Sait Faik Abasıyanık, 70. ölüm yıldönümünde Burgazadası’nda anıldı

Sait Faik Abasıyanık, 70. ölüm yıldönümünde Burgazadası’nda anıldı
Yayınlama: 26.05.2024
A+
A-

Ada Dostları Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Darüşşafaka Cemiyeti, Adalar Su Sporları Kulübü ve Burgazadası Sait Faik Abasıyanık Müzesi iş birliğiyle 24 Mayıs 2024 Cuma günü, modern öykücülüğümüzün öncülerinden Sait Faik Abasıyanık, 70. ölüm yıldönümünde Burgazadası’nda anıldı. Etkinliğin bu yılki onur konuğu Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ataol Behramoğlu…

Sait Faik Abasıyanık, 70. ölüm yıldönümünde Burgazadası'nda anıldı

Etkinliğe Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, Ada Dostları Derneği Başkanı İbrahim Aycan, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, Bakırköylü Sanatçılar Derneği Başkanı İlhan Gülek, Ada Dostları Derneği Kurucu üyesi İsmail Hakkı Gülsoy, yazarlar ve yurttaşlar katıldı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ataol Behramoğlu’nun onur konuğu olduğu etkinliğin sunumunu, tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer yaptı.

Törende konuşan Ataol Behramoğlu, Sait Faik Abasıyanık’ın hayatın olağanüstülüğünü yazdığını ve dil ustası olduğunu belirterek Sait Faik’in “O ve Ben” şiirini okudu.

Behramoğlu, “Eğer Sait Faik olmasaydı, benim ‘Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var’ şiirim yazılamazdı. 1977’de yazmıştım ve o günlerde en çok Sait Faik’in hikâyelerini okuyordum. Öykülerindeki atmosfer beni çok etkilemişti” dedi.

Etkinliğin Burgazadası İskelesi Sait Faik Abasıyanık heykelinin önünde Ada Dostları Derneği Başkanı İbrahim Aycan bir konuşma gerçekleştridi.

Aycan: “Değerli Adalılar, Ada Dostları, basınımızın, edebiyat ve sanat dünyamızın değerli temsilcileri hepiniz hoş geldiniz.

Bugün Türk edebiyatının usta kalemlerinden Sait Faik’i kendi adasında, O’nun Burgazadası’nda anmak üzere bir araya geldik. Sait Faik anma günleri, derneğimizin tarihinde önem taşıyan geleneksel bir törendir ve bu gelenek uzun yıllar sürdürülmüştür. Bu yıl yeniden ve hep beraber büyük ustayı anmak için bir aradayız. Ada Dostları olarak bu mirası yaşatmaya ve anma törenlerini her yıl düzenlemeye devam edeceğiz.

Değerli konuklar,
Ada Dostları Derneği, doğayı, çevreyi, mimari varlıkları, tarihi ve kültürel mirası korumak ve tanıtmak, kaçak yapılaşma ve çevre kirliliğine karşı mücadele etmek amacıyla 1989 yılında, Çelik Gülersoy başkanlığında kurulduğu tarihten bu yana Adalar’da yaşanmakta olan sorunlar artarak devam ediyor. Adalarımız gerileme çağını yaşıyor.

İstanbul’un gözbebeği ve bir bütün halinde SİT alanı olan Adalar’ın değerlerine her gün yeni bir saldırı gerçekleşiyor. İstanbul’un kaosunu Adalar’a taşımak isteyenler sürekli yeni icatlar çıkararak tarihi, kültürel ve doğal mirasımıza saldırıyorlar. Son olarak, dün itibari ile Gebze-Harem arasında çalışan minibüslerin aynısı Adalar içi ulaşım için getirilmiş ancak Adalıların tepkisi sert olmuştur. İstanbul’un en köklü kurumlarından olan İETT büyük hata içindedir. Bu araçlar DERHAL ve HEMEN Adalar’dan çıkarılmalıdır. Bugün, sadece Sait Faik’in kemikleri sızlamamaktadır. 1936 yılında Büyükada’ya geldiğinde “kaldırın şu otomobili” diyerek kendisine tahsis edilen aracı reddeden Mustafa Kemal Atatürk’ün mefkuresine de ihanet edilmektedir. Biz bu saldırıları ve ihanetleri kabul etmeyeceğiz.

Dernek tüzüğümüze göre Adalar’ın SİT Alanı statüsünün korunması, esaslı ve süresiz bir hedeftir. Sait Faik yaşasaydı bu hedef için bizimle omuz omuza çalışırdı.

Şimdi hepinizi, Adalarımızın birleştirici ruhu haline gelen yazarımızın anısı önünde 1 dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum” dedi.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version