SAİT FAİK BURGAZADA’DA YAŞIYOR!

SAİT FAİK BURGAZADA’DA YAŞIYOR!
Yayınlama: 16.05.2012
Düzenleme: 25.12.2012 16:38
A+
A-

Adalar Belediyesi, Burgazada’sında edebiyatımızın usta hikâyecisi Sait Faik Abasıyanık heykelinin açılışını yaptı. Sait Faik Abasıyanık’ın aramızdan ayrılışının 68. Yıldönümünde kendi adası olan Burgazada’sında bir anma ve açılış töreni düzenlendi.

12 Mayıs Cumartesi günü Burgazada’da düzenlenen Sait Faik’i Anma ve Anıt Heykel Açılışı etkinliğinde, ünlü yazarın şiirleri ve öyküleriyle sunum yapıldı. Darüşşafaka Eğitim Kurumları Türkçe Bölüm Başkanı Gülsün Kaya; Sait Faik’in malvarlığını ve kitaplarının gelirini Darüşşafaka’ya bağışlamasının önemini vurguladığı bir konuşma yaptı. Açılışta sırasıyla; Uluslararası PEN yazarlar Birliği Türkiye Başkanı Tarık Günersel, Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Mısırlı, Sait Faik’in komşusu olan Burgazada’lı Emekli Öğretmen Ayten Çetiner, Kar Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Niyazi Yaşar ve Adalar Belediyesi Kültür ve Sanattan Sorumlu Başkan Vekili Raffi Hermon Araks birer konuşma yaptılar.

Açılış etkinliğinde son olarak; Adalar’da Kaymakamlık yaptığı dönemden itibaren kültür ve sanat etkinliklerine önem vermesiyle öne çıkan Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu kürsüye davet edildi. Başkan Farsakoğlu, etkinlik için emek veren herkese teşekkür ettiği konuşmasında, Sait Faik için anma törenleri başlatan Burgazada’nın merhum muhtarı Güngör Yıldırım’ı yâd etti. Farsakoğlu, konuşmasını, 1960’lı yıllarda Sait Faik anma haftası düzenleyerek, yazarın evinin müzeye dönüşmesi için çaba harcayan Güngör Yıldırım’ın eşi Hediye Yıldırım’ı yanına alarak sürdürdü. O yıllarda Sait Faik anmasına katılamadığı için telgraf çeken zamanın Milli Eğitim Bakanı ile İstanbul Belediye Başkanı’nın mesajlarını okuyan Farsakoğlu, açılışa katılanlara duygu dolu anlar yaşattı. 2012 Sait Faik Hikâye Ödülü’nün sahibi yazar Yalçın Tosun’a bir plaket veren Farsakoğlu; Sait Faik heykelini yapan sanatçı Çağdaş Eraslan’ı ve Sait Faik’in komşusu Emekli Öğretmen Ayten Çetiner’i heykelin yanına davet ederek, heykel açılışını gerçekleştirdi.

Açılış sonrası Atatürk Meydanı’ndaki konser alanına geçildi. Burada konuklara çeşitli ikramlarda bulunuldu ve Darüşşafaka’lı öğrencilerin Sait Faik öykülerinden hazırladıkları gösteri izlendi. Sait Faik’in ”Şist” Adlı hikâyesinden esinlenilerek hazırlanan gösterimin ardından, Buzuki Orhan ve İstanbul Rebetleri’nin konseri başladı. Konseri izleyenler zeybekten, harmandalına, kasap havasından sirtakiye halk danslarıyla sanatçılara eşlik ettiler.(adalar belediyesi)

 

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version