Yoksulluk ve ön yargı adalete erişimde engel

Hukukçular, Türkiye’deki kadınların adalete erişimde karşılaşılaştığı engelleri Ankara’da düzenlenen panelde masaya yatırdı. En önemli engellerin bilgi eksikliği, yoksulluk, dışlanma korkusu, ön yargılar, çocuklara yönelik endişe olduğu belirtilirken, kadınların birçok ayrımcılıkla mücadeleyle süreci yürüttüğü vurgulandı.

Yoksulluk ve ön yargı adalete erişimde engel
Yayınlama: 30.11.2023
A+
A-

MELTEM GÜNEŞ-ASENA YATAĞAN Ankara – Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülriz Uygur, “Adalete erişim dediğimiz şey kadınların insan haklarını korumanın başlıca vasıtası” diyerek, problemin bir eşitlik problemi olduğunu, bu problemi çözmeden de toplumsal cinsiyet ön yargılarının ortadan kalkmayacağını söyledi. Bilgi eksikliği ve ön yargıların kadınların adalete erişimindeki engeller olduğunu belirten Uygur, “Yolsulluk ve kadınların adalete erişememesi arasında ciddi bir ilişki var. Coğrafi yer bakımından sıkıntılar söz konusu. Genel engeller, farklı kadın gruplarının özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Adalete erişebilen, şikâyetçi olabilen kadınlara adeta kahraman gözüyle bakıyoruz” ifadelerini kullandı.  

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu Dönem Sözcüsü Avukat Ilgaz Lale Kocakundakçı da, kadınların adalete eşit düzeyde erişebilmesi için toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme yapılması gerektiğine dikkati çekti. 

Yardım hattıyla 3 bin 256 kadın ölümden döndü

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’nı arayan kadınların evden atma, kırık kemik, yaralama, bıçaklama, kafa travması, yanık, silahla yaralama konularında destek istediğini belirti. Süreci psikologlar ve avukatlarla yürüttüklerini söyleyen Güllü, “Kadınlara yardımcı olmak için polis gönderdik. Ekiple sığınma evine, hastaneye, yetiştirme yurduna gönderilmelerini sağladık. Acil vakalarda ambulans gönderdik. Bu süreçte 3 bin 256 kadının ölümden dönmesini sağlamışız” diye konuştu.

‘Sorun küresel’

Avukat Ceren Kurt, her ilin ve bölgenin kendine has sorunları olduğunu vurgulayarak, “Karadeniz Bölgesi’nde kadınlar ısrarla miras hakkını dile getiriyorlar. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise adalete erişimde karşılaştıkları dil engelinden bahsediyorlar” dedi. Aynı zamanda Uçan Süpürge Vakfı Genel Koordinatörü de olan Kurt, “Olumsuz ve olumlu şeyler yaratmada kültür sanat çok güçlü bir araç. Uluslararası Kadın Filmleri Festivali düzenliyoruz. Son 5-6 yıldır kadınlar, adalete erişim üzerine birçok film yapıyor. Sorunun küresel olduğunu bu festivalde de görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version