Dünya Ruh Sağlığı Günü, toplumun ruh sağlığı ve ruh hastalıkları ile ilgili bilinçlendirilmesinin sağlanması ve toplumun bu konu ile ilgili dikkatinin çekilmesi amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim’de kutlanmaktadır.
İnsan, ruhsal ve bedensel olarak bir bütündür. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sağlığı, “ruhsal, bedensel ve sosyal olarak tam bir iyilik hali” olarak tanımlamaktadır.
Ruh sağlığı yaşam kalitesini etkilemektedir. Ruh sağlığının korunması hem bireylerin yaşam kalitesini arttırır hem de toplumsal bütünleşmeyi ve toplumsal işlevselliği sağlar. Ruh sağlığının bozulması bazı durumlarda yeti yitimine sebep olmaktadır. Ayrıca ruh sağlığının bozulması toplumda damgalanmaya sebep olabilmektedir. Ülkemizde Ruh Sağlığının korunmasına ve Hastalarımızın Topluma kazandırılmasına yönelik birçok çalışma yapılmaktadır. Bu kapsamda Tüm İllerimizde Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri kurulmuştur.
Ağır ruhsal bozukluklar (şizofreni, şizofreni benzeri psikotik bozukluklar, duygudurum bozuklukları) bilişsel ve işlevsellik düzeyinde ciddi yeti kaybına sebep olmaktadır. Bu hastaların toplumda işlevselliğini yeniden kazandırmak ve hastaneye yatışını azaltmak, yaşam kalitesini artırmak amacı ile “toplum temelli ruh sağlığı modeli” çerçevesinde bireysel işlevi iyileştirmeye dönük etkin tedaviler sunulması, psikososyal destek hizmetlerinin verilmesi, takip ve tedavilerinin yaşadıkları ortamda, birinci basamak sağlık hizmetlerine entegre biçimde sunulabilmesi gerekmektedir. Bu nedenle Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin yaygınlaştırılması ve daha fazla sayıda hastaya ulaşılabilir olması hedeflenmektedir
Dünya Ruh Sağlığı Günü’nden yola çıkarak esasen ruh sağlığının korunması için toplumun yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, bireysel ifadenin sağlanması, toplumsal üretkenliğin arttırılmasına olanak sağlanmalıdır. Ruhsal hastalıkların bir damgalanma aracı olmaması için toplum olarak çok hassas olmamız gerekmektedir.
İstanbul İli Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
Yakacık Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi
Uğur Mumcu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi