Sadece Büyükada’ya değil, bütün Adalar’a kurun!

Sadece Büyükada’ya değil, bütün Adalar’a kurun!
Yayınlama: 01.12.2016
Düzenleme: 13.12.2022 15:39
A+
A-

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükada’da klasik metotların yanında teknolojinin de kullanılacağı yeni yangın gözetleme kulesi inşa ediliyor.

Sadece Büyükada'ya değil, bütün Adalar'a kurun!

Kınalıada Taşocakları Mevkii’ne birkaç sene önce yangınları gözetlemek için bize göre yeri yanlış olarak kurulan sabit olmayan konteyner, Orman İşletme Şefliği tarafından göze hiç de hoş gelmeyen bir şekilde betonarme inşaatına başlandığını, günümüzde ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından insansız yangın gözetleme kuleleri kurulması için çalışmalar başlatıldığını önceki haberimizde belirtmiştik. Buradaki hedef, insansız yangın gözetleme kuleleri ile ormanları etkin bir şekilde kontrol altına almak. 776 adet yangın gözetleme kulesi ile ormanlar 24 saat gözetlenmesi.

Sadece Büyükada'ya değil, bütün Adalar'a kurun!

Orman İşletme Şefliğinin Kınalıada’ya yapmış olduğu derme çatma gözetleme kulesi

Bu kapsamda Büyükada’ya yangın gözetleme kulesi yapılacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul Büyükada’da, klasik metotların yanında teknolojinin de kullanılacağı yeni yangın gözetleme kulesi yapılacak.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, ormanlarda, klasik yöntemler yerine çağın getirdiği tüm imkanların kullanıldığı modern gözetleme sistemlerine geçiliyor.

 
Daha önce inşasına başlanan Sarıyer Yangın Gözetleme Kulesi’nin ardından, adalarda da yeni ve modern gözetleme kulesinin yapımı planlanıyor.

 
Büyükada’da taşıyıcı çelik konstrüksiyon sisteminde zamanla oluşan korozyonlarla kullanılamaz hale gelen mevcut gözetleme kulesi, yenisinin yapılmasının ardından yıkılacak. İzinleri alınan 6 katlı yeni kule, Büyükada’nın genel mimarisine uygun inşa edilecek ve son teknolojiyle donatılacak.

 

Sadece Büyükada'ya değil, bütün Adalar'a kurun!

Orman İşletme Şefliğinin Kınalıada’ya yapmış olduğu derme çatma gözetleme kulesi

Ormanların görünürlüğü yüzde 10 artacak
Yeni kulede, kameralarla, internet bağlantısı aracılığıyla Yangın Koordinasyon Merkezinden 7/24 ve 360 derece gözetleme yapılabilecek. Eski kulede 12,6 metreden gözetleme yapılırken, bu seviye 15,75 metreye yükseltilecek. Böylece ormanlık alanın görünürlüğü yüzde 10 artacak.
Katlarında ziyaretçilere ormancılığı tanıtan sosyal etkinliklerin yapılacağı kulede, basın toplantıları düzenlenebilecek, orman teşkilatının çalışmaları hakkında kuş bakışı örnekler verilebilecek.
Toplam kapalı alanı 252 metrekare olacak yeni kulede, insanlı gözetlemeye de devam edilecek. Kulede ilk müdahale ekibi kalacak.

 
Mimariye uygun tarihi bir yapı olacak
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yeni kulenin dışının tabii görünümlü olacağını, burada her tür hava şartlarına dayanıklı kaplama malzemelerin kullanılacağını bildirdi.

 
Eroğlu, “Kamuoyunun beğenisini de alacağını düşündüğüm kule, adaların mimarisine uygun olacak ve tarihi bir yapıyı andıracak. İçinde teknolojinin bütün imkanları kullanılacak ve en etkin görüş sağlanacak.” ifadelerini kullandı.

 
Sarıyer’de de yine teknolojik imkanların sonuna kadar kullanılacağı yeni kulenin inşasının sürdüğünü belirten Eroğlu, “Bu kulelerle yangın gözetlemede yeni bir bakış açısı getiriyoruz. Geçmişten miras, geleceğimizin emaneti ormanları en iyi şekilde korumak için her türlü teknolojik imkanı kullanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Yangın kulelerin tüm Adalar’a kurulmasından sonra Kınalıada’daki gibi göze hiç hoş gelmeyen ve daha sonra birilerine peşkeş çekilmesi  yüksek bir ihtimal olan yerlerin de önüne geçilmesi bekleniyor…

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version