Kapalıçarşı Sandal Bedesteni’ne tahliye

Kapalıçarşı Sandal Bedesteni’ne tahliye
Yayınlama: 22.04.2015
Düzenleme: 22.04.2015 15:21
A+
A-

Kapalıçarşı Sandal Bedesteni’ne tahliye

Kapalıçarşı  Sandal Bedesteni’ne tahliye

İstanbul Kapalıçarşı’daki Sandal Bedesteni’nde bulunan 80 esnaf tadilat gerekçesiyle dükkânları boşaltma talimatı veren Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü protesto ediyor.

Kapalıçarşı’daki Sandal Bedesteni’nde tahliye çalışmaları başladı. Fatih’teki Tarihi Kapalıçarşı içerisinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olan halı, turistik eşya, çanta, takı ve giysilerin satıldığı dükkanların bulunduğu Sandal Bedesteni’nin tahliye edilmesi istenmişti.


Dün eylem yapan esnafa akşam saatlerinde polis müdahale etti. Müdahalenin ardından gözaltına alınan ve ifadelerinin ardından serbest bırakılan esnaflar sabah saatlerinde iş yerlerine gelerek tahliye çalışmalarına başladı. Çevik kuvvet ekipleri de geniş güvenlik önlemleri aldı. Bedesten giriş kapısına gazetecilerin yaklaşmasına izin verilmedi. Her iş yerinden bir esnaf içeri alınarak eşyalarını boşaltma çalışmalarına başladı. Bir esnaf o anları cep telefonu kamerasıyla görüntüledi. Görüntülerde esnafın, polis gözetiminde mallarını toplamaları görülüyor. Tahliye işlemleri sürerken bir grup esnaf da eylem yaptı.

48 yıldır Kapalıçarşı’da esnaflık yapan İBB Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi Meclis Üyesi Avedis Kevork Hilkat, Cumhuriyet Halk Partisi  gurubu olarak esnafın yanında olduklarını belirtti. Hilkat konuşmasına şöyle devam etti;” Osmanlı’da ilk Sandal Bedesteni, Dünya’da belki açık arttırmayla satılan ilk alışveriş merkezlerinden biri, 860 Bin tl aylıkla 3 seneliğine Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiralandı ve apar topar 80 esnaf tahliye edildi. Bağlı bulundukları esnaf odaları ve ticaret odası gerekli ilgiyi göstermiyor. Esnaf tamamen kendi kaderine terk edilmiş durumda yaşam mücadelesi veriyorlar. 48 senelik esnaf ve Cumhuriyet Halk Partisi Gurubu olarak 80 esnafa ve ailelerine destek veriyoruz” dedi.


Sandal Bedesteni’nin başka bir kapısında toplanan 20 kişilik esnaf grubundan yer alan Murat Çetin, kendilerine haksızlık yapıldığını söyleyerek haklarını kazanana kadar direneceklerini ifade etti.

Çetin, “Burası onarım karşılığı uzun süreli kiralama modeli yatırım programına alındığı zaman ihaleye çıkarıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü yüzde 100 artış yaparak kötü niyetli olarak bizi borçlu duruma soktu. İhale aşamasında o denen kişi, Rıza Sarraf’ın adı defalarca geçti. Bedestenin kuzey kapısı ayaklı borsaya açıldığından ötürü kendisinin Kapalıçarşı’dan büyük yer kiralamak istediğini biliyorduk. Bundan ötürü buraya göz dikilmiştir. 80 esnaftan alınıp 1 kişiye verilmek isteniyor. Bunu da yapmışlardır ihale usulüyle. 80 esnafı mağdur edecek şekilde burayı 1 kişiye, ihaleyle çok fahiş fiyata çıkmayacak şekilde 860 bin liraya vermişlerdir” diye konuştu.

Taksim Dayanışması sözcüsü Cem Tüzün ise, 80 esnafın yanında olduklarını belirterek “Binlerce kişinin ekmek kapısının kapanması söz konusu. Bu insanlık dışıdır. İnsanların ekmeğiyle oynamaktır. Ne vicdanda ne hukukta ne de inandığımız değerlerde yeri yoktur. Kapalıçarşı esnafı şunu unutmamalıdır; Bu esnafa yapılan zulüm yarın bütün esnafa yapılacaktır” şeklinde konuştu.

Bedesten esnafından Erman İpço, 2 senedir mücadelesini verdikleri davada bugüne kadar seslerini duyuramadıklarını söyledi. İpço, “Ama netice alamadık. Sesimizi Kapalıçarşı’la duyuramadık ki Türkiye’ye duyuralım. Kapalıçarşı bize dün destek vermedi ki Türkiye bizi duysun. Dernek başkanımız bile yanımıza gelmedi. Polislerle o kadar tartışıyoruz, uzlaşmaya çalışıyoruz. İkna çabaları var ama bir tane belediye başkanı, kaymakam, vali veya yetkili gelmedi. Kendimizi Bedestenle yakacağımız söyledik 20 arkadaş. Biz bu vatanın evlatları değil miyiz? Siyaset yapmadık biz orada. Ekmek yemiş vatan evladıyız. Ama kimse ses vermedi. Dün kapıya dayandığımızda polis patlatacağını söyledi. Kapıya dayandık. Burası Osmanlının, ecdadın mirasıdır, yıkamazsanız dedik. Dayandık ama yine de patlattılar bizi. Geriye uçurdular. Bu ne demek? Biz ne yaptık ya” diye gözyaşlarına boğuldu.

Kendilerinin çıkarılmak istendiğini ancak direneceklerini aktaran esnaf Hayrettin Öztürk, “Buradan gitmeyeceğiz. Bizim ekmeğimiz burada. 25 senedir buradayım. Bana yer göstermiyorlar. Ben buraya devir usulü girdim. Gidecek yerimiz yok. Mağduruz.” şeklinde konuştu.

20 yıllık esnaf Recep Utma ise şöyle konuştu: “80 esnaf hiçbir yere gitmeyecek. 80 kişiden alıp bir kişiye vermek adil bir durum değil.” Eylem yapan esnafların gergin bekleyişi sürüyor.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version