Adalar Belediyesi’nin makam aracına yakalama kararı

Adalar Belediyesi’nin makam aracına yakalama kararı
Yayınlama: 12.05.2016
Düzenleme: 13.12.2022 15:41
A+
A-

Adalar Belediye Başkanı’nın anakaraya indiğinde makam aracı olarak kullandığı 34 GB 9921 plakalı Mercedes Vito marka aracına, Adalar Belediyesi’nin bir firmaya olan borçları yüzünden icra kanalı ile yakalama kararı çıktı. Adalar Belediyesi’nin makam aracı görüldüğü yerde yakalanıp satışa çıkartılacak.

Adalar Belediyesi'nin makam aracına yakalama kararı

Borç bir önceki dönemin borcu

 

2009-1014 yılları arasında, CHP Adalar Belediye Eski Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu döneminde Adalar Belediyesi’ne iş yapan bir firma, yüksek miktardaki alacaklarına karşılık Adalar Belediyesi’nin anakara da makam aracı olarak kullandığı 31 GB 9921 plakalı Mercedes Vito marka aracına haciz koyarak yakalama kararı çıkarttı. Firmanın aracı yakalattırıp sattırma işlemine karşı belediye aracı saklayıp zaman kazanıp mahkemeye müracaat edip aracın makam değil hizmet aracı olduğunu ispat ederek bu haczi kaldırmanın peşinde. Yani anlaşılan belediye aracını kaçırıyor, firmada aracı yakalayıp satmanın peşinde. Evet adalılar işin mizah yönü ise Tom – Jery  tarzı kovalamaca.

Bir süredir gazetemizin de haberlerini paylaştığı Adalar’daki icra furyasından makam aracıda nasibini aldı. Hatırlanacağı üzere firma, bir süre önce Adalar’daki bir çok firmaya 89/1 haciz ihbarnamesi göndermişti. Adalıların paniğe kapıldığını gören belediye, iddialara göre vatandaşlarına boş bir 89/1 haczine itiraz belgesini fotokopi ile çoğaltarak dağıtmış, esnafa ad soyad kısmına ve TC No  kısmını kendi isimlerinizi yazıp matbu hale getirdikleri “ilgili belediyeye borcum yoktur” belgesini yazdırıp icra dairesine verilmesini sağlamıştı.

İddialar doğru ise Adalar Belediyesi, İcra iflas kanununa ve usulüne aykırı olarak illegal bir organize sistem geliştirmiş, belediyeye borcu olan esnafı “Belediyeye borcum yoktur” diye itiraz ettirmesiyle  89/1 haciz ihbarnamesi gönderen firmanın itiraz eden esnaflara karşı icra ceza davası açması riski ile karşı karşıya bırakmasına sebep olmuştu.

Edinilen bilgiye göre alacaklı firma, belediyeye borcu olduğu halde belediyenin yönlendirmesi sonucunda yalan beyan vererek “borcum yoktur” kağıdını imzalayan esnaf  hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Çünkü esnafın belediyeye “KATI ATIK TAŞIMA BEDELİ, vb” adı altında haczedilebilecek borcu olmasına rağmen, belediyenin yönlendirmesi ile iddiaya göre “Bu şekilde itiraz edin nasılsa bu borç dökümlerini biz vereceğiz bu tip haczedilebilecek bedelleri biz borç döküm hesaplarınızda göstermeyiz” diye yanlış yönlendirdiklerini ve esnafa yalan beyan yaptırarak suç işlettirdiklerini öğrenmiş bulunmaktayız.

 

Nedir bu katı atık taşıma bedelleri!

 

Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) ile karıştırılan ama vergi sınıfında olmayan belediye gelirleri kapsamındaki  bu katı atık taşıma bedelleri haczedilebilecek belediye gelirlerinden olduğu (vergi, resim, harç olmadığından) belediye bu geliri borçlusu olan firmadan kaçırmak için bu bedelleri şimdi mükelleflerin hesapları içinde eritmenin yada adının değiştirilmesinin olmadı ÇTV içine sokmanın yollarını aradığı bir nevi vergi havuz hesabı haline getirecek başka bir yasa dışı eylem içinde olduğu sıkça konuşulan konular arasındadır. Ancak havuz hesabı tarzı oluşumların  belediyenin o havuzda boğulmasına da neden olabileceğini hukukçu bilirkişilerimiz ifade etmektedirler. Katı Atık Taşıma Bedellerini  kamufle  etmeyi beceremez ise 89/1 gönderilen esnaf yada mükelleflere borç hesap dökümleri vermeyerek bu bedellere icra dairesi marifetiyle el konulmasının önüne geçmeye çalıştığı anlaşılmaktadır.

Peki bu yaptığı ile devletin icra dairesinden mal kaçırmış olmuyor mu? Ayrıca esnafın icra dairesinin emirlerine karşı gelmesine sebebiyet vermeleri ile de suç işlemiş olmuyorlar mı?  Hem esnafın hem de belediyenin icra dairesinin emirlerine aykırı davranmanın cezai müeyyidelerine ortadayken devletin kamu kurumu olan Adalar Belediyesi nasıl yasalara aykırı olarak esnafı organize suça teşvik eder inanılır değildir. En başta yasalara uyması ve halka örnek olması gereken kamu kurumunun esnafını yasalara aykırı olarak, organize  ederek, icra dairesinden dolaylı mal kaçırma planlarına alet etmesi ve halkın yapılan bu hukuksuzluğa şahit olması devletin bir kamu kuruluşu olan belediyenin gıyabında  devletimize duyulan saygınlığa zarar vermektedir.

“Kanunlardaki karşılığı İİK. 331 gereğince ceza verilmesi gerekeceğini «Alacaklısını zarara sokmak kasdıyla mevcudunu eksiltme» suçu ile suçlanabilecekleri ortadadır.”

Alacaklısını zarara sokmak kasdiyle mevcudunu eksilten borçluların cezası: Madde 331- (Değişik: 31/5/2005 – 5358/1 md.) Haciz yolu ile takip talebinden sonra veya bu talepten önceki iki yıl içinde borçlu; alacaklısını zarara sokmak maksadıyla, mallarını veya bunlardan bir kısmını mülkünden çıkararak, telef ederek veya kıymetten düşürerek hakiki surette yahut gizleyerek muvazaa yoluyla başkasının uhdesine geçirerek veya asıl olmayan borçlar ikrar ederek mevcudunu suni surette eksiltirse, aleyhine aciz belgesi aldığını veya alacaklı alacağını alamadığını ispat ettiği takdirde, altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. İflas takibinden veya doğrudan doğruya iflas hallerinde iflas talebinden önce birinci fıkradaki fiilleri işleyen borçlu hakkında da bu fiiller başka bir suç oluştursa dahi bu hükümler uygulanır. Konkordato mühleti veya iflasın ertelenmesi talebinden önceki iki yıl içinde ya da konkordato mühleti talebi veya iflasın ertelenmesi süresinden sonra birinci fıkradaki fiilleri işleyen borçlu hakkında da bu hükümler uygulanır. Taşınmaz rehni kapsamında bulunan eklentinin rehin alacaklısına zarar vermek kastı ile taşınmaz dışına çıkarılması halinde, eklentinin zilyedi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu suçlar alacaklının şikâyeti üzerine takip olunur.

 

Peki makam aracı olan 34 GB 9921 plakalı araç şimdi nerede? 

 

Araç iddiaya göre yeni başkan Atilla Aytaç tarafından kaçırılıyor. Aracın gazetemize gelen ihbarda iddiaya göre Atilla Aytaç’ın belediye başkanı olmadan önce CEO’luğunu yaptığı bir firmanın Çorlu tesislerindeki kapalı depoda saklandığı yönünde. Alacaklı firma buraya ‘Mahal Haczi’ uygulamaya hazırlanıyor. Ardından alacaklı firma tarafından İcra İflas Kanunun ilgili maddesine göre İcra dairesinden  mal kaçırma iddiası ile dava açılacağı söylenmektedir.

 

Adalar Belediyesinin avukatları itiraz etti,

 

Edinilen bilgiye göre, Adalar Belediyesi’nin avukatları haciz müdürlüğüne giderek haciz dosyasına itiraz ettiği belirtiliyor. İtirazın sebebi ise aracın makam aracı olarak değil hizmet aracı olarak kullanıldığı. Belediyenin bununla da yetinmeyip iki de şahit gösterdiği söylentiler arasında.

Firmanın yetkililerinin iddiası ise aracın makam aracı olarak kullanıldığı yönünde. Mahkeme ise Belediyenin  bu hizmet aracıdır makam aracı değildir itirazını reddetti. Araç görüldüğü yerde yakalanıp bağlanacak ve mahkeme sonucunda makam aracı olduğu kesinleşirse satışa çıkarılacak!

 

Adalar’daki bu haciz furyasının gelişimi nasıl oldu. 89/1 Haciz İhbarnamesi ne demek? Adalıların ne yapması gerekiyor.

 

Adalar İcra Müdürlüğü’nce 89/1 birinci Haciz İhbarnamesi tebliğ edilen 3. Şahıslar 89/1’i gönderen firmaya borçlu olan Adalar Belediyesi’ne gidip hesap döküm kartlarındaki ayrıntılı borç dökümlerini talep edecekler ve bu listeyi icra müdürlüğüne ibraz edeceklerdir.

İcra müdürlüğünce bu borçlar arasında 5393 S.K göre haczedilebilecek borçları ayıklayıp bu tutarların (Katı Atık Taşıma Bedelleri vb) müdürlüklerinin banka hesabına yatırılmasını, kalanın   belediyeye yatırılmasını isteyeceklerdir. Haczedilebilecek olan tutarlarını bu tebligattan sonra artık Adalar Belediyesi’ne ödemeyecekler, icra dairesinin gönderdiği 89/1 Haciz İhbarnamesi’ndeki İcra Dairesinin banka hesaplarına yatıracaklardır.

Yatırılan para makbuzunun bir fotokopisini  Adalar Belediyesi’ne verecekler ve Adalar Belediyesi’ne olan borçlarını da ödendiğini beyan edeceklerdir. Böylece, Adalar Belediyesi’ne olan borçları ödenmiş olacak ama en önemlisi de icra dairesine karşı yükümlülüklerini de yerine getirmiş olacaklardır. Çünkü Adalar Belediyesi’ne ödeyecekleri borçları bu tebligatı aldıktan sonra icra dairesine ödenmesi kanuni zorunluluktur. Bu bildirimi tebliğ almasına rağmen Adalar Belediyesi’ne ödeme yapmaları halinde İİK 89. Madde gereği haklarında ceza davası açılabileceği gibi, Adalar Belediyesi’ne ödedikleri tutar kadar da icra müdürlüğüne de borçlu olurlar. Yani daha anlaşılır bir şekilde söylemek gerekirse; İcra müdürlüğüne de aynı tutarı yatırmak zorunda kalır ve mükerrer ödeme yapmak durumunda kalırlar. İcra dosyasına ödeme yapması halinde dekont Adalar Belediyesi’ne ibraz edilerek, Adalar Belediyesi’ne olan borçlarını ödemiş sayılırlar. Adalar Belediyesi kendilerine ödeme yapılmadığı gerekçesi ile ayrıca para talep etme hakkı yoktur. Ancak; İcra Dairesine ödeme yapılmadığı gerekçesi ile alacaklı firma gönderdiği haciz ihbarnamesi ile belediyeye yatırılan tutar kadar ödemeyi talep etme hakkı kanunlara göre mümkündür.

Haciz ihbarnamesi tebliği alan vatandaşların, esnafın, işletmelerin tebliğden sonra dikkat etmesi ilerde mağduriyet yaşamaması ve daha kötüsü de ceza davaları (üçüncü şahsın 338 inci maddenin 1 inci fıkrası hükmüne göre cezalandırılmasını ve ayrıca tazminata mahkum edilmesini isteyebilir. İcra Mahkemesi, tazminat hakkındaki davayı genel hükümlere göre halleder) ile karşılaşmamaları için icra dairesinin hesaplarına belediyeye ait borç tutarlarını yatırmaları ve dekontları da belediyeye ibraz ederek belediyedeki  borç kayıtlarını sildirmeleri gerekmektedir.

Özetle alacaklı firma diyor ki; ” Ey esnaf; Eğer ki Adalar Belediyesi’ne herhangi bir borcunuz var ise, gidip borç dökümünüzü belediyeden isteyip sizlere gönderdiğim haciz bildirgesinin arkasına ekleyip icra müdürlüğüne teslim edin. Bu borç dökümleriniz arasında haciz edilecek tutarlar var ise (katı atık taşıma bedelleri vb gibi) icra müdürlüğü bunu ayıklayıp bu kadarını icra dosyasına, kalan haczedilemez tutar ise belediyeye yatıracaksın talimatına göre işlem yapılsın, Eğer ki; Adalar Belediyesi’ne hiç borcunuz yok ise gidin belediyeye benim borcum yoktur diye 89/1 adı altında sizlere gönderdiğim haciz ihbarnamelerine itiraz edin diyor ”

 

Adalar Belediyesinin firmaya borcu faizlerle birlikte 20 Milyonun üzerinde

 

Esnafa gönderilen  89/1 firmanın 2012/933 dosyasındaki icra takip tutarı olan 7.800.000.-TL’den başka yaptığımız araştırmaya göre Adalar Belediyesinin 2012/…., 2010/…. İcra takip dosyaları olmak üzere toplamda 3 adet icra takip dosya tutarı olarak yaklaşık  20.000.000.-TL (yirmi milyon) kesinleşmiş icra takip borcu  olduğu öğrenmiş bulunmaktayız. Yani bu dosya numaralarından anlaşılan  firmalardan birisinin 2010 yılında yapmış olduğu icra takibinin olduğu ve belediyenin de bu takibi itiraz etmeden kabul ettiği ama 6 yıldır da bu borcunu ödemeye yanaşmadığı anlaşılmaktadır. Diğer 2012/….. dosya nolu takibin ise yine bu haciz ihbarnamesi gönderilen icra takip dosyası aynı yıl içerisinde olduğunu ve takibi yapan firmanın 4 yıldır Adalar Belediyesi’nden parasını bir türlü alamadığı görülüyor.

Gazetemize son gelen haber üzerine firmanın Adalar Belediyesi’nce 9 ay kadarda ihale yapılmadan ihalesiz  çalıştırıldığını ve firmanın bu çalışmaların bedelini almak için  Adalar Belediyesi’ni mahkemeye verdiğini  ve belediyeden bu işler içinde yaklaşık  10 milyon para talep ettiği son gelen bilgiler arasındadır. Firmanın bu talebi mahkeme tarafından kabul edilirse, Adalar Belediyesi’nin bu firmaya borcu 30 milyon tutarında olacağı konuşulmaktadır. Bu kadar borçlu oldukları firmaya karşı Atilla Aytaç’ın belediye’nin gayrimenkullerini satarak hesabını kapatmaya çalıştığını ama bir yandan da belediye gelirlerinin artışını göstermediği gibi mal kaçırma gibi suçları çaresizlikten mi yoksa daha önceki alışkanlıkları olan organize iş bağımlılıklarından mı yaptıkları bilinmez ama gerçek olan bir şey var ise bu kadar borç adama malda kaçırtır, makam aracıda kaçırtır, yalan beyanda da yaptırır, aklını da kaçırtır diye düşünmemek elde değil.  Tabi bunlar kanunlar karşısında hafifletici neden bile olamaz ama gerçeklerde bunlar.

Alacaklı firmanın bu hacizlerin ardından önce 89/2  sonrada 89/3 Haciz İhbarnamelerini belediyeye göndermesi daha sonrada cevapsız kalan esnafa karşı sahip oldukları mal  dökümleri, gayrimenkul listeleri yapılarak gayrimenkullerine haciz uygulanabileceği sonrasında satışlarının istenebileceği  söylenmektedir. Umarız belediyenin yanlış uygulamalarına uyan çarşı esnafının başına aniden sahip oldukları gayrimenkulün satışı için icra dairesinden satış emri gelmez. Gelirse de buna esnafın  yüreği dayanmaz. Esnafın tek kabahati belediyeye inanmak ve uymak çünkü.

Şükrü Abanoz

Bir Yorum Yazın

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ziyaretçi Yorumları - 8 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Exit mobile version