mümkündür. Bu nedenle her anne ve çocuğun ruhsal sağlığının dikkate alınması, çocukken ruhsal ve bedensel gelişiminin izlenmesi gerekmektedir. Çünkü çocuğun öğrenme ve gelişim kapasitesini yakından ilgilendirmektedir. İnsan gelişiminin en kıritik dönemi olan “adölesan dönemde” fiziksel ve ruhsal sağlığın korunması çok önemlidir. Zira bu dönemde gençler yeme bozuklukları, risk alıcı davranışlar, madde kötüye kullanımı ya da bağımlılığı, intihar gibi ciddi ruhsal sorunlara karşı karşıya kalabilir. Erişkinin beden ve ruh sağlığının iş ve aile yaşamında çok önemli bir yeri vardır. Kadın ve erkeklerin bu süreçleri farklı yaşadığı bilinmektedir. Dünya genelinde yaşam kalitesinde artış ile birlikte dünyada yaşlı nufusun artması, yaşlılık ve sağlık kavramını önemli bir konu olarak gündeme getirmektedir.Yaşlıların ruhsal sağlığı ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzun yaşamın ruhsal ve bedensel sağlığa etkileri araştırılması gereken konular olarak görülmektedir. Diğer yandan ruhsal ve bedensel olarak iyi olmak için; beslenme, egzersiz, ağrı, uyku gibi konularda gözardı edilmeyecek öneme sahip olduğu açıktır.Yapılacak etkinliklerle bu konuların halka ve sağlık çalışanlarına aktarılması, birey ve toplum sağlığı açısından temel fayda sağlayabileceği açıktır.

                                     TEMEL AMAÇ

Sağlıklı bir insan, hem bedensel hem de ruhsal yönden sağlıklı olan insandır.

Bedensel ve ruhsal açıdan yaşam sürecini daha iyi bir seviyeye getirebilmek için toplumun bilgilendirilmesi, sorunlara karşı çözüm yolları geliştirilebilmesi için  yaşam boyu bedensel ve ruhsal sağlığın, insan sağlığı etkilerine dikkat çekmesi amaçlanmaktadır.

HEDEFLERİMİZ

  • Bedensel hastalıklar gibi ruhsal hastalıkların da önemsenmesini sağlamak,
  • Beden ve ruh sağlığı sürecinin tanınmasını sağlamak,
  • Ruhsal hastalıklarda kişilerin bilinçlendirilmesini sağlamak,
  • Ruh sağlığı alanında çalışan profesyonellerle halkın yakınlaşmasını sağlamak,

 

GRİP AŞINIZI OLDUNUZMU

 

AŞAGIDAKİ RİSK GRUBUNDAYSANIZ

 

*ŞEKER HASTALARI

 

*KALP HASTALARI

 

*ASTIM KOAH VB.AKCİGER HASTALARI

 

*65 YAŞ VE ÜZERİNDEYSENİZ

 

HAYDİ BÜYÜKLER AŞIYA  AŞILANARAK GRİP’İ DURDURUN

 

GRİP AŞISI FAYDALARI NELERDİR

 

*RİK ALTINDAKİ KİŞİLERİN HAYATINI KURTARIR

*GRİPLE İLİŞKİLİ HASTALIKLARI VE HASTANE YATIŞLARINI ÖNLER

*OKUL VE İŞYERİ DEVAMSIZLARINI ÖNLER

*DİGER İNSANLARA GRİP BULAŞTIRMA  RİSKİNİ  AZALTIR

 

GRİP AŞISI RESMİ REÇETEYLE KİMLER ALABİLİR

 

*ŞEKER   (DİABETUS MELLİTUS)HASTALARI

*KALP HASTALARI

*KRONİK  ASTIM KOAH  AKCİGER  BÖBREK  KALP HASTALARI

BU HASTALAR DOKTORLARI TARAFINDAN  BELİRTİLEN HEYET RAPORLARI VAR İSE  HEKİM TARAFINDAN RESMİ REÇETEYE YAZILMASI DURUMUNDA İLAÇ BEDELİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMAKTADIR

*65  YAŞ VE ÜZERİNDEKİ KİŞİLER İÇİN RAPORA GEREK OLMADAN AŞI BEDELİ DEVLET TARAFINDAN HEKİM REÇETE YAZMASI DURUMUNDA KARŞILANMAKTADIR.

 

ANNE SÜTÜ BEBEKLER İÇİN EN GÜZEL AŞIDIR

 

ADALAR TOPLUM SAĞLIK MERKEZİ

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version