Toplu ulaşımda “Deniz Dolmuş” hizmete sunuldu

Toplu ulaşımda “Deniz Dolmuş” hizmete sunuldu
Yayınlama: 10.09.2024
Düzenleme: 16.09.2024 09:43
A+
A-

Şehir Hatları, toplu deniz ulaşımında Türkiye’de bir ilk olan Deniz Dolmuş projesine imza attı. Tarihi Haliç Tersanesi’nde üretilen Deniz Dolmuşları, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla suya indirildi.


Yolcu sayısı düşük olan hatlarda seferler yapmak üzere inşa edilen, 33 yolcu kapasiteli Deniz Dolmuşları İstinye-Küçüksu ve Beykoz-Sarıyer hatlarında çalışacak.

Toplu ulaşımda deniz yolunun payını arttırmayı hedefleyen Şehir Hatları, geçtiğimiz yıllarda Deniz Taksileri hizmetinden sonra şimdi de Deniz Dolmuşları İstanbulluların hizmetine sundu.


İlk etapta 7 adet Deniz Dolmuşu’nun üretimine, tarihi Haliç Tersanesi’nde 2024 Mart ayında başlandı.
Üretimi ve tasarımı tamamen Haliç Tersanesi’ne ait olan Deniz Dolmuşları’nın inşasında toplam 65 kişilik ekip görev aldı ve kısa sürede 4 adet Deniz Dolmuşu kullanıma hazır hale geldi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haliç-2 aracına binerek ilk yolculuğunu gerçekleştirdi. Başkan İmamoğlu yaptığı konuşmasında, tersaneyi devraldıkları ilk günden itibaren özel olarak ele aldıklarını belirterek “Çok özenli davrandık. Tarihi tersaneyi üretir hale getirdik. İstanbul’umuzun silueti olan vapurlarımızın yaşatılması, Deniz Dolmuş ve Deniz Taksi gibi yeni araçların da burada yapılıyor olması, deniz ulaşımının sürdürülebilir stratejilerinin geliştirilmesi bizim için çok önem taşıyordu ve bu adımları attık. Göreceksiniz burası sadece İstanbulluların değil, bütün dünyanın, bu yönüyle ilgisini çekecek muhteşem bir sahaya dönüşüyor olacak” dedi.

Şehir Hatları Genel Müdürü Ercüment Güldik ise “ Son 5 yılda 30’a çıkarmayı başardığımız gemi filomuzla tüm İstanbul’da 53 iskeleden günde 903 sefer yapıyoruz. Tabi kendi filomuz yeterli gelmediği için aynı zamanda kiralık motorlar da kullanmak zorunda kalıyoruz. Daha fazla sefer ve hizmet için daha fazla ve farklı kapasitelerde gemiye ihtiyaç olduğu bir gerçek. Çevre dostu ve düşük emisyonlu Deniz Dolmuşlarımızın seferlere başlamasıyla deniz yolu taşımacılığının toplu ulaşımdaki yeri daha da artacak. Ayrıca toplu deniz ulaşımında, yüksek kapasiteli gemiler yerine daha düşük kapasiteli ve seyir hızı yüksek araçların kullanılması, daha etkin ve sürdürülebilir bir deniz yolu ulaşımı hedefi doğrultusunda filo optimizasyonu sağlayacak. 7 adet Deniz Dolmuşun yolcu yoğunluğu düşük hatlarda ve seferlerde kullanılmasıyla, yılda yaklaşık 120 milyon TL tasarruf edeceğiz, dokuz ay gibi kısa bir sürede yatırımın geri dönüşü sağlanacak. Bugün üretimi tamamlanan 4. Deniz Dolmuşumuzu suya indiriyoruz, bu sene içinde ise 7’si tamamlanmış ve İstanbulluların hizmetine girmiş olacak” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Asya dedi ki:

    Avcilar, Bcekmece vs..dek deniz otobüslerini kaldirip, zengin mevkiilere hizmet etmeniz n kdr da minnoş bir davranış sayın imamoglu.. ne tren ne metro ne tramway olan bu bolgeyi, sdce metrobüs ve taksiye mahkum etmeniz takdir e şahan. 7km, aracla 10dklik mesafe icin, 3 vesait degistiriyor buradaki insanlar ama hakediyorlar degil mi, cunku Avcilar cepte degil mi?

Exit mobile version