Adalar Belediyesi, el emeği tezgâhları ile ilgili Belediye Ek Hizmet Binası bahçesi’nde toplantı düzenledi. Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın katılmadığı toplantıya Belediye Başkan Yardımsı Fırat Durak ve Meclis Üyeleri katıldı.
Av. Fırat Durak, bundan önce yapılan kura sistemini eleştirerek, adaletli bir sistem olmadığını, birkaç dairesi olan birinin de tezgâh sahibi olabildiğini, tezgâhını başkasına kiralayıp yurt dışında yaşanların olduğunu, kendilerinin tezgâhları gerçek ihtiyaç sahipleri işletmesini istediklerini belirti. Durak, tezgâh sayısının fazla olduğunu, sayıyı daha aza indirmek gerektiğini, önceliğin engellilere, şehit ve gazi yakınlarına, eşini kaybeden kadınlara ve el emeği üreticisi ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Şimdi gerçeklere gelirsek; Bir Belediye Başkanı düşünün, Adalar için en önemli iki konu hakkında toplantı yapılıyor, bunlardan biri hediyelik eşya satan tezgâhlar, ikincisi akülü araçlar ancak Belediye Başkanı toplantıda yok. Şimdi sorsak “neden gelmedin?” diye önemli işim vardı, beni temsilen yardımcım ve meclis üyeleri var gibi laflar edecek. Bana göre toplantıya katılmamak için bahane üretti.
Tüm Adalar’da toplam 91 adet tezgah varmış. Şimdiye kadar iddiaya göre, Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın ilçe başkanlığı döneminde bizzat başını çektiği, ailesinden başta Şehir Hatları Vapur İskelesi’nde hediyelik eşya satan tezgâhı olan, hala satış yapan ablası olmak üzere oy devşirerek kendi taraftarlarına verilen ve buna da kura sistemiyle verildi denen tezgahların kesinlikle, istinasız bir şekilde el emeği ürünlerin satıldığı tezgahlar olması lazım. Hazır mal satışı olmaması lazım. Hazır mal satılması yani Eminönü’den vs. gidip satın alınan, el emeği olmayan ürünlerin bu tezgahlarda satılmaması lazım.
Hazır malı vergisini ödeyen, alt yapı hizmetlerini ödeyen dükkanlar satıyor zaten. Sen hem vergi ödemeyeceksin hemde hazır mal satacaksın. Buradan Maliye Bakanlığı ve müdürlüklerine seslenelim; Bu tezgahların denetimini neden yapmıyorsunuz? Tezgahların bir ayrıcalığı olması lazım. Kesinlikle satılacak ürünlerin el emeği olması gerekiyor. Şu an satış yapanların çoğu hazır mal satıyor.
Heybeliada’da el sanatları sokağı var; Bu sokak neden aktif hale getirmeyip de sahil kesimlerine bu tezgahları koyup görüntüyü bozuyorsunuz? Tezgahlar Adaya özgü ahsap olacak mış, Peki bu tezgahları nereye koyacaksın, yine koca koca çadırlar kurup eskisi gibi sahilin dibine mi? Büyükada’da ise bu tezgahların Lunapark mevkine koyulacağı söyleniyor.
Komisyon kurulacak. Meclis üyeleri ve 3 kişi halktan olacak. Standlarda puanlama sistemiyle olacak. Listeye göre başvuranlar puanlanacak ve en yüksekten başlayarak tezgahlar verilecek. Bir kişi 2 sene yararlanacak. 15 Mart 2025 tarihine kadar başvurular tamamlanacak. Adaya özgü ahsap olacak. Kaç tezgah verileceği belli değil. Kooperatifler müracaat ettiğinde yer verilecek.
Bu yazılanlara ve konuşmalara zerre kadar inanmıyorum. Şimdiden söyleyeyim; Adalar’da iktidar olan CHP ve bunun belediye başkanının oy devşirmek için kendi taraftarları dururken başka birilerine tezgah vereceğini siz düşünebiliyor musuz? Yok puanlama sistemiymiş, yok komisyonmuş lafları göz boyamaktan başka bir şey değil..
İlçe başkanlığı döneminde işportacıların tezgah kurmasını sağlayan ve bunu fırsata çeviren başkan gelin görün ki bundan vazgeçecek… Toplantıya neden gelmediği belli. Tezgah aldırdığı işportacılarla yüzyüze gelmek istemediğinden.
Ancak Başkan Yardımcısı Av. Fırat Durak’ı takip edeceğiz. Anlattığı gibi mi yapacak yoksa toplantıya katılmayan başkanın, “şuna da verin, buna da yer gösterin” isteklerine boyun mu eyecek? işte o zaman dananın kütüğü kısa mı görecegiz.
Adaletli ve muhtaçalara yönelik olan bu işi başkan nereye çevirecek hep beraber takip edelim eğer temessul eder ise? Zira seçimden önce çok söz verdi. Bizede düşen burada ifşa etmek.