Adalar İlçesi kaç adadan oluşuyor? Adaların yüz ölçümü nedir?

Adalar İlçesi kaç adadan oluşuyor? Adaların yüz ölçümü nedir?
Yayınlama: 22.08.2024
Düzenleme: 22.08.2024 15:11
A+
A-

İstanbul İli; Marmara Bölgesi’nde, 28° 01’ ve 29° 55’ doğu boylamları ile 41° 33’ ve 40° 28’ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.

İl, idari bakımdan doğu ve güneydoğuda Kocaeli’nin Karamürsel, Gebze, Merkez ve Kandıra ilçeleriyle; güneyde Bursa’nın Gemlik ve Orhangazi ilçeleriyle; batı ve kuzeybatıda Tekirdağ’ın Çorlu, Çerkezköy ve Saray ilçeleri ile Kırklareli’nin Vize ilçesi topraklarıyla çevrilidir.


İlin en önemli çekim noktalarından biri olan İstanbul Boğazı; Karadeniz’i Marmara Denizi’yle birleştirirken, Asya Kıtası ile Avrupa Kıtası’nı birbirinden ayırmakta ve İstanbul kentini de ikiye bölmektedir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kalan Adalar İlçesi; İstanbul’un güneydoğusunda, Marmara Denizi’nde, Bostancı’dan Kartal’a kadar uzanan kıyının karşısında konumlanmakta olup 40° 49’ 10″ kuzey ile 29° 06’ 45″ doğu koordinatları arasında kalmaktadır.

Adalar İlçesi kaç adadan oluşuyor? Adaların yüz ölçümü nedir?

Adalar İlçesi, Marmara Denizi’nde bulunan irili ufaklı adalardan dokuzunu kapsamakta olup bu adalar iki kümede toplanır. Bu kümelerden ilki kıyıya daha yakın olarak kuzey-güney doğrultusunda uzanan Kınalıada, Burgazada, Kaşıkadası, Heybeliada, Büyükada, Tavşanadası, Sedefadası olup, ikinci küme daha açıkta yer alan Sivriada ve Yassıada’dan oluşur. Adalar’dan; Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada ve Sedefadası’nda yerleşim bulunmakta olup, Kaşıkadası, Yassıada, Sivriada ve Tavşanadası günümüzde yerleşime açık değildir

Kınalıada, Burgazada, Kaşıkadası, Heybeliada, Büyükada, Tavşanadası ve Sedefadası’

İstanbul’un güneydoğusunda, Bostancı’dan Kartal’a kadar uzanan kıyının karşısında kalmakta ve iki kümede toplanmaktadır. Birinci küme kıyıya daha yakın oalrak kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Kınalıada, Burgazada, Kaşıkadası, Heybeliada, Büyükada, Tavşanadası ve Sedefadası’ndan, ikinci küme ise daha açıktaki Sivriada ve Yassıada’dan oluşmaktadır. Sivriada ve Yassıada’nın bakanlıkça planları yapıldığından plan sınırı dışında bırakılmıştır. Tavşan ve Kaşık adasında ise yerleşim yeri bulunmamaktadır. Yerleşim alanları kentsel sit alanları içerisinde yer almakta iken doğal sit alanlarında ise meskun yerleşim alanları bulunmamaktadır.

Büyükada’nın doğusunda Sedefadası, kuzeybatısında Heybeliada, güneyinde Tavşanadası bulunmaktadır. En uzun ada olan ve 4200 metre uzunluğa sahip Büyükada, aynı zamanda 534,99 hektarlık alanla en büyük ada konumundadır. 32,99 hektar ile içinde yerleşim bulunan en küçük ada olan Sedefadası, ilçenin en doğusunda yer almaktadır.

Heybeliada’nın batısında Kaşıkadası ve Burgazada, güneydoğusunda ise Büyükada bulunmaktadır. Yaklaşık 2400 metre uzunluk ile en geniş ada olan Heybeliada, 249,48 hektar büyüklük ile ilçenin en büyük ikinci adasıdır. Burgazada’nın doğusunda Heybeliada ve Kaşıkadası, kuzeyinde Kınalıada, batısında Sivriada ve Yassıada bulunmaktadır. 146,66 hektar büyüklük ile ilçenin en büyük üçüncü adasıdır. Kınalıada, Burgazada’nın kuzeyinde yer almakta olup, alan büyüklüğü 134,72 hektardır. İlçenin en büyük dördüncü adasıdır.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version