AFAD’a göre; “Deprem İstanbul’un tüm ilçeleri için yüksek risk oluşturmakla birlikte; özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecek.”
İBB’ye göre ise en riskli ilçeler Avcılar, Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü. Olası büyük bir depremde Zeytinburnu’nda 5 bin 334, Avcılar’da 7 bin 39, Küçükçekmece’de 12 bin 244 yapının ağır hasar alacağı tahmin ediliyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı’na (İRAP) göre olası büyük bir depremde İstanbul’u bekleyen tehlikeler şöyle sıralandı:
Deprem İstanbul’un tüm ilçeleri için yüksek risk oluşturmakla birlikte; özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecek. Bu durumun ana sebepleri olarak; belirtilen ilçelerin faya yakınlığı, yapı stoğu taşıyıcı sistem özelliklerinin yetersizliği, zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması gibi sebepler sayılabilir.
Beylikdüzü ve Ataşehir: Nüfus yoğunluğunun ve yüksek katlı yeni binaların fazla olduğu ilçeler. Özel okullar da bu bölgede yoğunlaşmış. Büyükçekmece ve Beylikdüzü ilçelerinin heyelan bölgesinde bulunmaları sebebiyle çökmeler gerçekleşebiliyor.
Esenyurt: Yüksek ve yoğun yapılaşma, artan nüfus ve göçmen yoğunluğu ile depremden etkilenme riski yükselen bir ilçe.
Silivri ve Tuzla: Aktif fay hattına yakın olmaları, alüviyon kalınlığının fazla olması ve zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması gibi sebepler ile depremden yoğun şekilde etkilenebilecek ilçeler.
Bakırköy, Avcılar ve Zeytinburnu: Bu ilçelerin tamamının etkileneceği öngörülüyor. Özel, devlet ve şehir hastanelerinin, okulların bu ilçelerde yoğun olması, yapı stoğunun eskiliği, olası etkiyi artırıyor.
Adalar: Fay hattına yakınlık ve yapı stoğunun eski olması nedeniyle yüksek risk taşımakla birlikte, nüfus ve yoğunluğunun azlığı, deniz ulaşım imkanlarının açıklığı, trafik problemi olmaması ilçeye ait diğer özellikler olarak ortaya çıkıyor.
Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Ümraniye ve Üsküdar: Kalabalık ve yoğun nüfuslu ilçeler olmaları ve kapanması muhtemel yollar nedeniyle müdahale sürecinde diğer ilçelere göre fazlaca zorluk yaşanabilecek ilçeler olarak değerlendiriliyor.
RİSK PUANI ARTAN İLÇELER
Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“İstanbul kapsamındaki birçok ilçede kurumlar özelinde ortalama risk puanı yüksektir. Güney kıyı şeridindeki ilçelerin (Avcılar, Bakırköy, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Maltepe, Silivri, Tuzla ve Zeytinburnu) özellikle aktif fay hatlarına yakın olması sebebi ile artan deprem tehlikesinin zarar verebilirliğinden ötürü risk puanları artmıştır. Aktif fay hatlarına güney kıyı şeridine göre daha uzak olan ilçelerde ise risk puanının artmasında bina stoğunu oluşturan yapıların modern deprem yönetmeliklerinin gerektirdiği koşulları sağlamamaları etkili olmuştur. Adalar ve Avrupa yakasının iç kısımlarının bina hasarlarının en yoğun yaşanacağı bölgeler olması beklenmektedir.”
İlçe ilçe riskli mahalleler
AFAD’ın geçtiğimiz yıl hazırladığı “Kırmızı Eylem” planında, çeşitli ilçelerde yüzden fazla semtte acil dönüşüm yapılması gerekiyor.
Adalar: Heybeliada, Nizam, Maden, Kınalı ve Burgazada
Ataşehir: İçerenköy
Avcılar: Deniz Köşkler, Cihangir, Ambarlı, Merkez, Gümüşpala, Üniversite, Firüzköy, Mustafa Kemal Paşa ve Yeşilkent
Bağcılar: Yıldıztepe, Evren, Kirazlı, Demirkapı, Hürriyet, Fevzi Çakmak, Yenigün, Kazım Karabekir, Çınar, Yenimahalle, Bağlar, İnönü, Yavuz Selim, Merkez, Mahmutbey, Fatih, Barbaros, Göztepe, Kemalpaşa ve Sancaktepe
Bahçelievler: Şirinevler, Zafer, Kocasinan, Soğanlı, Hürriyet, Yenibosna, Çobançeşme, Cumhuriyet ve Fevzi Çakmak
Pendik: Kavakpınar, Velibaba, Kaynarca ve Ahmet Yesevi
Sultanbeyli: Hamidiye, Turgut Reis, Akşemseddin, Mimar Sinan, Mecidiye, Salgamlı Devlet Ormanı, Ahmet Yesevi, Abdurrahmangazi, Orhangazi, Yavuz Selim, Hasanpaşa, Adil, Mehmet Akif ve Teferruc Tepe Ormanı
Şişli: Paşa ve Merkez
Tuzla: Postane, Aydınlı, Şifa, Mimar Sinan, Yayla, İstasyon ve Aydıntepe.
Zeytinburnu: Maltepe, Seyitnizam, Beştelsiz, Sümer, Veliefendi, Veliefendi, Çırpıcı, Telsiz, Nuripaşa, Kazlıçeşme, Yeşiltepe, Merkez Efendi ve Gökalp.
İBB’nin 2020 yılında 39 ilçe için hazırladığı verilere göre.
İstanbul için ‘kaçış’ planı! Olası depremde iki ilçe hattından çıkış mümkün değil İBB’NİN 7.5’LİK SENARYOSU
İBB’nin üç yıl önce 39 ilçe için ayrı ayrı hazırladığı “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları”na göre ise yüksek riskli ilçeler Avcılar, Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü.
Gece yaşanacak 7.5 büyüklüğündeki deprem senaryosuna göre göreAvcılar’da bulanan 26 bin 762 binanınyaklaşık yüzde 27’sinınorta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin ediliyor. Ortalama 465 civarında can kaybı meydana gelebileceğiöngörülüyor.
Çalışmaya göre Zeytinburnu’nda bulunan 16 bin binanın ortalama yüzde 33’ününorta ve üstü seviyede hasar göreceği, 668’in üzerinde can kaybı olacağıtahmin ediliyor.
Simülasyona göre Fatih genelinde ise bin 484’ün üzerinde can kaybı olacağı kaydediliyor. TAHLİYE NASIL OLACAK?
İstanbul Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD ve diğer kamu kurumları ile birlikte hazırlanan deprem eylem planına göre; 23 adet tahliye alanı bulunuyor. Şehir hatları vapurları, deniz otobüsleri, kıyı emniyetine ait botlar ve gemiler ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı deniz araçları depremzedeleri tahliye etmek için kullanılacak.
Denizden yapılacak tahliyeler için 6 nokta belirlendi. Vatandaşlar araçlarla bu noktalara taşınacak, ardından gemilerle İstanbul dışına çıkarılacak.
Tahliye için demir yoluna Yeşilköy, Halkalı ve Tuzla Tren istasyonları, kara ulaşımda Esenler, Alibeyköy, Samandıra ve Harem otogarları, hava yolu olarak daİstanbul, Atatürk ve Sabiha Gökçen kullanılacak.
Destek illeriseiki grup olarak belirlendi. İlk etapta depremzedeler, Balıkesir, Eskişehir, Ankara, Manisa, İzmir, Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Denizli, Samsun ve Kayseri’ye tahliye edilecek. İsteyenler memleketlerine gönderilecek. İkinci grup destek il olarak belirlenen Adana, Gaziantep, Malatya, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum ve Erzincan’a da depremzedeler sevk edilebilecek.
Ressam Buket Sunar’ın, Ada’dan gönderilmemesi gereken atlara ithafen düzenlenen “Hüzünlü Süslüler” adlı sergisi, 30 Kasım 2024 Cumartesi günü saat 19.00-21.00 saatleri arasında sanatseverlerin görüşüne çıkıyor. Resam Buket Sunar sergi tanıtım yazısında: “Ada’dan gönderilmemesi gereken atlara ithafen düzenlenen “Hüzünlü Süslüler” adlı sergimizde sizleri de aramızda görmekten onur duyarız” ifadelerine yer verdi....
İstanbul Şehir Hatlarına ait Kınalıada iskelesinde hizmet iyileştirme çalışmaları kapsamında bakım ve onarım çalışması yapıyor. İstanbul Şehir Hatları Genel Müdürlüğü Adalar’daki iskelelerinde hizmet iyileştirme çalışmaları kapsamında İBB Tesisler Bakım ve Onarım Müdürlüğü aracılığıyla bakım ve onarım çalışmaları yapıyor. Bu kapsamda Büyükada, Heybeliada ve Kınalıada İskelelerinde bakım çalışmaları hızla devam ediyor....
İBB Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Burgazadası meydandaki Saik Faik Abasıyanık heykeli çevresinde ve Şehir Hatları iskele önündeki yeşil alanlarda bakım ve onarım çalışması yaptı. İstanbullular için sürdürülebilir kentsel yeşil alanlar ve enerji etkin kamusal mekanlar yaratmak ve sürdürmek için çalışmalar, iyileştirmeler devam ediyor. 1- SürdürülebilirlikYaşanılan çevre, döngüsel bir...
Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, İETT yetkililerin yalanlarına kanmayan Adalılar, azmanbüs adını verdikleri İETT’nin devasa minibüslerini ada dokusuna uymuyor gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde eylem yaparak eleştirdi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, İETT’nin Büyükada’da hizmete aldığı ve adalıların azmanbüs olarak adlandırdıkları elektrikli minibüslere tepkiler devam ediyor. Adalılar, İstanbul Büyükşehir...
Heybeliada’da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı. Bölgedeki soğutma çalışmaları sürüyor.Heybeliada’da ormanlık alanda çıkan yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Heybeliada Bayraktepe mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekiplerin müdahalesinin ardından yangın kontrol altına alındı. Bölgede 3 araç ve...
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk vefatının 86. yılında tüm yurtta törenlerle anıldı. Türkiye Atatürk için saat 9’u 5 geçe ayağa kalktı… Adalar’da Saat 9’u 5 geçe hayat durdu. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 86 yıl önce ebediyete intikal ettiği Dolmabahçe Sarayı’ndaki odasında törenle anıldı....