Burgazadası’nda Tarihi Skandal!

Burgazadası’nda Tarihi Skandal!
Yayınlama: 18.01.2016
Düzenleme: 07.03.2016 09:57
A+
A-

Burgazadası’nda Tarihi Skandal!

Burgazadası’nda Tarihi Skandal!

Adalar’da kaçak iskeleler, rıhtımlar, deniz dolguları, deniz dibi derinleştirmeleri, sahil şeridinde kaçak müştemilat yapılmaları, vaziyet planında olmayan ne zaman yapıldığı da belli olmayan kaçak yapılan müştemilatların onarımı adı altında basit bakım onarım ruhsatı kapsamında kuruldan “Onarım Ön İzin Belgesi ” verilmesi, kaçak havuzlar, sahil şeridinde yapılan rıhtım, iskelelerin hala yıkılmaması, bırakın yıkılmamasını yeni “Onarım Ön İzin Belgesi ” leri ile başka başka kaçak inşaatların nasıl yapıldığını, Adalar Belediyesi’nce  sonucu yıkımdan başka çözümü olmayan parsellerin hala yazışma trafiği içersin de sürüncemeye bırakılıp dosyasındaki yıkımların unutulmasına çabalanması, savcılık devreye girince kesilen komik encümen cezaları, zaman aşımına sokulan iş ve işlemlerin aynı yöntem ile birbirinin kopyası olarak ( Büyükada’daki Arkas Holding’in sahibi Lucien Arkas’ın yapısında olduğu gibi) yan komşu parselde de aynı şekilde devam etmesi,  “Tescilli Tarihi Eser” yapılarından alınan kanunsuz bağışlar, Adalar Belediyesi’nce İmar suçlarında ve İmar Suçunu işleyenler arasında bariz şekilde görülen (Kamudaki) çifte standart mağdurları, buna bağlı olarak  çok çok basit İmar suçlarından ağır hapis cezası alan adalı hemşehrilerimiz vs…

Anayasamızın 10. Maddesinde“dil,ırk,renk,cinsiyet,siyasi düşünce, felsefi inancından,mezhep ve benzeri sebepler ile ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.Hiçbir kişiye,aileye,zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. ”demektedir

Burgazadası’ndaki skandala nasıl göz yumdunuz!

Adalar Belediyesi’nin Atilla Aytaç, geldiği yerde rüşvet alma iddiası ile yargılanan yardımcısı Yaşar Kıroğlu ve Ak Parti’den transfer ettiği yardımcısı İsmail Şener’in yardımlarıyla  Adalar’da uygulanan ve İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı ile durdurulan tarihi eserlerden alınan geriye dönük vergilerdeki skandallar serisine bir yenisi de Burgazadası’nda eklendi.

Mahkemenin durdurduğu ancak Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç ve ekibinin bir türlü durmadığı bu vergiler, bunu fırsat bilerek çeşitli adlar altında alınan bağışlar nedir  diye soranlar için bu konuyla ilgili yaptığımız haberleri okumalarını tavsiye ediyoruz…

Mahkeme kararını kısaca özetlersek, “Tescilli Tarihi Eser” diye adlandırılan binalarda önceki dönemlerde torba yasa ile meclisten geçen bir yasa ile üzerinde değişiklik yapılan “Tescilli Tarihi Eser” binalardan geriye doğru giderek vergi alınması… Yasa, binalarda oynama yapanlardan vergi al diyor ancak bunun yanında da sorumlu kişileri hakkında 2863 sayılı Eski Eserler Yasasının 65. Maddesine göre Cumhuriyet Savcılığa da suç duyurusu bulun diyor… Konu kısaca bu…

burgazadasi-tarihi-skandal

Bizim uyanık belediye yetkilileri vergiye balıklama dalıyor, buraya kadar bir şey yok. Kanun koyucu üzerinde oynama yapılan “Tescilli Tarihi Eser” yapılardan vergi alabilirsin demiş. Ancak vergi bir yana birde çeşitli isimler altın da bağışlar alıp ( Artık ne ad altında  alıyorlarsa bu bağışları) suçu görmezden gelerek savcılık pas geçiliyor. Savcılığı pas geçerken de diyorlar ki “ Bak bağış vermezsen savcılık orada” diyerek aba altından sopa gösteriliyor. Yani, görevini yapmayıp yapılarda oynama yapanlar için  savcılığa suç duyurusu yapmayıp  bağış alarak suçu görmezden geliyor. Bir nevi TEHDİT. İşte bu tehditleri dinlemeyen yine Burgazadalı bir hemşehrimiz konuyu mahkemeye taşıyor ve yürütmeyi durdurma kararı aldırıyor.

Mahkemenin bile durduramadığı Atilla Aytaç, rüşvet almak suçu ile yargılanan yardımcısı Yaşar Kıroğlu ve yardımcısı İsmail Şener bu sefer karşımıza Buragazadası’nda çıktı. Burgazadası’ndaki 4 pafta 29 ada 3 parsel deki “Tescilli Tarihi Eser” binanın ilk sahibi Roksani Karakaş isminde bir Rum vatandaşımız. Bu Rum vatandaşımız geçici olarak İsviçre’de yaşıyor. Binasının basit tadilatlarının yapılabilmesi ve işlemlerin yürütülebilmesi için Cenevre Başkonsolosluğu’ndan bir yakınına veya tanıdığına vekâlet veriyor. Büyük ihtimalle satıyor. Binayı alan bir partinin bir dönem başkan yardımcılığını yaptığı iddia edilen MD. Bundan sonra 14 senelik film başlıyor.

burgazadasi-tarihi-skandal-resimler

Burgazadası’ndaki 4 pafta 29 ada 3 parsel deki yapının işlerini  takip edenler  kurula, “Maddi durumum iyi değil, yapının rölöve restitüsyon ve restarasyon projelerini daha sonra vereceğim” diyerek yapının kırık kiremitlerini, yağmur suyu oluklarının değişimi ve boya yapılabilmesi için  2002 yılında Koruma Kurulu’ndan basit onarım izni istiyor. Koruma Kurulu’ndaki yetkililer önce izin vermiyor ancak kış şartlarını göz önünde bulundurarak yukarıdaki yazdığımız işler sınırında basit onarım yapılabilineceğine ve yapılan işlemlerin resimlerinin kurula getirilmesine 18.12.2002 gün 13373 sayılı karar ile karar veriyor. Binada ki tamiratlar ( Legal-İllegal) yapılıyor.Ancak ne resimler nede proje 14 senedir kurula verilmiyor. Yetkililer, bu binayı yapanlardan 14 yıldır proje bekliyor. Aslında Koruma Kurulu buraya basit onarım izni veremez çünkü kurul bu binayı yapanlardan proje istemiş…

Gönüllü bilirkişlerimizin iş yoğunluğu sebebiyle çok teknik detaya giremiyoruz. Ancak belge ve resim incelemesinde, giriş kapısının kaçak olduğu, ahşap kapı ve pencerelerinin değiştirilmesinin kaçak yapıldığı, boya işi ve çatı aktarılması yasal gibi görünse de yapılan basit onarım adı altındaki çalışmaların resim ve belgelerinin teslim edilmediği, rölöve, restitüsyon ve restarasyon projelerinin olmadığı için bu işlemlerinde yasal olmadığı, çatı katı ile oynandığı için yasal olmadığı ve suçunun ağır olduğu, yapılan havuzun kaçak olduğunu görebilmekteyiz. Kısaca “Tescilli Tarihi Eser”  yapıda oynamalar yapılarak orjinal görüntüsü değiştirilmiş. Yani bu illegal işleri yapanların 2863 sayılı Eski Eserler Kanunu’nun 65. Maddesi gereği yargılanmaları ve 3 yıl 5 ay ceza almaları gerekiyor …

Koruma kurulunun toplantı tarihi ve numarası: 5.2.2003-839, karar tarihi ve numarası: 5.2.2003-13483 sayılı kararında şu ifadelere yer veriliyor;

‘İstanbul İli, Adalar İlçesi, Burgazada 4 pafta, 29 ada, 3 parseldeki yapıya koruma Kurulumuzun 18.12.2002 gün 13373 sayılı kararı ile o tarihte talep edilen basit onarım izni verilmemiş ve yapının rölöve, restitüsyon ve restarasyon projelerinin Kurulumuza iletilmesine karar verilmiştir. Bu defa ilgilisinin kış şartları nedeniyle yapmış olduğu yeni talep doğrultusunda konu tekrar incelenmiş olup yapıyı sadece dış etkenlerden korumak amacıyla kiremit aktarımı, dış cephe boyası ve sadece bozulan noktalarda yatay derelerin ve yağmur inişlerinin onarımı kapsamında kalmak üzere bakım-onarım izninin verilmesinin uygun olduğuna, 18.12.2002 gün 13373 sayılı kararımızda istenen rölöve, restitasyon ve restorasyon projelerinin ilerideki aşamalarda kurulumuza getirilmesine, izin verilen bakım-onarım kapsamı dışına çıkıldığında 2863 sayılı yasanın 65 maddesine göre işlem yapılabileceğine, bakım ve onarım sonrasına ait fotoğrafların iş bitiminden sonra Koruma Kurulumuza sunulmasına oy birliği ile karar verildi’ ifadelerine yer veriliyor.

Şimdi cevaplarını bildiğimiz sorularımıza başlayalım!

Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, rüşvet almak suçuyla yargılanan  Başkan Yardımcısı Yaşar Kıroğlu ve Ak Parti den transfer edilen Başkan Yardımcısı İsmail Şener;

1 – Burgazada 4 pafta, 29 ada, 3 parselde bulunan Tescilli Tarihi Eser Bina için geriye dönük diğer adalılardan aldığınız gibi vergi aldınız mı?

2 – Burgazada 4 pafta, 29 ada, 3 parselde bulunan Tescilli Tarihi Eser Bina için bağış adı altında para aldınız mı? Aldıysanız kaç para aldınız?

3 – Burgazada 4 pafta, 29 ada, 3 parselde bulunan Tescilli Tarihi Eser Bina için bağış aldıysanız yasa gereği burayı yapan şahıslar hakkında Adalar Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundunuz mu?

4 – Burgazada 4 pafta, 29 ada, 3 parselde bulunan Tescilli Tarihi Eser Bina için Adalar Belediyesine ait araç ve personelinizi burada  çalıştırdığınız iddiaları doğru mudur?

5 – Burgazadası’nda görevli memurunuz F’nin buradaki kanunsuz çalışmaları rahatsız ettiği için üzerine iftira atıp görevden aldığınız iddiaları doğru mudur?

6 – Görevden aldığınız F’nin önce Adalar Cumhuriyet Başsavcılğı’na şikayet ettiği sonuç alamayınca bir üst mahkemeye  şikayet ettiği doğru mudur?

7 – Burgazada 4 pafta, 29 ada, 3 parselde bulunan Tescilli Tarihi Eser Bina da yapılan çalışmaların Adalar Belediyesi yazan sahte tabela ile yapıldığı ve bundan sizlerin de haberiniz olduğu iddiaları doğru mudur?

Şükrü Abanoz

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version