Marmara Denizi’ni kirlilik ve müsilajdan kurtaracak olan pina nedir? Canlı mıdır?

Marmara Denizi’ni kirlilik ve müsilajdan kurtaracak olan pina nedir? Canlı mıdır?
Yayınlama: 28.06.2023
A+
A-

Marmara Denizi’ni müsilaj ve kirlilikten kurtaracak olan, bilim insanlarının umut bağladığı pina nedir? Canlı mıdır? Nerelerde görüldü? Adalılar ‘pina nedir?’ diye merak içinde. Detaylar haberimizde…

Nesli tükenme tehlikesi altındaki müsilaja çare olarak görülen ve Marmara Denizi’ni kurtarak olduğu söylenen “pina”ların (kalem kabuklu yumuşakça) popülasyonunun arttığı tespit edildi. Nesli tükenmekte olan pinalar üremeye başladı


R/V Yunus-S araştırma gemisiyle yürütülen çalışmalar kapsamında, fakültenin bilim insanları Marmara Denizi’nde belirlenen alanlarda dalış yaptı.

Yapılan çalışmada, bir midye türü olan nesli tükenme tehlikesi altındaki pinaların sayısının arttığı gözlendi. Sadece Marmara Denizi’nde görülen pinalar, Akdeniz’e özgü çift kabuklu, bir midye türü. 1 metreye kadar büyüyor. Bilim insanları daha çok sıcak, güneş ışığının girdiği temiz sularda yaşadığını belirtiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının İstanbul Yapay Resip Projesi kapsamında Kınalıada ve Heybeliada kıyılarında yeni pina bireylerini gözlemlendi.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version