Burgazadası’nda Park Mobilyalarının Kurulum Çalışmalarına Başladı

Burgazadası’nda Park Mobilyalarının Kurulum Çalışmalarına Başladı
Yayınlama: 07.12.2024
A+
A-

İBB Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Burgazadası meydan çocuk parkında hizmet iyileştirme çalışmaları kapsamında altyapı hizmetlerini sürdürürken, yeni park mobilyalarının kurulum çalışmalarına başladı

Burgazadası'nda Park Mobilyalarının Kurulum Çalışmalarına Başladı

Kent mobilyaları; halka açık alanda kullanılan mobilya modelleridir. Bu mecrada yer alan parklar, meydanlar, kaldırımlar, otoparklar gibi halka açık yerlerde halkın kullandığı mobilya modelleridir. Örneğin bu banklar, otobüs durakları, sokak lambaları, çöp kutuları ve paneller kent mobilyasıdır. Kent mobilyaları hem kullanışlı hem de dekoratif tarzda olabilirler. Aynı zamanda bu ürünler kişilerin psikolojilerini de etkileyen yapılardır. Kent mobilyaların yapısına bağlı olarak, kullanıcıların kamusal alanda ki deneyimlerini de farklı şekilde etkileyebilmektedir.

Kent Mobilyası Çeşitleri

Çevreye, farklı bir hava katan yapı olarak tanımlanan kent mobilyaları çeşitleri bulunmaktadır. Bu mobilyalar dış mekan ve iç mekan mobilyaları olarak sıralanabilir. Mobilya seçimleri tasarlanacak alanlara göre farklılık göstermektedir.

a) Dış Mekan Kent Mobilyaları

Dış mekan da bulunan kent mobilyaları olarak birçok ürün karşımıza çıkmaktadır. Bu ürünler sıklıkla kullanılan ürünler arasındadır.

  • Park, Bahçe Bankları (ahşap, beton tarzda olabilir)
  • Beton Çiçek Saksı
  • Çardak ve kamelyalar (modellere göre farklılık gösterebilir)
  • Masa,
  • Çöp Kovası,
  • Sokak Lambaları
  • Otobüs durağı
  • Oyun Alanları
  • Spor ve Yürüyüş Alanları
  • Bariyerler
  • Geri Dönüşüm Kutuları
  • Köpek Eğitim Eşyaları

b) İç Mekan Kent Mobilyaları

  • İç mekan (ev, avm içi) çocuk oyun parkları
  • İç mekan (avm içi) bankları ve sandalyeleri
  • Saksı
  • Geri dönüşüm alanı

Kent Mobilyası Tasarımları ve Özellikleri

Kent mobilyaları tasarlanırken ön araştırma yapılması ilk kurallardan birisidir. Bu mobilyaların kurulacağı alana uyum sağlaması gerekir. Buna bağlı olarak kullanıcı deneyimleri de ön planda olmalıdır. Kent mobilyaları kamusal alanda daha sık tercih edilmektedir. Bu süreçte bu ürünlerin, sahip olması gereken özellikler vardır:

1. Güvenlik

Kent mobilyaları tasarlamak için kentsel mobilya tasarım ilkelerini anlamak önemlidir. Şehir mobilyaları, aşağıdaki özellikler paralelinde tasarlanmalı ve kullanıcı deneyimi dikkate alınmalıdır. Kamusal alanlara olumlu katkılarda bulunan, nitelikli bir kent mobilyasının sahip olması gereken özellikler şunlardır:

Kamusal mekanlar her türlü kullanıcıya açık alanlardır. Dolayısıyla kent mobilyaları tasarlanırken; yaşlılar, engelliler ve çocuklar gibi farklı kullanıcı grupları da dikkate alınmalıdır. Yani kentsel mobilyalar tüm kullanıcı grupları açısından güvenli olmalıdır. Bazı şehir mobilyaları özel bir kullanıcı grubu için tasarlanabilir. Ancak diğer insanlar için de kapsayıcı ve güvenli olmak zorundadır.

2. Fonksiyonellik ve Rahatlık

İnsanlar hoşlanmadıkları bir şeyi kullanmaktan kaçınırlar. Örneğin, bir bankla ilgili olumsuz bir deneyim yaşayan kullanıcı, tekrar o banka oturmak istemez. Benzer şekilde; konforsuz bir oturma alanı, çirkin bir görüntü veya pis bir koku yaşanabilecek olumsuz deneyimler arasındadır. Kent mobilyaları, kullanışlı ve konforlu olmak zorundadır. Ayrıca kullanıcı ile özel bir bağ kurarak, kullanıcıya kişisel alan duygusu vermelidir.

3. Yaratıcılık

Seri üretimin maliyetinin çok daha düşük olmasından dolayı, şehirlerin her yerinde aynı tür banklar, çöp kutuları ve otobüs durakları bulunmaktadır. Bu durum görsel süreklilik açısından avantaj olsa da yaratıcılık anlamında dezavantaja dönüşür. Ayrıca kent mobilyalarının tekdüze olması içinde bulunduğu çevre ile uyumlu olmamasına sebep olur. İyi tasarlanmış bir kent mobilyası çevresel bağlamına uygun, fonksiyonel ve yaratıcı olmalıdır.

4. Çevreye Uyum Sağlamalı

Şehir mobilyaları, yerel yönetimlerin çevre sorunları hakkında kamu bilinci yaratması ve halkı eğitmesi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Örneğin, ekolojik unsurlar barındıran veya atık malzemelerin geri dönüşümü ile yapılmış çevre dostu bir kent mobilyası, kullanıcılarına önemli mesajlar iletebilir.

5. Eğlendirici Yapıda Olmalı

Kentsel alanların ve kent mobilyalarının yetişkin insanlar için olduğu ve bu nedenle ciddi olması gerektiğine dair genel bir kanı bulunmaktadır. Oysaki yetişkinlerin de eğlenmeye hakkı vardır. Eğlenceli şehir mobilyaları içimizdeki çocuğu ortaya çıkararak, kentsel mekanların sıkıcılığına renk katabilirler. Farklı bakış açıları ile tasarlanmış, yaratıcı kent mobilyaları ile kentsel mekanlar kolaylıkla eğlence merkezleri haline dönüştürülebilir.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version