Yasak, 31 Ağustos’ta süresi sona eriyor

Yasak, 31 Ağustos’ta süresi sona eriyor
Yayınlama: 29.03.2016
Düzenleme: 13.12.2022 15:42
A+
A-

DAVETLİSİNİZ!!!

Adalar ve çevresindeki hassas ekosistemin, kamu varlıklarının, Adalar’daki su altı ve üstü yaşamının sürdürülebilmesi için olması gereken doğal resif ve rezerv alanların korunması için ADALAR ve çevresinde “gırgırla balık avı yasağı18 Ağustos 2012 Tarihli ve 28388 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Yasak, 31 Ağustos‘ta süresi sona eriyor.

Yasak, 31 Ağustos'ta süresi sona eriyor

Yasağın süresinin uzatılmaması ve mevcut yasak alanın genişletilmemesi durumunda çok kısa bir sürede aşağıdaki olumsuz sonuçların ortaya çıkması kaçınılmaz gözükmektedir.

*Marmara ve Karadeniz’de zaten çok düşük seviyelerde olan balık popülasyonumuz iyice azalacak, uluslararası bağımsız birçok kuruluş gibi TUİK verilerince de türü giderek azalan deniz canlılarının, Hatta bazı balık ve buna bağlı etkilenen diğer birçok canlı türü de yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalacaktır.

*Pek çok balık çeşidi ve deniz canlılarının üreme, beslenme ve geçiş alanı olan bu alan da ki yataklar, bunlar için burada bulunan hava – kara – deniz canlıları da telafisi olmayacak şekilde zarar görecektir.

*Deniz tabanında balıkların ve pek çok canlının yaşadığı, barındığı kayalıklar Marmara da zaten yasak olan Trol avcılığından, gırgırlardan bırakılan ağlarla kaplı ve usulsüz yapılan her avcılık sonucu denizlerimiz bu tehdit ile kirlenmeyi de kaldıramaz duruma gelecektir.

 * AB Birliği gibi, Türkiye’nin taraf olduğu Brüksel ve Barcelona Sözleşmeleri’nde yer alan koruma altındaki yumuşak mercanlar, deniz (orfoz, pina, çayırlar, erişteler, denizatı, köpek balığı türleri vb.) ve kara canlıları (bölgeye özgü ve koruma altında ki kuşlar) yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalacaktır.

* Geleneksel balıkçılık ve geleneksel balıkçılığın özü olan olta balıkçılığı kaybolacaktır.

* Ambarlı’dan Pendik’e uzanan Adaların güneyinden ve arasından geçen, hattın üzerinde ve 500m güney ile 500m kuzeyinde demirleme, avcılık ve balıkçılık yapılması yasak olan BOTAŞ ana boru hattı hâlihazırdaki yasak alanın dışında bırakılmıştır. Bu hatta verilecek bir zarar doğa, çevre ve insan hayatı için çok büyük facialara yol açabilir.

*İstanbul – Adalar ve Adalar – Adalar arasında su altından geçen elektrik, su, doğalgaz, telefon, atık su gibi hatlara da zarar gelmesi kuvvetle muhtemeldir.

*Bu nedenle de tüm bu konu başlıklarının korunması, kontrolü ve usule uygun sürdürülebilmesi içinde Sahil Güvenlik Komutanlığı – Adalar Bölgesinde sabit büro kurulması

*İstanbul İl Tarım Müdürlüğü ne ait bir kontrol botunun da adalarda olması ek talebimizdir.

 

DAVETLİSİNİZ!!!

GELECEĞİMİZ İÇİN, SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVA, KARA, DENİZ CANLILARI İÇİN, GELENEKSEL BALIKÇILIĞIN, OLTACILIK VE BALIK POPÜLASYONUNUN KORUNMASI İÇİN, ADALARIMIZIN YASAK ALANININ BÜYÜTÜLMESİ VE KORUMA ALANI YAPILMASI İÇİN T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na taleplerimizi ilettiğimiz; MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ’NDEN, ANADOLU YAKASI BELEDİYELERİNE, ANADOLU YAKASI KENT KONSEYLERİNDEN, BİRLİK, ANADOLU YAKASI VE DİĞER İLGİLİ BALIKÇI KOOPERATİFLERİYLE, DENİZİN TÜM EMEKÇİLERİ, SEVDALILARI İLE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İLE BALIKÇISINDAN, ÖZEL TEKNESİNE, YELKENCİSİNDEN, DENİZCİSİNE, SPORCUSUNDAN, BALIK ADAMINA, BİLİMDEN, ÇEVREYE, ÜNİVERSİTESİNE, EKOLOJİDEN, YAŞAMIN GEREKLİLİĞİNE İNANAN TÜM MAVİ DENİZLERİMİZİN SEVDALILARI İLE BİRİKTE ADALARIN KORUNMA ALANININ GENİŞLETİLMESİ TALEBİ ETKİNLİĞİNE DAVETLİSİNİZ…

BU DENİZ HEPİMİZİN VE GELECEK ONUN SAHİBİ OLAN ÇOCUKLARIMIZINDIR. GELİN SİZDE YANIMIZDA OLUN

 

ETKİNLİK YERİ : BÜYÜKADA – HEYBELİADA ARASI

GÜN : 10.04.2016 / PAZAR

SAAT: 13:00

İLETİŞİM : ADALAR KENT KONSEYİ / DENİZLE YAŞAM VE KORUMA ÇALIŞMA GRUBU /

0216 382 3888

 

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na talebini ilettiğimiz yeni yasak alan ve korunma alanı harita önerimiz yukarıdadır.

Marmara Belediyeler Birliği

Anadolu Yakası Belediyeleri

Anadolu Yakası Kent Konseyleri

Anadolu Yakası Balıkçı Kooperatifleri

Anadolu Yakası İlgili Sivil Toplum Kuruluşları

İstanbul Üniversitesi / Su Ürünleri Fakültesi ilgili çalıştay katılımcıları

Ege Üniversitesi / Su Ürünleri Fakültesi ilgili çalıştay katılımcıları

Farklı kampanyalar ile toplamda 50.000 ne yakın bireysel imzalar

Tüm Anadolu Yakası Yaşayanları olarak talebimizin bakanlığımız tarafından uygulanmasını hep birlikte talep edeceğiz.

Organizasyon tekneler ile yapılacaktır.
Adalar Kent Konseyi – Denizle Yaşam Çalışma Grubu Başkanı
Volkan NARCI
Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version