Yaz bir çoğumuza tatil, güneş ve denizi çağrıştırmakta ancak gebe olan hastalarımıza sıcaklığın artması sıkıntılı günlerin başladığının habercisi olmakta. Ancak anne adaylarımız önerilerimize dikkat ederlerse yaz sıcakları kabus olmaktan çıkabilir.
En sık karşılaştığımız Yaz dönemini sıkıntıları sıcak basmaları, avuç içi ve ayak tabanlarında yanmalar, alerjik problemler, vajinal kaşıntı ve akıntılar, vücut ve yüz lekeleri bulantı ve kusmalardaki artış, tansiyon düşüklüğüne bağlı halsizlik, uykusuzluk, çarpıntı ve nefes darlığı gibi bir takım şikayetlerdir.
Yaz dönemini gebeliğinizin ilk üç ayı içinde karşılıyorsanız sıkıntılarınız genel olarak artacaktır. Özellikle kokulara karşı hassasiyetin arttığı, kişilerin kendilerini yorgun, halsiz, iştahsız ve bulantı-kusmalarla geçirdikleri bu dönem içindeki aşırı sıcaklar tüm bu problemlerin biraz daha ağır geçmesine neden olabilecektir.
Yaz ayları içinde gebeliğin balayı dönemi olarak tanımladığımız genel olarak en rahat dönemi olan ikinci trimester, yani ikinci üç aylık dönemi içindeyseniz nispeten şanslı sayılırsınız. Genel olarak çok sıkıntınız olmayacaktır. Yine de, aşırı sıcak hava psikolojik geriliminizi bir miktar arttırabilir; sinirlilik, bitkinlik, halsizlik gibi sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz.
Yaz dönemini gebeliğinizin son üç ayı içinde karşılıyorsanız problemleriniz sizi oldukça rahatsız edici hale gelebilir. Aşırı kilolar, vücuttaki ödemler hareket kabiliyetinizi engelleyip sizi ağırlaştırırken nefes darlığı, çarpıntı, uykusuzluk, halsizlik gibi problemleri de beraberinde getirir. Aşırı sıcak havanın verdiği eziyet ise zaman zaman sizi çaresiz kılabilir. Diğer yandan doğum ile ilgili endişeleriniz ve korkularınız adeta zamanın akışını durdurarak sizi gün saymaya itebilir.
Yaz dönemi sıkıntılarını nasıl azaltabiliriz?
Kokulardan uzak durun ve hafif, katı, kuru, yağsız gıdalar tüketin.Gebelikte özellikle ilk aylarda kokulara karşı bir hassasiyet artışı olur, bu da bulantı ve kusmaları arttırır. Bunun için özellikle güzel kokulardan dahi, örneğin parfümler, deterjan, oda kokuları mümkün olduğunca uzak durun. Bu dönemi katı, kuru, yağsız gıdalarla geçirmeye çalışın.
Sabahları uyandıktan sonra baş ucunuzda duran galeta veya çubuk krakerleri tüketmeniz mide asidinizi bir miktar alarak sabah bulantılarınızı azaltacaktır.
Aşırı yağlı, baharatlı, ağır ve karışık yiyecekler yerine bol meyve, sebze, ızgara tüketilmelidir. Yiyeceklere aşırı tuz atılmamasına dikkat edilmelidir.
Mide ve barsak hassasiyeti gebelikte arttığı için ishale neden olabilecek açıkta satılan, beklemiş mayonezli veya kremalı yiyeceklerden, son kullanma tarihi belirsiz ürünlerden uzakta kalmak gerekir. Yaz ishallerinin en çok sudan bulaştığı hatırlanmalı, cam şisede tek kullanımlık sular tercih edilmelidir.
Hafif, açık renkli, rahat kıyafetler giyin Kıyafetler tercihen pamuklu veya keten kumaştan olan sıkmayan hafif giysiler olmalı. Mutlaka güneş gözlüğü ve şapka takılmalı
Bol sıvı tüketin.Bol miktarda su ve sulu gıda tüketimine önem verin. Günde 2.5- 3 litre (yaklaşık 15 bardak) sıvı alımı yaz döneminde gereklidir.
Yanınızda her zaman su şişesi bulunması gerekir. Sıvı ve elektrolit dengesizliğini önlemede sporcu içecekleri çok faydalıdır.
Dehidratasyona (vücutta sıvı kaybına) neden olabilecek çay, neskafe ve alkol tüketiminden uzak kalınmalıdır.
Dehidratasyon idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, hemoroid (basur) gibi problemler ile birlikte gebeliğin erken doğum veya düşük tehdidi, oligohidramnios (bebeğin amniyon suyunun normalden azlığı), rahim içi gelişme azlığı gibi durumları tetikleyebilir.
Özellikle gebeliğinizde seyahat etmeniz gerektiğinde vücudunuzun sıvı gereksinimi de artacaktır.
Aşırı sıcak ve güneşten kendinizi koruyun.Gebelikte vücutta salınan bazı hormonlar güneş ışınlarına karşı cildin duyarlılığı arttırarak özellikle yüz, karın ve memelerde kahverengi lekelenmelere neden olabilir.
Güneşten koruyucu 50 faktörde bir krem sürekli yanınızda bulundurmalı en geç 2 saatte bir güneşe maruz kalan yük kol ve boyun gibi bölgelerinize sürmeniz gerekir. Şapka kullanmak yine güneşin etkisini azaltmaya yardımcı olabilir
Alınan ultraviole ve aşırı sıcak içinizdeki bebeğiniz için de zararlı etkilere sahip olduğundan güneşlenmek gebelik süresince önerilmez.
Sıcak su kaynaklarından uzak durun.Gebelikte kaplıca, hamam, sauna gibi yerlerin kullanılması önerilmez. Çünkü hipertermi(aşırı sıcak) bebeğin gelişiminde beyin ve sinir sistemi gibi hayati organlarda anomalilere, düşüklere veya erken doğuma neden olabilir.
Aynı şekilde plajda güneşlenmek de önerilmemektedir.
Fırsat yaratıp yüzün.Yüzme gebelik için en ideal egzersizdir. Vücudunuzun adeta tüm kaslarını çalıştırabilir, aynı zamanda psikolojik bir rahatlama da sağlayabilirsiniz. Yüzme için denizi ve hijyenik durumundan emin olduğunuz havuzları kullanabilirsiniz. Mayonuzu denizden sonra değiştirmeli ve mutlaka duş almalısınız. Mayo ile direkt kuma oturmak doğru değildir.
Yatmadan önce ılık bir duş alın.Özellikle gebeliğin son dönemlerinde ortaya çıkan uykusuzluk, sıcak basması, huzursuzluk gibi şikayetler için geceleri yatmadan önce alacağınız ılık bir duş sizi hem bedenen hem de psikolojik olarak rahatlatacaktır.
Ayrıca akşamları aşırı kalorili ve ağır gıdalar yerine daha hafif ve hazmı kolayları tercih edin ve yedikten sonra en az bir saat yatağınıza gitmeyin.
İlk aylardan itibaren düzenli egzersizi ihmal etmeyin. İlk gebelik için ortalama 15 kilo gibi bir yük son trimesterde vücudunuza eklenmektedir. Bu yüzden egzersiz hem bu ağırlıkların daha rahat taşınabilmesi için kaslarınızı güçlendirir hem de doğumun daha rahat bir şekilde gerçekleşebilmesi için gereklidir.
Yani, ilk aylardan itibaren düzenli olarak yapılan egzersizler ve yürüyüşler son aylarda sizi daha rahatlatacaktır.
Ancak özellikle vücudunuz alışık değilse ağır egzersizlerden uzak durmak gerekmektedir, eğer gebeliğin başından beri hiç egzersiz yapılmamışsa gebeliğin son zamanlarında başlamak faydadan çok zarar getirebilir.
Zorlanıyorsanız istirahat edin.
Eğer kendinizi zorladığınız iş gerçekten gerekli değilse yapmayın. Yorgun hissediyorsanız istirahat edin. Gebelik, gebelik öncesi rutininizin aynen devam edebildiği bir dönem değildir, gereksiz bahar temizlikleri, misafir ağırlamaları, davetler, düğünler gibi sizi yorabilecek durumlarda düşünün ve kendinizi asla zorlamayın. Ailenizden yardım istemekten çekinmeyin.