Sık tuvalete gitme prostat belirtisidir

Sık tuvalete gitme prostat belirtisidir
Yayınlama: 06.04.2016
Düzenleme: 13.12.2022 15:42
A+
A-

Erkeklerde 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkan prostat büyümesi, kişinin psikolojisini ve sosyal yaşamını etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Tuvalet alışkanlıklarında da değişikliklere neden olan prostat büyümesi, tedavi edilmediği takdirde kronik böbrek yetmezliği gibi ciddi durumlar ile sonuçlanabilmektedir.

sik-tuvalete-gitme-prostat-belirtisidir

PROSTAT BÜYÜMESİ BÖBREK YETMEZLİĞİNE YOL AÇABİLİR

Memorial Kayseri Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Lütfi Sağlık, yaşlanmaya bağlı olarak erkeklerde sık görülen prostat büyümesi ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

 

Sık tuvalete gitme prostat belirtisidir

Erkeklerdeki idrar torbasının çıkışını saran ve salgı bezi görevini yapan prostat, aslında bir savunma mekanizmasıdır. Prostatın, erkeklerde belli bir yaştan sonra oluştuğu düşüncesi yanlıştır. Doğuştan itibaren her erkekte bulunan prostat, genelde 40’lı yaşlardan sonra sorun haline gelebilir. Prostat büyümesi erkeklik hormonu ve kişinin yaşlanması ile ilgilidir. Büyüme nedeniyle zamanla mesanenin düzenli çalışması engellenir ve idrar yapma zorlaşır. Prostat büyümesi sorunu ile karşılaşan hastalar genellikle sık tuvalete gider. Bu hastalarda idrar yapmaya başlamada duraksama, sık idrara gitme, çatallı işeme ve sonuç olarak idrar yaptıktan sonra tam olarak mesanenin boşalmama hissi ortaya çıkar. Prostat mekanizmasında ortaya çıkan bu tablo böbrek sağlığını olumsuz etkileyerek, organın kaybına dahi yol açabilir. Bu nedenle prostat büyümelerinin vakit kaybedilmeden kontrol altına alınması önemlidir.

 

Prostat büyümesinin türü çok önemli

Prostat büyümesi, iyi huylu ve kötü huylu büyüme yani prostat kanseri olarak iki şekilde seyredebilir. Günümüzde bu ayrım basit bir laboratuvar testi ile kolaylıkla yapılabilmektedir. Tanı konusunda net karar verilemeyen hastalarda ise ultrason eşliğinde biyopsi alınarak kesin teşhis koyulur. İyi huylu prostat büyümesinde hastanın durumuna göre yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalı ve geceleri az miktarda sıvı alması sağlanmalıdır. İlaç tedavisi veya cerrahi tedaviye karar verilir. Cerrahi tedavi, hastadan hastaya değişiklik gösterir. Cerrahi, açık ya da endoskopik yani kapalı yöntemle olabilir. Prostat kanserinde ise erken evrelerde yapılan cerrahi tedaviyle hastalıktan kurtulmak mümkündür. İlerlemiş prostat kanserinde ise ancak hastalığın ilerlemesi durdurulmaya çalışılır ve esas olan yaşam konforunu arttırmaktır.

 

50 yaşından sonra prostat muayenesi

Prostat ameliyatları, büyüyen kısmı açık ya da kapalı yöntemle çıkartılması şeklinde yapılmaktadır. Yapılan ameliyatlar sonrasında hastalar genelde, prostatın işlevini kaybettiğini ya da cinsel fonksiyonun bozulacağı kaygısını taşır. Başarılı bir operasyon sonrasında hastanın idrarla ilgili sorunları çözülür ve cinsel işlev bozukluğu görülmez. Ancak günümüzde yapılan tüm ameliyatlarda belirli oranda komplikasyon ortaya çıkmaktadır. Bu komplikasyonlar arasında; meninin geri kaçması, idrar kanalında darlık oluşması, ereksiyon kalitesinde zayıflama gibi olumsuzluklar sayılabilir. Her erkek 50 yaşından sonra en az bir defa prostat muayenesi olmalı ve böylece prostat kanseri gibi ciddi bir hastalık için tarama testi kesinlikle yaptırılmalıdır.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version